KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Tilaajapalvelu
  • Yhteystiedot
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Työttömyysturvan porrastamisesta ei yhteistä näkemystä – Pekonen: Minun johdollani kestoa ei leikata

Työttömyysturvan keston leikkaaminen ei tule etenemään minun johdollani, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Työttömyysturvan keston leikkaaminen ei tule etenemään minun johdollani, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen. Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Toinen erimielisyys koskee ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehdon euroistamista eli muuttamista tuloperusteiseksi tehtyjen työtuntien sijaan.

Kai Hirvasnoro
18.3.2021 11.57

Tänään raporttinsa jättänyt työttömyysturvan kehittämisen työryhmä on erimielinen työttömyysturvan porrastamisesta. Suomen Yrittäjät ja Elinkeinoelämän keskusliitto kannattavat sitä työllisyyden parantamisen nimissä, samoin Akava. SAK ja STTK vastustavat.

Jatkovalmisteluun etenee ehdotus siitä, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehto määräytyisi jatkossa kertyneen palkan, ei työtuntien mukaan.

Työttömyysturvaa koskevat esitykset jäävät hallituksen puoliväliriihen ratkaistaviksi huhtikuussa paikallisen sopimisen edistämisen tavoin. Tiedossa on jännite ainakin porrastamista kannattavan keskustan ja sitä vastustavan vasemmistoliiton välillä.

Työttömyysturvasta hallituksessa vastaava sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ilmoitti jo eilen, että työttömyysturvan keston leikkaaminen ei etene hänen johdollaan.

Työttömyysturvan keston leikkaaminen ei tule etenemään minun johdollani. Asiaa käsitellyt työryhmä toimi itsenäisesti tarkastellen eri malleja. Poliittiset päätökset työllisyystoimista tekee sen sijaan hallitus. https://t.co/04RvMq3U1X

— Aino-Kaisa Pekonen (@akpekonen) March 17, 2021

”Työttömyysturvan keston leikkaaminen ei tule etenemään minun johdollani. Asiaa käsitellyt työryhmä toimi itsenäisesti tarkastellen eri malleja. Poliittiset päätökset työllisyystoimista tekee sen sijaan hallitus”, Pekonen twiittasi sen jälkeen, kun oli tiedossa, että työryhmä ei pääse yksimielisyyteen asiassa.

Vasemmistoliiton verkkosivuilla Pekonen totesi tänään olevansan tyytyväinen, että ryhmä ei päätynyt esittämään porrastamista, ”sillä se leikkaisi työttömyysturvan kestoa huomattavalta osalta työttömiä ja lisäisi eriarvoisuutta”.

”Hallitus on politiikassaan sitoutunut tuloerojen kaventamiseen ja etenkin koronakriisin keskellä työllisyystoimien on oltava sosiaalisesti oikeudenmukaisia”, ministeri muistutti.

Pekonen esitteli työllisyysnäkemyksiään laajemmin marraskuussa.

Työryhmässä oli esillä malli ansioturvan enimmäiskeston porrastamisesta 100–400 päivään sen mukaan, kuinka monta kuukautta työttömäksi jäänyt henkilö on ollut töissä edellisten 35 kuukauden aikana.

SAK: Ei pidä juuttua työttömien toimeentulon heikentämiseen

SAK:n mukaan työttömyysjaksoja voidaan kestävästi lyhentää panostamalla työttömien palveluihin ja osaamiseen ja sitä kautta heidän mahdollisuuksiinsa työllistyä nopeammin.

Suurimman palkansaajajärjestön mukaan hallituksen olisi nyt käännettävä katse työllisyystoimissaan myös muihin kuin sosiaaliturvan leikkauksiin. Hallitus on jo päättänyt muun muassa työttömyysturvan lisäpäivien lopettamisesta.

Johtaja Saana Siekkisen mukaan työttömyyden kestoa voidaan lyhentää tukemalla työttömien työnhakua ja kehittämällä heidän osaamistaan. Tehokkaita toimia tarvitaan heti työttömyyden alussa.

Työttömyyspäivärahan enimmäiskeston lyhentäminen tarkoittaisi SAK:n mukaan käytännössä työttömien toimeentuloturvan leikkaamista.

– Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa on lyhennetty jo aiemmin, esimerkiksi lyhyen työuran jälkeen ansioturvaa saa vain 300 päivää. Työttömyyspäivärahan lyhyt kesto johtaa pahimmassa tapauksessa vain työttömien putoamiseen työmarkkinatuelle, Siekkinen sanoo.

Akava on valmis pohtimaan työttömyysturvan porrastamista. Järjestön mukaan mahdollinen porrastaminen on kuitenkin niin merkittävä uudistus, että sen valmisteluun täytyy varata enemmän aikaa.

Tuloperusteinen työttömyysturva jakaa mielipiteet

Palkansaajajärjestöt ovat keskinään eri mieltä työryhmän ehdotuksesta, jonka mukaan työssäoloehto täyttyisi, jos henkilöllä on ollut tuloja vähintään 844 euroa kuukaudessa kuuden kuukauden ajan. Nykyisin edellytys on 18 tuntia työtä viikossa 26 kalenteriviikon ajan.

SAK kannattaa työssäoloehdon muuttamista tuloperusteiseksi kunhan sillä ei haeta säästöjä työttömyysetuusmenoista.

STTK taas vastustaa tuloperusteista työssäoloehtoa, koska se ei kohtelisi työntekijöitä tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. Palkkataso vaikuttaisi työssäoloehdon täyttymiseen ja palkkataso vaihtelee merkittävästi eri alojen välillä.

– Varsinkin monilla naisvaltaisilla aloilla palkkataso on keskimääräistä pienempi, STTK:n juristi Samppa Koskela toteaa.

Toinen merkittävä ongelma ehdotetussa tuloperusteisessa työssäoloehdossa liittyy STTK:n mukaan pätkä- ja keikkatyötä tekevien ansiopäivärahan korvaustason heikentymiseen.

– Jos työntekijä täyttää työssäoloehdon pätkittäin useissa lyhyissä työsuhteissa ja tehden esimerkiksi erilaisia keikkatöitä, tuloperusteinen työssäoloehto merkitsisi ansiopäivärahan korvaustason heikentymistä nykyiseen verrattuna.

Akava puolestaan kannattaa työttömyysturvan kehittämisen työryhmän ehdotusta palkansaajan työssäoloehdon muuttamisesta tuloperusteiseksi eli niin sanottua euroistamista.

Työnantajat patistavat päätöksiä hallitukselta

Suomen Yrittäjät ja EK jättivät työttömyysturvan porrastamisesta eriävän mielipiteen. Niiden mielestä myös sitä olisi pitänyt ehdottaa jatkovalmisteluun.

Työnantajapuoli vetoaa valtiovarainministeriön arvioihin, joiden mukaan työttömyyspäivärahan enimmäisajan porrastus lyhentäisi työttömyysjaksoja ja edistäisi työllisyystavoitteen saavuttamista.

– Työryhmä ei onnistunut tehtävässään tehdä työllisyyttä merkittävästi lisääviä ehdotuksia. Puoliväliriihessä hallituksen kannattaa ottaa huomioon työryhmässä esitetyt porrastusmallit ja tehdä päätös, joka parantaa työllisyyttä ja julkisen talouden tasapainoa, yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula toteaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Juttua täydennetty 18.3. kello 12.22. Lisätty ministeri Pekosen näkemyksiä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomalaiset uskovat suomalaisen koulutuksen laadun säilyvän hyvänä.

Tuore tutkimus yllättää: Vasemmistoliittolaiset uskovat lujimmin, että yrittäminen kannattaa Suomessa

Valtiovarainministeriö sisäisessä budjettiriihessään kesällä 2002.

20 vuotta sitten: Niinistö niistää taas köyhiä

SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen antaisi mielellään Suomen hallituksen ohjelmalle arvosanaksi kympin.

SAK:n Katja Syvärinen: Hallitusohjelmalle voisi antaa arvosanaksi kympin, mutta asiat jämähtävät työryhmiin

Vasemmisto-opiskelijoiden mukaan edullinen opiskelijaruokailu on hyvinvoinnin edellytys.

Vasemmisto-opiskelijat vaatii korotusta opiskelijoiden ateriatukeen: ”Keino tukea opiskelijoita tilanteessa, jossa elinkustannukset nousevat yleisesti”

Uusimmat

Mielipide: Kaverini Kari Uotila

Vasemmisto heikoimpien puolella – eli kenen?

Arvioidaan, että Karibian kalastusala menetti 23 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuonna 2020 koronarajoitusten vuoksi.

WTO:n sopimus kalastustukien lopettamisesta huolettaa Karibian kalastajia

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Li Andersson kommentoi kokoomuksen verolinjaa: ”Gallupjohdossa on puolue, jonka talouspoliittinen ohjelma ensi vaalikaudella on leikata sosiaaliturvasta”

 
02

Valtion velkaantumisesta huolestunut kokoomus ottaisi lisävelkaa veronkevennysten rahoittamiseksi

 
03

Presidentti Zelenskyi jäi kiinni veroparatiisiyhtiöistä – Ukrainan haaveet sortuvat korruptioon

 
04

Rakennusliitto ei hyväksy hallituksen esittämää mallia työttömyysturvan työssäoloehdon uudistamiseksi

 
05

Raportti Transnistriasta: Pikku-Venäjä, joka ei halua sotaa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

2000-luku on ollut sarja kriisejä toisensa perään, mutta sitä voi ajatella myös uutena yleiskriisinä

13.08.2022

Tuore tutkimus yllättää: Vasemmistoliittolaiset uskovat lujimmin, että yrittäminen kannattaa Suomessa

13.08.2022

20 vuotta sitten: Niinistö niistää taas köyhiä

12.08.2022

SAK:n Katja Syvärinen: Hallitusohjelmalle voisi antaa arvosanaksi kympin, mutta asiat jämähtävät työryhmiin

12.08.2022

Zimbabwelainen hiv-aktivisti levittää toivoa tukiryhmissä

12.08.2022

Vasemmisto-opiskelijat vaatii korotusta opiskelijoiden ateriatukeen: ”Keino tukea opiskelijoita tilanteessa, jossa elinkustannukset nousevat yleisesti”

12.08.2022

Julkisen alan palkkaratkaisu hiertää pahasti Teollisuusliitossa – ”Teollisuusliitto ja AKT neuvottelevat paitsi itselleen myös julkiselle sektorille”

11.08.2022

Turussa kaavoitetaan: Vasemmisto huolissaan vanhoista puutaloista

11.08.2022

Rakennusliitto ei hyväksy hallituksen esittämää mallia työttömyysturvan työssäoloehdon uudistamiseksi

11.08.2022
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään