KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Tilaajapalvelu
  • Yhteystiedot
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Orbán takertuu valtaan siirtämällä valtion omaisuutta säätiöille

Viktor Orbánin valtakoneistolla on jo hallussaan lähes koko yhteiskunta, esimerkiksi oikeuslaitos ja media.

Viktor Orbánin valtakoneistolla on jo hallussaan lähes koko yhteiskunta, esimerkiksi oikeuslaitos ja media. Kuva: All Over Press/ / Pool/ Francisco Seco

Uutisanalyysi: Unkarin sateenkaarioppositio valitsee yhteisen pääministeriehdokkaan esivaalissa syksyllä, ja ensimmäistä kertaa sillä on mahdollisuus voittaa valtapuolue Fidesz.

Budapest – Tuula Koponen
11.5.2021 11.30

Demokratian mustia päiviä on ollut tusinoittain Unkarissa pääministeri Viktor Orbánin yli 10 vuotta yhtäjaksoisesti kestäneellä valtakaudella. Tiistai 27. huhtikuuta 2021 oli yksi niistä.

Tuolloin oikeistopopulistinen Fidesz runnoi parlamentissa läpi lain, joka siirtää muun muassa 11 valtion yliopistoa kiinteistöineen ”yleishyödyllisten omaisuudenhoitosäätiöiden” hallintaan. Fideszillä on 199-paikkaisessa parlamentissa niukka kahden kolmasosan enemmistö.

Säätiöiden johtopaikoille nimitettiin pikavauhtia Orbánin hallinnon luottomiehiä: entisiä ja nykyisiä ministereitä, valtiosihteereitä ja fidesziläisiä pormestareita. He vastaavat tästedes yliopistojen henkilövalinnoista ja opetuksen päälinjoista.

Unkarin yliopistoilla on viime vuosiin asti ollut laaja autonomia. Muutoksen jälkeen 70 prosenttia valtion yliopistoista toimii uusien organisaatioiden alaisuudessa.

– He (fidesziläiset) haluavat päättää, mitä Unkarissa opetetaan ja mitä tutkitaan. He haluavat ideologisen kontrollin yliopistoihin, sanoo Unkarin Tiedeakatemian entinen johtaja József Pálinkás, joka on lakipaketin yksi äänekkäimmistä arvostelijoista.

Tiedeakatemia on Unkarin vanhin ja arvostetuin tiedelaitos. Orbán otti sen 15 tutkimusyksikköä komentoonsa kesällä 2019, perustellen päätöstä muun muassa talouselämän tarpeilla.

”Kansallisomaisuuden ja vallan ryöstö”

Parlamentin hyväksymä lakipaketti ei koske vain yliopistoja vaan se antaa aloitusluvan kaikkiaan 32 säätiölle. Säätiöiden hallintaan on tarkoitus siirtää valtion instituutioita ja niiden omaisuutta miljardien eurojen arvosta.

Säätiöt saavat esimerkiksi teattereita, museoita, lomakeskuksia, maatalousmaata ja strategisesti tärkeiden yritysten kuten öljy-yhtiö MOL:in ja lääketehdas Richterin osakkeita. Tarkkaa luetteloa säätiölle siirrettävästä omaisuudesta ei vielä ole.

Orbánin hallinto on perustellut organisaatiouudistuksia ”toiminnan tehostamisella” ja ”valtion roolin määrittelemisellä uudelleen”. Orbán rakentaa Unkarista kansallismielistä, kristillisille ja konservatiivisille perhearvoille perustuvaa yhteiskuntaa ja vastustaa maahanmuuttoa.

Unkarin oppositio puolestaan kutsuu uudistusta ”kansallisomaisuuden ja vallan ryöstöksi” vaalien alla.

Huhtikuussa 2022 Unkarissa järjestetään parlamenttivaalit. Unkarin hajallaan ollut oppositio on yhdistynyt vaaleja varten sateenkaarikoalitioksi, ja mielipidekyselyjen mukaan sillä on ensimmäistä kertaa realistinen mahdollisuus syrjäyttää Fidesz vallasta. Yhteistyön avulla oppositio sai haltuunsa useita isoja kaupunkeja, esimerkiksi Budapestin, syksyn 2019 paikallisvaaleissa.

”Valtiota ja valvontaa heikennetään”

Riippumattoman 444.hu-uutissivuston kolumnisti Péter Magyari sanoo, että säätiöt ovat Orbánin keino valmistautua mahdolliseen vaalitappioon.

– Vaikka Fidesz häviäisi, se aikoo säilyttää määräysvaltansa heikentämällä valtiota ja demokraattista valvontaa, Magyari arvioi.

Säätiöt voidaan rinnastaa yksityiseksi omaisuudeksi, ja niissä valtion varallisuus on ”suojassa”, jos hallitus vaihtuu. Säätiöiden purkamiseksi tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö parlamentissa.

Vaikka Fidesz häviäisi, se aikoo säilyttää määräysvaltansa heikentämällä valtiota ja demokraattista valvontaa

Unkarin parlamentti antoi säätiöille lisää itsemääräämisoikeutta joulukuussa 2020 tehdyn perustuslakimuutoksen yhteydessä. Muutoksen jälkeen säätiöiden ei enää tarvitse tehdä tiliä rahankäytöstään valtiolle. Edunvalvojen vakanssit ovat elinikäisiä.

Parlamentti hyväksyi muutoksen sen jälkeen, kun EU oli lopulta ujuttanut oikeusvaltioperiaatteen EU-tukien jakoperusteisiin. EU:n tarkoituksena on estää demokratian vastainen toiminta ja korruptio jäsenvaltioissa. Unkari vastusti uudistusta, mutta taipui lopulta kompromissiin.

”Korruption riski kasvaa”

– Enää ei ole väliä, kuinka kevään vaaleissa käy. On vain Orbán ja hänen uskolliset lakeijansa, sanoo riippumaton kansanedustaja Ákos Hadházi.

Hadházi on entinen fidesziläinen. Hän on tutkinut Orbánin hallinnon korruptiota ja esimerkiksi EU-tukien päätymistä pääministerin lähipiirille. Kansainvälissä vertailuissa Unkari on EU:n korruptoituneimpia valtioita Bulgarian ja Romanian kanssa.

– Valtion omaisuuden siirrot säätiöille eivät ole missään linjassa EU-lainsäädännön kanssa. Kaikki riippuu siitä, miten kauan Bryssel ja Berliini haluavat rahoittaa tällaista järjestelmää, Hadházi sanoo.

Unkarin hallituksen tarkoituksena oli rahoittaa yliopistojen hallintouudistus EU:n koronaelvytyspaketista. Hallitus kuitenkin perääntyi, kun ryhmä europarlamentaarikkoja vaati asiasta selvitystä. Meppien mielestä säätiöissä EU-tukien käyttöä ei voida enää valvoa ja korruption riski kasvaa.

Orbánin valtakoneistolla on jo hallussaan lähes koko yhteiskunta, esimerkiksi oikeuslaitos ja media.

Lokakuussa 2020 Unkarin parlamentti nimitti korkeimman oikeuden johtavaksi tuomariksi hallituksen luottomiehen, vaikka kansallinen tuomarineuvosto vastusti nimitystä kiivaasti. Hänen toimikautensa on yhdeksän vuotta.

Hallitusmyönteisen median Orbán säätiöitti jo loppuvuodesta 2018. Tuolloin Keski-Euroopan lehdistö- ja mediasäätiö (KESMA) sai paitsi verovaroin rahoitettavan sähköisen median ja ”lahjoituksena” myös 470 yksityisomistuksessa ollutta tiedotusvälinettä.

Oppositio järjestää esivaalin

Mielipidekyselyt povaavat huhtikuun 2022 vaaleista tiukkaa kisaa ja oppositiolle korkeintaan niukkaa voittoa. Enemmästä oppositio ei voi edes uneksia, sillä Orbánin hallinnon räätälöimä vaalilaki suosii Fidesziä.

Kaikki oppositiossa eivät kuitenkaan pidä Unkarin tulevaisuutta yhtä synkkänä kuin kansanedustaja Ákos Hadházi.

– Erilaisia teknisiä keinoja on olemassa esimerkiksi yliopistojen autonomian palauttamiseksi. Lakimiehemme selvittelevät niitä, sanoo Demokraattisen koalition (DK) kansanedustaja Gergely Arató riippumattoman Telex-uutisportaalin haastattelussa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Sosiaaliliberaalin DK:n lisäksi sateenkaarikoalitiossa ovat Unkarin sosialistipuolue (MSZP), liberaali Momentum, vihreisiin lukeutuvat LMP ja Vuoropuhelu (Párbeszéd) sekä oikeistokonservatiivinen Jobbik, jonka rasitteena on äärioikeistolainen menneisyys.

Oppositio asettaa yhteiset kansanedustajaehdokkaat sekä yhteisen pääministeriehdokkaan, joka valitaan amerikkalaistyylisessä esivaalissa syksyllä 2020. Yksi mahdollinen yhteisehdokas on Budapestin pääpormestari Gergely Karácsony, jonka uskotaan ilmoittautuvan kisaan lähiaikoina.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Tervedenhuollon työntekijät osallistuivat seksuaalista väkivaltaa käsittelevään koulutukseen Holovanivskissa, Ukrainassa.

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

Bangladeshilaiset viljelijät toivottaisivat tervetulleeksi varoitusjärjestelmän, joka ei olisi riippuvainen älypuhelimesta. Suunnitelmissa on tekstiviestipalvelu, jonka avulla tulvatuhoja voisi vähentää ja säästää ihmishenkiä.

”Tappiot ovat raskaat” – Pelastaisiko 36 miljoonaa tulvavaroitusta Bangladeshin syrjäseutujen maanviljelijät?

Yhteisövetoinen mangrovemetsien pelastusoperaatio on meneillään Kenian rannikolla.

Kenian rannikkoyhteisöt pelastavat mangrovemetsiä

Arvioidaan, että Karibian kalastusala menetti 23 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuonna 2020 koronarajoitusten vuoksi.

WTO:n sopimus kalastustukien lopettamisesta huolettaa Karibian kalastajia

Uusimmat

Toimittajat ovat tällä vaalikaudella kysyneet pääministeriltä, mitä olutta on hän on juhlissa juonut. Torstaina toimittajat kysyivät Sanna Marinilta, onko tämä käyttänyt huumeita.

Kommentti: Some vei, toimittajat vikisivät uusimmassa Sanna Marin -kohussa – päävastuu tolkuttomasta kohusta on pääministerillä

Eurooppa on tänä kesänä kärsinyt pahimmasta kuivuudesta 500 vuoteen.

SDP:n päästöavaus saa kovaa kritiikkiä – ”Persuilta tämä esitys ja ilmastokriisin sivuuttaminen ei yllätä, mutta skarpatkaa demarit”

Kirjoittajat kysyvät valtion omaisuudesta huolehtimisesta.

Mielipide: Missä on ministerien vastuu valtion omaisuuksien hukkaamisessa?

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Li Andersson kommentoi kokoomuksen verolinjaa: ”Gallupjohdossa on puolue, jonka talouspoliittinen ohjelma ensi vaalikaudella on leikata sosiaaliturvasta”

 
02

Presidentti Zelenskyi jäi kiinni veroparatiisiyhtiöistä – Ukrainan haaveet sortuvat korruptioon

 
03

Kommentti: Some vei, toimittajat vikisivät uusimmassa Sanna Marin -kohussa – päävastuu tolkuttomasta kohusta on pääministerillä

 
04

Li Andersson ihmettelee kokoomuksen kyvyttömyyttä asettua nykytilanteeseen: ”Surullista”

 
05

Kommentti: ”Nuorten suojeleminen ei kiinnosta moniakaan, kunhan ahdistelija ei ole ulkomaalainen”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Kommentti: Vasemmistoliiton kannatus on valtakunnallisissa mittauksissa vakaa, mutta luvun taakse kätkeytyy vuosien saatossa tapahtunut merkittävä muutos

18.08.2022

Kansanedustaja vaatii: Varmuusvarastointi turvaamaan kotimaista viljanviljelyä

17.08.2022

Palomiehistä on jatkuva vaje – Korjattavissa yhdeksällä miljoonalla

17.08.2022

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

17.08.2022

Vasemmiston Lohikoski vaatii työmatkavähennyksiin kohtuullisuutta: ”Julkisilla kuluu jopa pari tuntia työmatkaan, joka omalla autolla taittuu reilusti alle tunnissa”

17.08.2022

Työntekijöiden sosiaaliturvamaksuja esitetään palautettavaksi työnantajille, pääministeri tyrmäsi kesäkuussa – Li Andersson: Olisin aika yllättynyt, jos tämä olisi SDP:n linja

16.08.2022

Saramo tarjoaa vasemmistoliittoa seuraavaan hallitukseen: ”Maailmaa ei saada yhdessä hallituskaudessa valmiiksi”

16.08.2022

Olisiko jo aika sitoa lapsilisä indeksiin? Ministeri Sarkkinen ehdottaa tätä

16.08.2022

Li Andersson ihmettelee kokoomuksen kyvyttömyyttä asettua nykytilanteeseen: ”Surullista”

16.08.2022
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään