KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Tilaajapalvelu
  • Yhteystiedot
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Unkari ja Puola eivät taivu, ellei EU sulje rahahanojaan

Budapestin Pride-paraati järjestettiin heinäkuussa. Unkarissa kirjakauppojen on käärittävä muoviin homosuhteista kertovat kirjat.

Budapestin Pride-paraati järjestettiin heinäkuussa. Unkarissa kirjakauppojen on käärittävä muoviin homosuhteista kertovat kirjat. Kuva: Lehtikuva/Ferenc Isza

Unkari ja Puola riitelevät entistä rajummin EU:n kanssa. Erimielisyydet koskevat unionin arvoja ja oikeusvaltioperiaatetta.

Tuula Koponen
23.8.2021 7.00

Unkarin uusin kiista syntyi niin sanotusta lastensuojelulaista. Se kieltää sukupuolivähemmistöjä (LGBTQ) koskevan tiedon jakamisen alaikäisille. Heinäkuussa voimaan tullut laki vaatii, että jopa kirjakauppojen on käärittävä muoviin homosuhteista kertovat kirjat, myös klassikot.

Puola puolestaan ilmoitti, ettei se enää hyväksy EU-lakien ylivaltaa oikeuslaitosta koskevissa kiistoissa. Puola sanoo ”puhdistavansa” oikeuslaitosta kommunismin jäänteistä. EU:n mukaan siivotessa katoaa myös tuomareiden riippumattomuus.

Unkarin ja EU:n eripura alkoi pian sen jälkeen, kun oikeistopopulisti Viktor Orbán, 58, voitti kahden kolmasosan enemmistön maan parlamenttiin kevään 2010 vaaleissa. Syksyllä 2015 Orbán sai vahvan liittolaisen Jarosław Kaczyńskin, 72, Puolasta, kun vanhoillinen ja katolisia arvoja korostavaa Laki ja oikeus (PiS) nousi siellä valtaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Onko Unkarin ja Puolan paikka enää EU:ssa? Kansan Uutiset pohtii, millaisia keinoja EU:lla on ratkaista kiistansa kahden poikkiteloin asettuneen jäsenmaan kanssa.

Juttua varten on haastateltu vanhempaa tutkijaa Katalin Miklóssya Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista ja Democracy Reporting International -järjestön (DRI) tutkimuskoordinaattoria Jakub Jaraczewskia Berliinistä.

Polexit ja Huxit ― teoriassa

Kiistat ovat nostaneet epäilyjä, että Puola ja Unkari olisivat matkalla kohti EU-eroa. Brexitin jälkeen olisivat tulossa Polexit ja Huxit.

EU:lla ei ole säännöksiä, joiden nojalla se voisi heittää jäsenmaan ulos unionista. EU voi vain käynnistää rikkomusmenettelyjä, joista saattaa seurata taloudellisia sanktioita.

EU:n järein ase on artikla 7, joka pahimmassa tapauksessa voisi viedä jäsenvaltiolta äänioikeuden. Päätös edellyttää yksimielisyyttä EU-maiden päämiehistä koostuvassa Eurooppa-neuvostossa.

Puola ja Unkari ovat luvanneet turvata toistensa selustan. Tiukan paikan tullen kaksikon taakse asettuisivat myös Tšekki ja Slovenia, mahdollisesti myös Slovakia.

Britannia lähti EU:sta itse. Myös Puolan ja Unkarin hallituspuolueiden edustajat ovat väläytelleet lähdön mahdollisuutta. Esimerkiksi Unkarin valtiovarainministeri Miháily Varga on sanonut, että Unkari arvioi EU-jäsenyyttään uudelleen, kun maasta tulee nettomaksaja.

Tutkijat pitävät EU-erosta vihjailua silkkana uhitteluna.

Tutkijat pitävät EU-erosta vihjailua silkkana uhitteluna. Tärkein syy pysyä EU:ssa on raha. Lähtö olisi poliittinen itsemurha myös siksi, että kansalaisten suuri enemmistö kannattaa EU:ta.

Viktor Orbánin Unkari on hyvin riippuvainen EU:n sisämarkkinoista ja sen tukieuroista, vaikka ulkopoliittista liikkumistilaansa se on laajentanut lähestymällä Venäjää, Kiinaa, Uzbekistania ja Turkkia.

Myös Puola saa EU:sta 13 miljardia euroa enemmän kuin mitä se sinne maksaa. EU:ssa pysymisestä on tullut Puolalle äskettäin myös turvallisuuskysymys. Valko-Venäjä rahtaa Puolan vastaiselle rajalle pakolaisia, ja Puola tarvitsee EU:ta suojaamaan itärajaansa.

EU sulkee rahahanansa ― ehkä

EU-maat ovat selvästi kyllästymässä Puolaan ja Unkariin. Hollannin pääministeri Mark Rutte kysyi Orbánilta kesäkuussa, miksi Unkari ei eroa unionista, jos yhteisiä arvoja on niin vaikea noudattaa.

EU-parlamentin suurin ryhmä, Euroopan kansanpuolue (EPP), sai tarpeekseen Orbánista maaliskuussa 2019 ja jäädytti Unkarin valtapuolueen Fideszin jäsenyyden. Tasan kaksi vuotta myöhemmin Fidesz jätti EPP:n ovet paukkuen. EPP oli juuri saanut valmiiksi jäsenpuolueen erottamisen mahdollistavan sääntöuudistuksen.

EPP:tä syytettiin Orbánin suojaamisesta. Orbánilla on läheiset suhteet Saksan oikeistopoliitikkoihin, erityisesti Baijerin kristillisdemokraatteihin, minkä ansiosta Unkarista on tullut tärkeä Saksan autoteollisuuden keskus.

Viime syksynä Unkari ja Puola vastustivat raivokkaasti oikeusvaltiomekanismin kytkemistä EU-rahojen jakoon. Lopulta EU onnistui vääntämään kiistasta kompromissin. Sen mukaan jäsenmaat eivät voi enää käyttää unionin tukieuroja oikeusvaltioperiaatteen vastaisesti, esimerkiksi korruptioon tai demokratian vastaiseen toimintaan.

Oikeusvaltiomekanismi on työkalu, jolla EU voi ainakin kiristää. Komissio lykkäsikin Unkarin ja Puolan elpymispakettien hyväksymistä pitkälle syksyyn. Syynä ovat jäsenmaiden oikeusvaltiorikkomukset, vaikka sitä ei ääneen sanottukaan.

Unkari ja Puola koettelevat EU:n pinnaa viimeiseen asti. Ne riitauttivat oikeusvaltiomekanismin. Orbán kutsuu tapaansa toimia EU:n kanssa ”riikinkukkotanssiksi”, jossa otetaan kaksi askelta eteen ja yksi taakse. Takaiskuista huolimatta Orbán pysyy aina askelen edellä.

Kaksikkoon – ja varsinkin Unkariin – tehoavat enää kovat toimet. Ne taipuvat vasta sitten, kun EU päättää sulkea rahahanansa.

Valta vaihtuu ― mahdollista

Sekä Unkarin että Puolan oppositiopuolueet ovat luvanneet, että välit EU:n kanssa normalisoituvat heti, kun valta vaihtuu Budapestissa ja Varsovassa.

Unkarissa vallan vaihtuminen on mahdollista jo ensi kevään parlamenttivaaleissa. Oppositiolla on pitkästä aikaa todellinen mahdollisuus voittaa. Se on muodostanut yhteisrintaman ja asettaa yhteiset ehdokkaat, myös oman pääministeriehdokkaan.

Puolassa seuraavat parlamenttivaalit ovat vasta syksyllä 2023. Ennenaikaisten vaalien todennäköisyys kasvoi elokuun alussa, sillä hallituskoalitio menetti niukan enemmistönsä parlamentin alahuoneessa sejmissä. Ylähuoneessa eli senaatissa oppositiolla on enemmistö. Koalitiossa on PiS:n lisäksi kaksi pientä oikeistopuoluetta.

Jarosław Kaczyńskille tilanne on tukala. Entinen EU-pomo Donald Tusk palasi heinäkuussa kotimaahansa johtamaan Puolan pääoppositiopuoluetta Kansalaisfoorumia (PO).

EU-myönteinen PO oli Puolan päähallituspuolue ennen PiS:n valtaan tuloa. Lisäksi opposition pelikentällä on uusi varteenotettava tulokas, Puola 2050, joka niin ikään on luvannut korjata maan välit EU:n kanssa.

Kaczyński ei ota riskiä, että koronaelvytyspaketin 23,9 miljardin tuet ja 12,1 miljardin lainat menisivät sivu suun. Hallitus on ilmoittanut, että se lakkauttaa muun muassa kiistanalaisen, korkeimman oikeuden tuomareita valvovan kurinpitoelimen ”nykyisessä muodossa”. EU:n antama määräaika päättyi 16. elokuuta.

Hallituksen lupaus voi olla hämäystä, eikä se toteutuessaankaan ratkaise oikeusvaltioperiaatteen kriisiä Puolassa.

EU jakautuu ― kyllä

Jos riitely Unkarin ja Puolan kanssa jatkuu loputtomiin, EU jakautuu entistä jyrkemmin kahteen leiriin. Unkarin ja Puolan malli on houkutteleva vaihtoehto varsinkin EU:n itäisille jäsenmaille, mutta se kiehtoo myös läntisiä EU-maita.

Kukapa ei olisi joskus tuskastunut EU:n byrokraattisuuteen, hitauteen ja tehottomuuteen arjen päätöksenteossa. EU-kriittisyys saa lisää kaikupohjaa samalla tavalla kuin rokotevastaisuus. Raja-aitoja siirtolaisia vastaan pystytetään muuallakin kuin Unkarissa. Asioiden todellinen laita hämärtyy.

Entäs jos ne sittenkin ovat oikeassa?

EPP:stä lähdön jälkeen Unkarin Fidesz jäi yksin. Pääministeri Viktor Orbán kokoaa nyt puolueensa ympärille uutta oikeistolaidan ryhmää EU-parlamenttiin. Mukaan on lähdössä muun muassa PiS Puolasta, Kansallinen liittouma Ranskasta, Lega ja Fratelli d’italia Italiasta, Ekre Virosta sekä perussuomalaiset Suomesta.

Kaikkiaan 16 eri oikeistolaista puoluetta 15 eri maasta allekirjoitti heinäkuun alussa julkilausuman, jossa EU:ta syytetään ”ideologisesta monopolista” ja vaaditaan muutosta. Uusi oikeistoblokki vastustaa ”EU:n liittovaltiota” ja sanoo olevansa ”maahanmuuttokriittinen”.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Zimbabwen vesiviranomainen aikoo porata vuoteen 2025 mennessä ympäri maan 35 000 porakaivoa, jotta pohjavedestä saataisiin lievitystä vesipulaan. Asiantuntijat ovat huolissaan pohjaveden riittävyydestä, mutta kroonisen vesipulan olosuhteissa asiantuntijoiden vaikutusvalta on rajallinen.

Zimbabwe turvautuu porakaivoihin pohjavesihuolista piittaamatta

Karjankasvattaja D. Chimiddulam odottelee lampaiden ja vuohien kera kotona poikaansa, joka on etsimässä vaeltelemaan lähtenyttä karjaansa.

Viivakoodit helpottavat mongolialaisten karjankasvattajien elämää

Raportti Transnistriasta: Pikku-Venäjä, joka ei halua sotaa

Abbey Lubega toukkahautomossa. Toukkien kasvattaminen ja toukanpurun kerääminen vaatii vain yksinkertaisia työkaluja, joiden käytön oppii helposti kouluja käymätönkin.

Ugandassa mustasotilaskärpäset auttavat lannoitepulan vaivaamia maanviljelijöitä

Uusimmat

Zimbabwen vesiviranomainen aikoo porata vuoteen 2025 mennessä ympäri maan 35 000 porakaivoa, jotta pohjavedestä saataisiin lievitystä vesipulaan. Asiantuntijat ovat huolissaan pohjaveden riittävyydestä, mutta kroonisen vesipulan olosuhteissa asiantuntijoiden vaikutusvalta on rajallinen.

Zimbabwe turvautuu porakaivoihin pohjavesihuolista piittaamatta

Anders Roslund palaa ihmiskauppa-teemaan uusimmassa jännitysromaanissaan.

Huikeaa jännitystä ihmiskaupasta yhdeksännessä Ewert Grens -dekkarissa

Karjankasvattaja D. Chimiddulam odottelee lampaiden ja vuohien kera kotona poikaansa, joka on etsimässä vaeltelemaan lähtenyttä karjaansa.

Viivakoodit helpottavat mongolialaisten karjankasvattajien elämää

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Valtioiden velkojen korkojen piti nousta, mutta toisin on käymässä – Ekonomisti: ”Maailmantalous ei kestä nykyolosuhteissa näinkään korkeaa korkotasoa”

 
02

Vasemmistokonkari Ralf Sund siirtyi opetusministerin erityisavustajaksi – ”Nyt kun tuli mahdollisuus päästä sisään huoneeseen, kävi houkutus aivan pitelemättömäksi”

 
03

Työntekijöiden palkanmaksu takkuaa yhä Helsingissä – Pormestari matkailee, kansliapäällikkö ostaa konsulttipalveluja miljoonilla

 
04

Vasemmistoliiton kannatus laski keväästä: Nyt 8,1 prosenttia

 
05

Christer Lindholm: Faktaa ja fiktiota verotuksesta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Sunnuntaivieras: Annetaan ihmisille lupa elää

07.08.2022

Raportti Transnistriasta: Pikku-Venäjä, joka ei halua sotaa

07.08.2022

Ensin Ruotsin valloittanut suomalaisdekkari on harmillisen tavanomainen

06.08.2022

Ugandassa mustasotilaskärpäset auttavat lannoitepulan vaivaamia maanviljelijöitä

06.08.2022

Honkasalo ehdottaa: Valtio takaamaan kotitalouksille rajatun määrän alesähköä

06.08.2022

20 vuotta sitten: Poliisi lavasti Genovan aktivistien polttopullot

05.08.2022

STTK:n pääekonomisti kummastelee valtiovarainministeriön budjettiesitystä: ”On selvästi ollut halua lisätä omia poliittisia mausteita joukkoon”

05.08.2022

Itä-Afrikan maat ryhtyvät yhteistyöhön salametsästystä ja -kauppaa vastaan

05.08.2022

Ministerin mieli muuttui, nyt Aki Lindén haluaa huumeiden käyttöhuonekokeilun – ”Hienoa, että asia nyt etenee!”

05.08.2022
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään