KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Jos naispuoliset maanviljelijät johtaisivat maailmaa, nälkä olisi voitettu

Nykyiset ruokajärjestelmät jättävät koronapandemian kaltaisen kriisin sattuessa naiset työttömiksi ja tulottomiksi, vähentävät ruoan tuotantoa ja johtavat tyttöjen koulunkäynnin keskeytymiseen. Jo siksi naisten pitäisi saada enemmän sananvaltaa maatalouspolitiikassa.

Nykyiset ruokajärjestelmät jättävät koronapandemian kaltaisen kriisin sattuessa naiset työttömiksi ja tulottomiksi, vähentävät ruoan tuotantoa ja johtavat tyttöjen koulunkäynnin keskeytymiseen. Jo siksi naisten pitäisi saada enemmän sananvaltaa maatalouspolitiikassa. Kuva: IPS/Busani Bafana

Päättäjien olisi hyvä ymmärtää paremmin ruokajärjestelmiä.

Bulawayo, Zimbabwe – IPS/Busani Bafana
2.10.2021 12.12

Naiset ovat maataloustuotannon avaintekijöitä, mutta maatalouspolitiikasta päättävissä pöydissä heitä ei näy, ja seuraukset ovat hälyttäviä. Näin latelee ajatuspaja Food Tankin johtaja Danielle Nierenberg.

Ruokajärjestelmien ja maatalouden tutkija Nierenberg uskoo, että naisten osallistuminen päätöksentekoon nopeuttaisi kestävän kehityksen päämäärien saavuttamista ja pitäisi maailman ruuassa.

Kun COVID-19 sekoitti maailman ruoantuotannon, eniten kärsivät naispuoliset maanviljelijät, jotka jo valmiiksi on suljettu maatalouden kehityksen ulkolaidoille.

– On vielä pitkä matka siihen, että katastrofien sattuessa naisten tarpeet huomioitaisiin. Nierenberg toteaa. Maatalouspolitiikan päättäjät ylipäätään tarvitsisivat lisää ymmärrystä ruokajärjestelmissä mukana olevien maanviljelijöiden ja kalastajien tarpeille.

– Me tarvitsemme poliittisiin päättäjäasemiin enemmän maatalouden kanssa tekemisissä olevia ihmisiä, sillä he ymmärtävät maataloutta. Hallitukset kautta maailman näyttäisivät toisenlaisilta, jos niissä olisi enemmän maanviljelijöitä ministereinä. Jos kuntiamme, kaupunkejamme ja jopa valtioitamme johtaisivat naispuoliset maanviljelijät, muutoksella olisi todellinen mahdollisuus.

Naiset puhumaan omasta puolestaan

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAOn mukaan naiset tuottavat yli 50 prosenttia maailman ruuasta ja muodostavat yli 40 prosenttia maatalouden työvoimasta. Naiset vastaavat perheidensä ruokinnasta, mutta heidän mahdollisuutensa saada ruuantuotantoon välttämättömiä resursseja ovat paljon huonommat kuin miespuolisilla kollegoilla. Puutetta on viljelymaasta sekä neuvonta-, pankki- ja rahoituspalveluista.

Koronapandemia ja ilmastokriisi eivät jää viimeisiksi globaaleiksi šokeiksi, jotka suhteettoman raskaasti iskevät nimenomaan naisiin ja tyttöihin – siksi Nierenbergin mielestä juuri nyt olisi oikea aika muuttaa ruokajärjestelmää. Nythän se jättää kriisin sattuessa naiset työttömiksi ja tulottomiksi, vähentää ruoan tuotantoa ja johtaa tyttöjen koulunkäynnin keskeytymiseen.

– Ei riitä, että vain minä puhun maailman naisten puolesta. Varsinaisen työn tekijänaisten pitää päästä itse puhumaan puolestaan, heidät täytyy päästää osaksi keskustelua. Konferensseissa on aina paljon valkoisia pukumiehiä puhumassa koko maailman puolesta. Muun maailman, myös naisten pitää päästä saman neuvottelupöydän ääreen, Nierenberg painottaa.

Nuoria ei saa ohittaa

Pandemia on tuonut valoon ruokajärjestelmiemme yhteen kietoutumisen. Nierenbergin mukaan olisi pikimmiten investoitava alueellisiin ja paikallisiin ruokajärjestelmiin, joissa naiset ja nuoret toimivat. Nierenbergin Food Tank ja Barillan säätiö tekevät yhteistyötä ja etsivät konkreettisia ratkaisuja ruokajärjestelmän uudistamiseen.

Naispuoliset maanviljelijät tuottavat yli 50 prosenttia maailman ruuasta, mutta heidän on paljon miespuolisia viljelijöitä vaikeampi esimerkiksi saada rahoitusta toimintansa laajentamiseen.

Naispuoliset maanviljelijät tuottavat yli 50 prosenttia maailman ruuasta, mutta heidän on paljon miespuolisia viljelijöitä vaikeampi esimerkiksi saada rahoitusta toimintansa laajentamiseen. Kuva: IPS/Busani Bafana

 Globaalin ilmastoälykkään maatalouden nuorisoverkoston (GCSAYN) perustaja Divine Ntiokam on samaa mieltä. Nuoriso on kyllä valmis maaseudun oikeudenmukaiseen ja kaikki mukaan ottavaan muutokseen, mutta heitä hyvin harvoin kuunnellaan päätöksenteossa. Nuoret ohitetaan niin perheen kuin laajempien poliittisten instituutioiden ja yritystenkin tasolla. Tulevaisuudennäkymät ovat sellaisia, etteivät ne kannusta pysymään maataloussektorilla.

– Nuoret miehet ja naiset täytyy erityisesti huomioida, kun maanomistuslakeja valmistellaan, Ntiokam sanoo.

– Myös kansainvälisten avustusjärjestöjen ja hallitusten täytyy investoida nuorisoon, varsinkin nuoriin naisiin ja tyttöihin, jotta he pääsisivät mielekkäästi osallistumaan ruokajärjestelmien arvoketjuun.

Muutos ruokajärjestelmän kaikilla tasoilla

Tutkijoiden mukaan nykyiset ruokajärjestelmät ovat epäreiluja ja epäterveellisiä ruokavalioita sekä eriarvoisuutta ruokkivia. Vuonna 2020 FAOn mukaan yli 800 miljoonaa näki nälkää ja vielä suurempi joukko jäi aliravituksi, joten uudistamisella on kiire.

 Kansainvälisen ruokapolitiikka- ja -tutkimusinstituutti IFPRIn johtaja Jemimah Njuki sanoo, että ruokajärjestelmistä saadaan oikeudenmukaisia, jos poistetaan sukupuolten välinen resurssikuilu ja sallitaan myös naisten ja tyttöjen hyötyä maataloudesta.

– Haitalliset sosiaaliset ja sukupuoleen liittyvät normit luovat esteitä naisille ja tytöille määrittelemällä, mitä he saavat tai eivät saa syödä, mitä he voivat tai eivät voi omistaa, minne he saavat tai eivät saa mennä. Muutoksen täytyy tapahtua ruokajärjestelmiemme joka tasolla ja kaikilla sektoreilla, globaalista paikalliseen, julkisista yksityisiin, suurtuottajista pienviljelijöihin ja yksittäisiin kuluttajiin, Njuki vaatii.

– Ihmiskunnalla on edessään valtavia haasteita. Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo, ilmastonmuutos, ihmisoikeudet – mihinkään näistä haasteista ei voida vastata, ellei ruokajärjestelmiemme toimintaa muuteta, Njuki sanoo.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ruandassa on investoitu tulvien torjuntaan, mutta se ei estänyt ihmishenkien menetyksiä kevään tuhotulvissa. Yksi syy on puutteellinen tieto, jonka varassa esimerkiksi Länsi-Ruandan vuorilta virtaavaa Sebeyajokea luultiin vaarattomaksi.

Jokivallien eroosio nakertaa elintilaa Ruandan tulva-alueilla

Eurooppalaisten vaatteet tehdään suurelta osin Aasiassa ja Afrikassa, ja sinne ne jälleen käytettyinä myydään. Kuvassa pakistanilaisia farkkuja odottamassa pääsyä maailmalle.

Eurooppa ostaa vaatteet Aasiasta ja Afrikasta ja myy ne käytettyinä takaisin

Luonnonvaraisista villieläimistä saatava liha on suosittua Afrikassa, vaikka metsästys ja kuolleiden villieläinten käsittely altistaa ihmisen eläinperäisille tarttuville taudeille. Myös kirahvi saattaa päätyä ruokapöytään. Kuva Etelä-Afrikan Madikwen riistareservaatista.

Viidakkoliha maistuu Afrikassa, vaikka eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit uhkaavat

KU keskusteli vasemmiston kriisistä Linkeen sidoksissa olevan Rosa Luxemburg -säätiön tutkijoiden Conny Hildebrandtin ja Florian Hornin kanssa.

Saksan vasemmistopuolue on kriisissä – ”Tällä tavalla jatkaminen ei ole enää järkevää”, sanoo asiantuntija ja pitää puolueen hajoamista todennäköisenä

Uusimmat

Riku Aalto

Teollisuusliiton Aalto jyrähtää Säätytalolle päin: ”Huolestuttava yhdistelmä”

Pekka Haavisto on ollut presidenttiehdokkaana kahdesti aikaisemmin: vuosina 2012 ja 2018.

Vihreiden Pekka Haavisto aloitti presidentinvaalikampanjansa – Pyrkii presidentiksi valitsijayhdistyksen kautta

Espanjaa on vaivannut kuivuus jo pitkään. Maan vesireservit ovat pudonneet puoleen normaalista.

Muissa Pohjoismaissa ilmastokriisi nähdään paljon uhkaavampana kuin Suomessa – ”Näkyy suomalaisten epäily ilmastonmuutoksen vastaisiin toimiin kokonaisuudessaan”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Valtiovarainministeriön kanta ay-maksujen verovähennyksen poistoon hämmästyttää – ”Ministeriöltä voisi edellyttää kelvollisia perusteluja”

 
02

Helsingin Sanomien ay-jäsenmaksuja koskevalle pääkirjoitukselle kovaa kritiikkiä – ”Kirjoittajien logiikka on kestämätön”

 
03

SAK:n Katja Syvärinen arvostelee hallitusneuvottelijoiden tavoitteita: ”Suorastaan pelottava skenaario!”

 
04

Kommentti: Jättäkää Inarijärvi rauhaan, miljonäärit

 
05

Euroopan komission mukaan Suomen velkasuhde ei ole räjähtävällä uralla – ”Kokonaisarvio on melko myönteinen”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Suomen ylioppilaskuntien liiton Jenni Suutari tyrmää esitetyt leikkaukset opiskelijoiden toimeentuloon: ”Eivät ratkaise tätä ongelmaa ollenkaan”

08.06.2023

Vasemmistoliiton muutosneuvottelut saatu päätökseen

07.06.2023

Vasemmistosta ihmetellään Säätytalolta tihkuneita tietoja: ”Olette nostamassa ruuan hintaa, jotta pystytte laskemaan bensan hintaa”

07.06.2023

Helsingin Sanomien ay-jäsenmaksuja koskevalle pääkirjoitukselle kovaa kritiikkiä – ”Kirjoittajien logiikka on kestämätön”

07.06.2023

Mielipide: Työttömiin kohdistetaan vihapuhetta – häpeä ei auta työllistymään

07.06.2023

Vihreiden puheenjohtajaksi pyrkivä Saara Hyrkkö: ”Vihreiden on oltava yksi jalka tässä päivässä ja toinen tulevaisuudessa”

07.06.2023

Vasemmiston apulaispormestari aloittaa Turussa: ”Historiallista”

06.06.2023

Vain vasemmistoliitto vastusti HSL:n lippujen kallistumista: Myynti sakkasi – ”Valitettavasti tämä ei ole yllätys”

06.06.2023

Euroopan komission mukaan Suomen velkasuhde ei ole räjähtävällä uralla – ”Kokonaisarvio on melko myönteinen”

05.06.2023
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään