KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Tilaajapalvelu
  • Yhteystiedot
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kokoomuksen ja keskustan johdolla Suomen koulutusmenot laskivat – Lapsiasiavaltuutetulta tukea nykyisen hallituksen oppivelvollisuusuudistukselle

Oppivelvollisuuden laajentaminen on yksi harvoista koulutuksen reformeista, jonka vaikutuksista on tarjolla kohtuullisen paljon tutkimusnäyttöä, kiitetään tänään julkaistavassa lapsiasiavaltuutetun kertomuksessa.

Oppivelvollisuuden laajentaminen on yksi harvoista koulutuksen reformeista, jonka vaikutuksista on tarjolla kohtuullisen paljon tutkimusnäyttöä, kiitetään tänään julkaistavassa lapsiasiavaltuutetun kertomuksessa. Kuva: Lehtikuva/Jussi Partanen

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset viime kaudella olivat erityisen vahingollisia haavoittuvassa asemassa oleville nuorille.

Kai Hirvasnoro
8.2.2022 10.06

Nykyisen hallituksen suurin koulutusuudistus oli oppivelvollisuuden pidentäminen ja maksuttoman toisen asteen toteuttaminen. Käänne koulutukseen panostamiseksi oli merkittävä, sillä kahden edellisen porvarijohtoisen hallituksen aikana koulutuspanostukset laskivat. Suomen lisäksi sama tapahtui vain Venäjällä, Kreikassa ja Sloveniassa.

Suomi on tippunut koulutukseen käytettyjen panosten vertailussa OECD-maiden keskiarvon alapuolelle.

Useimmissa maissa koulutuspanostuksia lisättiin merkittävästi vuosina 2012–2018, kirjoittavat Etlan tutkimuspäällikkö Hanna Virtanen ja Laboren tutkimusohjaaja Hannu Karhunen tänään julkaistavassa lapsiasiavaltuutetun kertomuksessa .

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvien koulutuspoliittisten toimenpiteiden tulisi perustua tutkittuun tietoon ja niiden vaikutuksia tulisi arvioida huolellisesti myös jälkeenpäin, tutkijat toteavat.

Heidän mukaansa uudistusten taustalla ollut tietopohja näyttäytyy osin heikkona, eikä reformien vaikutuksia ole seurattu tai arvioitu huolellisesti.

– Oppivelvollisuuden laajentaminen on yksi harvoista koulutuksen reformeista, jonka vaikutuksista on tarjolla kohtuullisen paljon tutkimusnäyttöä. Sen vaikutuksista laadittiin varsin kattava jälkiarviointisuunnitelma jo lainsäädäntövaiheessa. Koulutuskentällä on sen sijaan toteutettu useita muita reformeja ja pienempiä hankkeita, jotka eivät ole pohjautuneet tutkittuun tietoon ja joiden tavoitteita ei määritelty selkeästi, toteaa Etlan Virtanen.

Tutkijoiden mukaan koulutuksen kokonaisresursseja on lisätty parin viime vuoden aikana, mutta lisäykset eivät ole riittäneet paikkaamaan aiemmin tehtyjä menoleikkauksia.

Oppivelvollisuusuudistus myönteinen poikkeus

Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) läpiviemä oppivelvollisuusuudistus kohtasi lain säätämisvaiheessa ankaraa vastustusta opposition taholta. Lapsiasiavaltuutetun kertomuksen mukaan reformi puuttui merkittävään koulutuspolitiikan haasteeseen. Nuoremmistakin ikäluokista edelleen noin 15 prosenttia jää ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa, eikä yhdeksän vuotta peruskoulutusta riitä nyky-yhteiskunnassa pärjäämiseen.

Toisin kuin oppositio väitti, kansainvälisen tutkimuksen mukaan oppivelvollisuuden laajentaminen on tehokas keino lasten koulutustason nostamiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen, kertomuksessa todetaan.

”Tutkimusten mukaan oppivelvollisuusiän nostaminen muun muassa lisää nuorten osallistumista koulutukseen, parantaa työllisyyttä sekä vähentää rikollisuutta ja köyhyyttä. Myös suomalaisilla aineistoilla tehdyt analyysit osoittavat varsin selkeästi, että koulutuksen keskeyttävät nuoret hyötyisivät siitä, että he jatkaisivat opintojaan pidempään.”

Kertomuksessa suitsutetaan oppivelvollisuuden olevan myös tärkeä signaali alle 18-vuotiaille lapsille siitä, että heidän paikkansa on edelleen koulutuksessa. Yhteiskunnan ei pidäkään laittaa nuoria tekemään päätöksiä, joita he eivät ole valmiita tekemään.

Uudistus toi kunnille ja opetusviranomaisille uusia velvollisuuksia huolehtia siitä, että kaikilla nuorilla on paikka, jossa he voivat suorittaa velvollisuuttaan. Aiemmin vastuu koulutuspaikan etsimisestä on ollut enemmän nuoren harteilla.

”Tämä on voinut vaatia sellaista aloitteellisuutta, jota syrjäytymisvaarassa olevilla lapsilla ei välttämättä ole.”

Sipilän hallituksen katastrofi

Lähes päinvastainen tapaus oli edellisen opetusministerin Sanni Grahn-Laasosen (kok.) luotsaama ammatillisen koulutuksen reformi vuonna 2018. Sen tavoitteet ammatillisen koulutuksen työelämävastaavuuden ja työpaikoilla tapahtuvan oppimisen lisäämiseksi eivät toteutuneet kahdesta syystä.

Ensimmäinen oli se, että työpaikoilla ei tavallisesti ole ajallisia eikä pedagogisia resursseja nuorten oppimisen tukemiseen ja nuorten ohjaus voi olla hyvinkin puutteellista.

Toinen olivat samaan aikaan tehdyt koulutusleikkaukset. Uudistuksen tarkoituksena oli opettajien jalkautuminen aiempaa enemmän työpaikoille ohjaamaan oppimista. Leikkausten takia tämä ei onnistunut.

Suurimpien koulutusleikkausten kohteena on ollut juuri ammatillinen koulutus. Etla arvioi vuonna 2017, että ammatillisen koulutuksen leikkaukset olivat tuolloin 12 prosenttia, kun vertailukohtana oli vuoden 2019 menotaso ilman leikkauspäätöksiä.

”Usein vielä alaikäisten opiskelijoiden kehityksen ja opintojen etenemisen kannalta on erittäin vahingollista jäädä yksin ilman tarvittavaa tukea ja ohjausta”, kertomuksessa todetaan.

Lyhytnäköistä, vahingollista työllisyydelle

Kertomuksessa ammatillisen koulutuksen leikkauksia pidetään erityisen huolestuttavina, koska ne kohdistuvat suuremmassa syrjäytymisriskissä oleviin nuoriin. Ammatillinen koulutus on tyypillisempi valinta esimerkiksi niiden lasten joukossa, jotka ovat menestyneet keskimääräistä heikommin aiemmissa opinnoissaan.

”Koulutusresurssien karsiminen haavoittuvammassa asemassa olevilta nuorilta on lyhytnäköistä politiikkaa ja sillä voi olla merkittävä negatiivinen vaikutus lasten hyvinvointiin ja tulevaisuuteen”, artikkelissa todetaan.

Siinä myös arvostellaan uudistuksen lähtökohtaa, että työpaikoilla tapahtuva käytännönläheinen oppiminen parantaa työllisyyttä. Näin voi käydä lyhyellä aikavälillä, mutta pitkällä aikavälillä työllisyys paranee heikommin, koska yleissivistävä ja teoreettinen osaaminen luo paremmat mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja päivittämiseen myöhemmin työuralla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lapsiasiavaltuutetun kertomuksessa arvostellaan myös Juha Sipilän (kesk.) hallituksen peruskoulu- ja varhaiskasvatusuudistuksia, joista jälkimmäiset nykyinen hallitus on peruuttanut.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomalaiset uskovat suomalaisen koulutuksen laadun säilyvän hyvänä.

Tuore tutkimus yllättää: Vasemmistoliittolaiset uskovat lujimmin, että yrittäminen kannattaa Suomessa

Valtiovarainministeriö sisäisessä budjettiriihessään kesällä 2002.

20 vuotta sitten: Niinistö niistää taas köyhiä

SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen antaisi mielellään Suomen hallituksen ohjelmalle arvosanaksi kympin.

SAK:n Katja Syvärinen: Hallitusohjelmalle voisi antaa arvosanaksi kympin, mutta asiat jämähtävät työryhmiin

Vasemmisto-opiskelijoiden mukaan edullinen opiskelijaruokailu on hyvinvoinnin edellytys.

Vasemmisto-opiskelijat vaatii korotusta opiskelijoiden ateriatukeen: ”Keino tukea opiskelijoita tilanteessa, jossa elinkustannukset nousevat yleisesti”

Uusimmat

Mielipide: Kaverini Kari Uotila

Vasemmisto heikoimpien puolella – eli kenen?

Arvioidaan, että Karibian kalastusala menetti 23 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuonna 2020 koronarajoitusten vuoksi.

WTO:n sopimus kalastustukien lopettamisesta huolettaa Karibian kalastajia

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Li Andersson kommentoi kokoomuksen verolinjaa: ”Gallupjohdossa on puolue, jonka talouspoliittinen ohjelma ensi vaalikaudella on leikata sosiaaliturvasta”

 
02

Valtion velkaantumisesta huolestunut kokoomus ottaisi lisävelkaa veronkevennysten rahoittamiseksi

 
03

Presidentti Zelenskyi jäi kiinni veroparatiisiyhtiöistä – Ukrainan haaveet sortuvat korruptioon

 
04

Rakennusliitto ei hyväksy hallituksen esittämää mallia työttömyysturvan työssäoloehdon uudistamiseksi

 
05

Raportti Transnistriasta: Pikku-Venäjä, joka ei halua sotaa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

2000-luku on ollut sarja kriisejä toisensa perään, mutta sitä voi ajatella myös uutena yleiskriisinä

13.08.2022

Tuore tutkimus yllättää: Vasemmistoliittolaiset uskovat lujimmin, että yrittäminen kannattaa Suomessa

13.08.2022

20 vuotta sitten: Niinistö niistää taas köyhiä

12.08.2022

SAK:n Katja Syvärinen: Hallitusohjelmalle voisi antaa arvosanaksi kympin, mutta asiat jämähtävät työryhmiin

12.08.2022

Zimbabwelainen hiv-aktivisti levittää toivoa tukiryhmissä

12.08.2022

Vasemmisto-opiskelijat vaatii korotusta opiskelijoiden ateriatukeen: ”Keino tukea opiskelijoita tilanteessa, jossa elinkustannukset nousevat yleisesti”

12.08.2022

Julkisen alan palkkaratkaisu hiertää pahasti Teollisuusliitossa – ”Teollisuusliitto ja AKT neuvottelevat paitsi itselleen myös julkiselle sektorille”

11.08.2022

Turussa kaavoitetaan: Vasemmisto huolissaan vanhoista puutaloista

11.08.2022

Rakennusliitto ei hyväksy hallituksen esittämää mallia työttömyysturvan työssäoloehdon uudistamiseksi

11.08.2022
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään