Perussuomalaisten kolme kansanedustajaa Miko Bergbom, Sebastian Tynkkynen ja Joakim Vigelius julkaisivat viime viikon sunnuntaina Viikon kuumimmat puheenaiheet -podcastissaan ”Vihavasemmisto” -nimisen tekoälyn kirjoittaman pilkkalaulun.
Tällä viikolla vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela julkaisi perussuomalaisten kolmikolle oman vastineensa.
”Kolme perussuomalaista teki kuvitteellisesta vasemmistosta ‘biisin’ tekoälyllä. Kirjoitin vastauksen. Oikeista persuista. Ilman tekoälyä”, Koskela piikittelee.
”Populistin taidoista voit oppia TikTokista: keinoja ei löydy mutta löytyy uhoa”, Minja Koskela laulaa kirjoittamassaan kappaleessa.
”Populistin taidoista voit oppia TikTokista: keinoja ei löydy mutta löytyy uhoa”
Minja Koskela on koulutukseltaan musiikin tohtori, ja hän on ennen kansanedustajan tehtäväänsä työskennellyt muun muassa musiikin aineenopettajana yläkouluissa ja lukiossa sekä musiikkileikkikoulun opettajana.
Musiikkiala huolissaan tekoälystä
Teknologiajätit, kuten OpenAI, Microsoft ja Google käyttävät lauluntekijöiden tekemää musiikkia tekoälyn ”kouluttamiseen”, kysymättä siihen lupaa artisteilta. Muusikot ympäri maailmaa ovatkin olleet huolissaan tekoälyn yleistymisestä musiikin tekemisessä.
Tänä keväänä yli 200 musiikintekijää, mukaan lukien kansainväliset supertähdet Nicki Minaj, BIllie Eilish, Katy Perry, Stevie Wonder sekä Jon Bon Jovi allekirjoitti avoimen kirjeen, jossa vaaditaan tekoälyn rajoittamista musiikkibisneksessä ja artistien suojelemista tekoälyn haitalliselta käytöltä.
Kirjeessä ovat mukana myös Frank Sinatran ja Bob Marleyn perikunnat. Avoimen kirjeen on julkaissut Artist Rights Alliance -järjestö, ja siitä uutisoi huhtikuussa muun muassa Helsingin Sanomat.
Artistit korostavat kirjeessään, että tekoälyllä on valtava potentiaali ”ihmisen luovuuden edistämisessä tavalla, joka mahdollistaa uusien ja jännittävien kokemusten kehittämisen ja kasvun musiikkifaneille kaikkialla”, kunhan sitä käytetään vastuullisesti.
”Vastuuttomasti käytettynä tekoäly uhkaa meidän yksityisyyttämme, identiteettejämme, musiikkiamme ja elantoamme. Isot ja vaikutusvaltaiset yritykset käyttävät työtämme tekoälyn kouluttamiseen ilman lupaa”, kirjeessä todetaan.
Kirjeen mukaan tekoälyn rajaton käyttö heikentää muusikoiden ansaintamahdollisuuksia esimerkiksi rojaltien osalta merkittävästi, jos sitä ei säädellä. Lisäksi kirjeen allekirjoittajat ovat huolissaan siitä, että teknologiajätit pyrkivät ihmisartistien työn korvaamiseen tekoälyllä.