KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Ravintolapäivän avainsana on vapaus

Maria Njari puuhailee crostiniensa parissa. Le Frogissa tarjoiltiin pöytävarauksen tehneille ranskalainen kolmen ruokalajin illallinen.

Maria Njari puuhailee crostiniensa parissa. Le Frogissa tarjoiltiin pöytävarauksen tehneille ranskalainen kolmen ruokalajin illallinen. Kuva: Roy Bäckström/Ravintolapäivä

Suomesta alkunsa saanut, palkittu Ravintolapäivä leviää jo ulkomaillekin. Viidettä Ravintolapäivää vietetään lauantaina 19. toukokuuta.

Kansan Uutiset
18.5.2012 13.07

Viides Ravintolapäivä rikkoo kaikki ennätykset, mukaan on ilmoittautunut yli 600 ravintolaa 17 eri maassa. Eniten yhden päivän ravintoloita on Helsingissä, yhteensä 287.

– Ravintolapäivästä on helppo innostua, koska se antaa helpon ja houkuttelevan mahdollisuuden toteuttaa unelma omasta ravintolasta yhdessä muiden kanssa, kertoo Timo Santala, yksi Ravintolapäivän perustajista.

– Ravintolapäivän avainsana on vapaus.

Ravintolapäivänä aukaisee ovensa Euroopan ensimmäinen Pohjois-Korealainen ravintola, joka tarjoilee anti-imperialistisen Pitkä Marssi -menun.

Ravintolapäivä on ruokakarnevaali, jonka tarkoituksena on kannustaa ihmisiä perustamaan väliaikaisia ravintoloita, kahviloita ja baareja yhden päivän ajaksi.

Suomesta alkunsa saanut Ravintolapäivä leviää vauhdilla ulkomailla. Uusina maina mukaan ovat ilmoittautuneet USA, Kanada, Italia, Portugali, Kreikka, Unkari, Tsekki, Puola ja Belgia.

Aiemmin osallistuneista mukana ovat Suomen lisäksi Japani, Saksa, Sveitsi, Itävalta, Ruotsi, Islanti ja Viro.

Lasten mehubaari ja paistettuja ötököitä

Berliinissä saa gourmet-hampurilaisia kattoterassilla ja Prahassa brunssia taidestudion sisäpihalla. Tallinnaan syntyy koirakahvila ja Italian Piemontessa ravintola avautuu vanhan viinikellarin edustalle.

Baselissa Sveitsissä ”kulttuurishokkiruokaa” valmistava ravintola löytyy keskeltä junaraiteita St. Johannin rautatieaseman kupeesta. New Yorkin Bronxissa Olga Henriquez tarjoilee Latinalaisen Amerikan makuja äitinsä resepteillä.

Suomessa Ravintolapäivän historian nuorimmat osallistujat löytyvät Tuusulasta, missä 3- ja 5-vuotiaat Iris ja Helmi Vesalainen perustavat mehubaarin. Blokkarina toimii 1,5-vuotias pikkuveli Nestori ja portsarina Maire-koira.

Ravintola Ötökkä Helsingin Viikissä maistattaa Aasiassa suosittuja rouskuvia uppopaistettuja heinäsirkkoja. Epikurio taas on koostanut menunsa Suomen googletetuimmista ruokaresepteistä vuonna 2011.

Hietalahden rantaan Helsingissä aukeaa Punainen Sakara, Euroopan ensimmäinen Pohjois-Korealainen ravintola, joka tarjoilee anti-imperialistisen Pitkä Marssi -menun.

Kotkassa roller derby -joukkueen tytöt tarjoilevat vohveleita rullaluistinten päällä Rolling Waffles -kioskissaan.

Koffin puistossa Helsingissä grillataan kobe-härkää ja yhdet illan parhaista juhlista löytyvät afrikkalaisia makuja tarjoilevasta Ghana Nightlife Snägäristä.

Suosittu, palkittu ja iloinen päivä

Ravintolapäivä on saanut laajasti tunnustusta ja palkittu moneen kertaan.

Viime joulukuussa Ravintolapäivä palkittiin Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla, Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunta puolestaan valitsi tapahtuman vuoden 2011 Kulttuuriteoksi ja Glorian Ruoka ja Viini vuoden 2011 ruokailmiöksi.

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on sanonut Ravintolapäivän olevan ruokakulttuuriteko, ”jonka vaikutus suomalaiseen ravintolakulttuuriin on luultavasti suurin sitten keskioluen vapautumisen”.

Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä pitää päivää esimerkkinä siitä, kuinka ruoka voi synnyttää uudenlaista yhteisöllisyyttä.

Ensimmäinen Ravintolapäivä syntyi helsinkiläisten ystävysten Antti Tuomolan, Olli Sirénin ja Timo Santalan ideasta. Ravintolapäivä eteni ideasta käytäntöön hyvin nopeasti ja ensimmäistä Ravintolapäivää vietettiin 21.5.2011.

Sana tapahtumasta kulki suusta suuhun ja levisi sosiaalisessa mediassa – mukaan houkuteltiin tuttuja ja tuntemattomia.

– Ravintolapäivän ytimessä on yhteinen juhla ruuan ja juoman ympärillä, kuvailee Timo Santala.

Vuosi sitten ensimmäisenä Ravintolapäivänä mukana oli vajaat 40 ravintolaa yhteensä 13 eri paikkakunnalle Suomessa. Laajan uutisoinnin seurauksena Ravintolapäivän suosio kasvoi räjähdysmäisesti: Neljäntenä Ravintolapäivänä helmikuussa 2012 mukana oli jo lähes 300 ravintolaa melkein 50 eri paikkakunnalla 12 eri maassa.

Ravintolapäivää juhlitaan neljä kertaa vuodessa, noin kolmen kuukauden välein.

Ravintolapäivä 19.5.2012.

Ilmoittautuminen ravintolanpitäjäksi huomiseen tapahtumaan jatkuu lauantaihin asti. Tarkat tiedot kaikista Ravintolapäiväksi avautuvista ravintoloista löytyvät nettisivuilta.

Ravintoloita voi päivän aikana selata Ravintolapäivän mobiilisovelluksilla, jotka ovat ilmaiseksi ladattavissa.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Sonja Finér

Veropohjassa ammottaa aukkoja, mutta verokeskustelu on ala-arvoista, sanoo Finnwatchin Sonja Finér – ”Tilanne on tietysti edunvalvonnan tulosta”

Risto Kalliorinne

Lakon siirtäminen ihmetyttää: ”Toivottavasti myös palkkaratkaisussa näkyy, että varastoala on muodostunut näin tärkeäksi”

Outi Ojala piti SDP:stä tullutta arvostelua outona, koska yhteistyö oli toiminut hyvin.

20 vuotta sitten: Vaalikuume meni SDP:n ja vasemmistoliiton väliseksi nokitteluksi

Kaikki Uusiksi on KU:n kerran viikossa ilmestyvä ajankohtaispodcast, jossa kommentoidaan ja analysoidaan viikon puheenaiheita.

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

Uusimmat

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Kadut tulvivat Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa viime syyskuussa.

Liian vähän liian myöhään – millainen maailma on vuonna 2050?

Etelä-Intian Karnatakassa viljelijät opiskelevat uusia viljelytekniikoita selvitäkseen ilmastonmuutoksen tuottamista epävarmoista säistä.

Kogilgerin kylässä Etelä-Intiassa viljelijät sopeutuvat muuttuvaan ilmastoon

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Teollisuusliiton Lehtonen sovintoesityksen hylkäyksestä: ”Luvut eivät maistuneet keskinäisissä neuvotteluissa, miksi ne olisivat maistuneet nyt”

 
02

Hallitus lupasi kääntävänsä politiikan suunnan – Pysyviä parannuksia on tehty, mutta vasemmiston pitää silti vaatia enemmän

 
03

Lakot alkoivat ja lisää tulee, koska työnantajat eivät ole valmiita sopimaan

 
04

Kokoomuksen indeksijarru kasvattaisi eläkeläisköyhyyttä ja tuloeroja, varoittaa Eläkeläiset ry

 
05

Julma H räppää unohdettujen todellisuudesta: ”Ei kukaan kuuntele niitä, ei ketään kiinnosta”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Veropohjassa ammottaa aukkoja, mutta verokeskustelu on ala-arvoista, sanoo Finnwatchin Sonja Finér – ”Tilanne on tietysti edunvalvonnan tulosta”

04.02.2023

Anu Kaaja kulkee ihmisyyden ja esineiden rajapinnoilla

04.02.2023

Kalleimmaksi meille tulee luonnolta otettu velka

04.02.2023

Lakon siirtäminen ihmetyttää: ”Toivottavasti myös palkkaratkaisussa näkyy, että varastoala on muodostunut näin tärkeäksi”

03.02.2023

20 vuotta sitten: Vaalikuume meni SDP:n ja vasemmistoliiton väliseksi nokitteluksi

03.02.2023

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

03.02.2023

Etelä-Afrikan artesaanikullankaivajat haluavat laillisiksi

03.02.2023

Teollisuusliitto ja teknologiateollisuus pääsivät neuvottelutulokseen – Sunnuntaina selviää, mitä tuloksesta sanoo liiton hallitus

03.02.2023

Vasemmistojärjestöt huolissaan: Monta naissurmaa vuoden vaihteen aikaan

03.02.2023

Uusimmat podcastit

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

03.02.2023

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa keskusteltiin vasemmiston tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vasemmistosta

30.01.2023

Kaikki Uusiksi-podcastissa fiilistellään viikonlopun Vasemmistoristeilyä ja puntaroidaan eduskuntavaalien asetelmia

13.01.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään