KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Lukijoilta

Mielipide: Mitä laadukas ruoka oikeasti on?

"Joulu on ovella, ja tuhannet suomalaiset siat joutuvat antamaan henkensä joka päivä, jotta ihmiset voivat syödä kinkkua."

"Joulu on ovella, ja tuhannet suomalaiset siat joutuvat antamaan henkensä joka päivä, jotta ihmiset voivat syödä kinkkua.". Kuva: Pekka Helminen

Johanna Wasström
19.12.2021 19.00

Kun puhutaan laadukkaasta ruoasta, tarkoitetaan usein sitä, että ruoka sisältää hyviä ravintoaineita, käytetyt tuotteet ovat puhtaita ja virheettömiä ja ruoka on herkullista. Ilmastoystävällistä ja kestävästi tuotettua ruokaa voidaan myös pitää laadukkaana, ja se on ilahduttavasti tullut yhä tärkeämmäksi kuluttajille. Gourmet-ruoka yhdistetään usein ylellisyyteen, hienostuneisuuteen ja luksukseen.

Se, mikä ei lakkaa hämmästyttämästä, on se, että tuotantoeläinten hyvinvointia ei juuri koskaan lasketa osatekijäksi korkealaatuisessa ruoassa. Hyvä esimerkki tästä on EU:n suojaama ja luultavasti maailman kuuluisin parmesaanijuusto, jota ylistetään sen korkean laadun ja hyvän maun vuoksi. Italialainen eläinoikeusjärjestö Essere Animali on viime vuosina paljastanut järkyttäviä julmuuksia ja laiminlyöntejä tiloilla, joilta parmesaani- ja Grana Padano -juustojen maito on peräisin. Korkean laadun yhdistäminen näihin juustoihin on käsittämätöntä.

Yksi maamme julkkiskokeista esiintyy broilerinlihamainoksessa, jossa hän muun muassa kehuu kotimaisen broilerinlihan puhtautta siitä huolimatta, että joka viidennestä otetusta näytteestä on löydetty antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita (2018). Ainakin kahdeksaa lintuinfluenssatyyppiä, jotka kaikki voivat tappaa ihmisiä ja jotka voivat olla vaarallisempia kuin Covid-19, on viime aikoina tavattu broilerihalleissa ympäri maailmaa. Broilerinkasvatus on yksi julmimmista eläintuotannon muodoista, minkä korkeasti koulutettu kokki varmasti tietää. On erittäin vaikea ymmärtää, että joku, varsinkin ammatti-ihminen, voi suositella broileria, joka on niin kaukana laadukkaasta ruoasta kuin vain voi olla.

ILMOITUS
ILMOITUS

Luksusravintoloiden ruokalistat paljastavat, että suurin osa tarjottavista ruokalajeista sisältää eläintuotteita. Mutta ylellisintäkään gourmet-ruokaa ei voida sanoa laadukkaaksi niin kauan kuin tuotteet ovat peräisin eläimistä. Kaikki eläintuotteet sisältävät enemmän tai vähemmän kärsimystä. Eläintehtaissa eläimet kokevat fyysistä ja henkistä kärsimystä jo elinaikanaan, ja kaikki eläimet kokevat sitä tullessaan tapetuiksi. Jotkut gourmet-herkut, kuten hanhenmaksa ja ravut, tuotetaan erityisen julmalla tavalla, kun eläimiä pakkosyötetään ja keitetään elävältä.

Joulu on ovella, ja tuhannet suomalaiset siat joutuvat antamaan henkensä joka päivä, jotta ihmiset voivat syödä kinkkua. Siantuottajat ylpeilevät usein kotimaisen sianlihan korkealla laadulla ja muistuttavat, että suomalaisille sioille annetaan vähemmän antibiootteja kuin monissa muissa maissa. Ennen teurastusta siat tukehdutetaan hiilidioksidilla, mikä aiheuttaa eläimille suurta kipua ja kärsimystä. Eläinrääkkäyksen avulla tuotetun lihan yhdistäminen korkeaan laatuun on täysin absurdia.

Laadukas ruoka ja kipu, kärsimys ja kuolema eivät kerta kaikkiaan sovi yhteen.

Johanna Wasström
Sipoo

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kuva on vasemmistoliiton perustamiskokouksesta.

Mielipide: Neljännen vasemmiston aika!

Mielipide: Progressiivista ulkopolitiikkaa!

Suurin syy perussuomalaisten vaalitappioon oli puheenjohtaja Purra

Hyvinvointialueiden päättäjillä ja johdolla on vastuu potilasturvallisuudesta – säästöjen vaikutuksia pidettävä silmällä

Uusimmat

Camilla Grebe ei ole saanut hyytävää tunnelmaa Pimeyden polkuihin.

Camilla Grebe on niin hyvä, että häneltä lukee sujuvasti huonommankin kirjan

Hallituksen veronkevennykset painottuvat selvästi kaikkein suurituloisimmille.

Hyvätuloisten veronkevennykset voivat heikentää kasvun perustaa, varoittaa tutkija

Naisten ja miesten välinen palkkaero kutistuu 0,2 prosenttia vuodessa

Pinja Vuorisen seuraaja valitaan huomenna lauantaina.

Vasemmistonuoret on määrittänyt Pinja Vuorista: ”Haikeaa”

varaa joulutervehdys

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Honkasalo Juusolle: Miksi perussuomalaiset ja oikeistohallitus haluavat irtisanoa lisää suomalaisia hoitajia?

 
02

Kommentti: Keskisarja provosoi persut nousuun ja häipyi sitten puuhailemaan omiaan, koska eduskunnassa on ”aika vähän mitään hyödyllistä tekemistä”

 
03

Velkajarrusta tulee työntekijöille palkkajarru, varoittaa Teollisuusliiton Lehtonen

 
04

Optimisti Orpolle taas kylmä suihku: Elpyminen ei alkanutkaan, vaan tuotanto laski

 
05

Vasemmistoliiton kannatus on ulottunut kaikkiin väestöryhmiin

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Kun todellisuus ei taivu Orpon toiveisiin, hallitus haluaa silotella sitä viestinnällä

30.10.2025

Katja Syvärinen valittiin eurooppalaisen ay-liikkeen naiskomitean varapuheenjohtajaksi

30.10.2025

Helsingin Vasemmisto budjettisovusta: Eriarvoisuuden torjuntaa ja panostuksia liikuntaan

30.10.2025

Verottajan tehovalvonta paljasti 11 miljoonaa maksamattomia veroja ravintola-alalla

30.10.2025

Minja Koskela: Oikeisto haluaa ideologisista syistä maksimoida rikkaiden käteenjäävät tulot

30.10.2025

Optimisti Orpolle taas kylmä suihku: Elpyminen ei alkanutkaan, vaan tuotanto laski

30.10.2025

Potkulaki lisää irtisanomisia ja kiistoja työpaikoilla, uskovat sak:laiset luottamushenkilöt

29.10.2025

Pöytäkirja vahvistaa: SDP ja kokoomus korottavat HSL:n lippujen hintoja seuraavat neljä vuotta

29.10.2025

Oikeuskansleri näpäytti oikeusministeriä – Lohikoski: Tärkeä muistutus

29.10.2025

Eroa Kaisa Juuso, Lapin Vasemmisto vaatii

29.10.2025

Hyvätuloisten verot kevenevät ensi vuonna ”ennätyksellisesti”, kertoo Labore

29.10.2025

Velkajarrusta tulee työntekijöille palkkajarru, varoittaa Teollisuusliiton Lehtonen

29.10.2025

Törkeää helsinkiläisten sumutusta, vasemmistoliitosta kommentoidaan HSL:n lippujen hintojen korotusta

28.10.2025

Li Andersson Juuso-gatesta: Häpeävätkö Suomen hallituksen ministerit omaa politiikkaansa?

28.10.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Velkajarru sementoi kurjistamisen tien

15.10.2025

On aika keskustella siitä, mitä tapahtuu Palestiinan valtion tunnustamisen jälkeen

26.09.2025

Kenen käsissä on Euroopan huoltovarmuus?

09.09.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään