KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kierrätysvesi pelastaa pienviljelmiä rutikuivassa Pohjois-Chilessä

Raúl Ángel Flores taimitarhassaan, jonka kasveja kastellaan kierrätetyllä vedellä. Kaikki kaupungin jätevedenkäsittelystä saamat voitot sijoitetaan käsittelylaitoksen ylläpitoon.

Raúl Ángel Flores taimitarhassaan, jonka kasveja kastellaan kierrätetyllä vedellä. Kaikki kaupungin jätevedenkäsittelystä saamat voitot sijoitetaan käsittelylaitoksen ylläpitoon. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Coquimbo, Chile – IPS – Orlando Milesi
6.10.2023 14.00

Käsitellyn jäteveden uudelleenkäyttö on valtaamassa alaa Chilen kuivuudesta kärsivissä pohjoisosissa.

Maapallon kuivimpiin kolkkiin lukeutuvan Atacaman autiomaan eteläpuolella sijaitseva Coquimbon alue on jo viidentoista vuoden ajan kärsinyt ankarasta kuivuudesta. Tänä vuonna kuivuus on ollut vielä tavallistakin kurittavampi: Chilen ilmatieteen laitos kertoo, että syyskuun kymmenenteen päivään mennessä sadetta oli tullut 30,3 millimetriä. Viime vuoden sademäärä samalla alueella oli 213 millimetriä.

Coquimbon asukkaat ovat enimmäkseen pienviljelijöitä, joihin sitkeä kuivuus puree kipeästi. He ovat kehittäneet kuivuutta ja aavikon leviämistä vastaan keinoja, joita voidaan viedä muuallekin maahan lievittämään vesipulaa.

Coquimbossa kertaalleen käytettyä vettä ei haaskata viemäreihin, vaan se kerätään säiliöihin ja käsitellään. Käsitellyllä vedellä kastellaan sinimailaspeltoja, muita viljelykasveja ja puistojen ja kadunvarsien puita.

Veden uusiokäyttöjärjestelmiä

Coquimbon paikallishallinto on rahoittanut viittä kansalaisjärjestö Fundación Chilen hanketta, joissa on rakennettu veden uusiokäyttöjärjestelmiä. Niiden avulla voidaan käyttää uudelleen jätevettä, joka muuten päätyisi maastoon tai vesistöihin.

– Pystyimme toteuttamaan viisi jäteveden käsittelyprojektia, joissa kussakin tuotettiin käyttövettä joko 2 700 ihmisen vuosittaiseen kulutukseen tai 60 hehtaarin oliivipuuviljelmän kasteluun, Fundación Chilen kestävyysjohtaja Gerardo Díaz sanoo.

Plan de Hornosin nykyaikaistettu jätevedenkäsittelylaitos on täysin automatisoitu, mutta vaatii silti päivittäistä ylläpitoa ja huoltoa.

Plan de Hornosin nykyaikaistettu jätevedenkäsittelylaitos on täysin automatisoitu, mutta vaatii silti päivittäistä ylläpitoa ja huoltoa.

Coquimbossa asuu noin 780 000 ihmistä ja alueella on 71 vedenkäsittelylaitosta, joista useimmat hyödyntävät aktiivilietemenetelmää ja kytkeytyvät valtion maaseudun juomavesiohjelmaan (APR). Aktiivilietelaitokset ovat kuitenkin herkkiä ja huolellista kunnossapitoa vaativia järjestelmiä, joiden toimintakunnossa pitäminen ei maaseudulla tahdo onnistua.

– Useimmat käsittelylaitokset joko toimivat tehottomasti tai eivät toimi lainkaan, Diaz myöntää.

Sinimailasen viljelijä menestyy

Joitakin laitoksia on uudistettu. Sellaisen turvin Dionisio Antiquera, 52, on pelastanut sinimailassatonsa.

– Me kärsimme vesipulasta vuosikausia. Kierrätetty vesi auttaa meitä ratkaisevasti viljelyssä, Antiquera kiittelee kahdeksan hehtaarin sinimailaspeltonsa keskellä Coquimbon Cerrillos de Tamayassa.

Kierrätysveden ansiosta hän voi korjata vuodessa kuusi sinimailassatoa.

– Se on 4 500 – 4 800 kahdenkymmenenviiden kilon paalia vuoden mittaan.

Sinimailasen viljelijä Dionisio Antiquera seisoo jäteveden käsittelyaltaan äärellä Cerrillos de Tamayassa Pohjois-Chilessä. Tuhannet litrat viemärivettä muutetaan kirkkaaksi ja käyttövalmiiksi paikallisen pienviljelyn tarpeisiin.

Sinimailasen viljelijä Dionisio Antiquera seisoo jäteveden käsittelyaltaan äärellä Cerrillos de Tamayassa Pohjois-Chilessä. Tuhannet litrat viemärivettä muutetaan kirkkaaksi ja käyttövalmiiksi paikallisen pienviljelyn tarpeisiin. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Paalit käyvät hyvin kaupaksi, sillä Antiquera voi myydä niitä halvemmalla kuin muut paikalliset tuottajat.

Hänen käyttämänsä vesi tulee puhdistuslaitoksesta, jolla on 1 065 käyttäjää. Heistä 650 toimittaa laitokseen jätevetensä. Laitos vesialtaineen sijaitsee puolen hehtaarin maa-alueella, jonka Antiquera lohkaisi pelloistaan ja myi valtiolle sitä varten.

Menestyksestään huolimatta Antiquera on huolissaan sateen vähäisyydestä. Täällä normaali sademäärä on 150-160 milliä vuodessa, ja syyskuuhun mennessä tänä vuonna vettä on tullut vain 25 millimetriä.

– Vesikriisi pakottaa meidät etsimään vaihtoehtoja ja olemaan sataprosenttisen tehokkaita. Vesitippaakaan ei saa haaskata. Tulevalle kesälle on ennustettu erittäin korkeita lämpötiloja, joten kasvit tarvitsevat entistä enemmän vettä kukoistaakseen, Antiquera pohtii.

Taimitarha kasvaa

Raúl Ángel Floresilla, 55, on koristekasvitaimitarha Villa Puclarossa. Taimitarha on tällä hetkellä 850 neliömetrin laajuinen. Flores on juuri vuokrannut 2 500 neliömetrin maapalstan tarhan laajennukseksi.

– Minulla menee todella hyvin. On kierrätysveden ansiota, että taimitarhani on kasvanut. Minulla on yli 40 000 koristekasvia, hedelmiä ja kaktuksia ja paikallisia lajeja. Toimitan niitä vähittäiskauppiaille Vicuñaan ja Coquimboon, Flores kertoo.

Flores pyörittää taimitarhaansa vaimonsa Carolina Cáceresin kanssa. Perheeseen kuuluu myös kaksi tytärtä ja yksi seniorikansalainen.

– Me saamme elantomme myymällä kasveja. Olen jopa voinut palkata avustajan, Flores lisää.

Kosteikko toi rauhan

Huatulamen yhteisössä Fundación Chile on rakentanut kuivuneeseen joenuomaan keinotekoisen pintakosteikon, jonka avulla viallisen jätevesienkäsittelylaitoksen liejujen aiheuttamasta löyhkästä päästiin eroon.

– Tämä kosteikko on tuonut meille rauhan, sillä hajut on poistettu. Viimeisen vuoden ajan ihmiset ovat voineet kävellä vanhan jokiuoman penkereillä, Deysy Cortés, 72, kertoo.

Huatulamen juomavesiohjelman johtaja Deysy Cortés kuivuneen joen penkalla. Vielä viisitoista vuotta sitten paikalliset asukkaat ja kesälomailijat leiriytyivät joen rannoilla.

Huatulamen juomavesiohjelman johtaja Deysy Cortés kuivuneen joen penkalla. Vielä viisitoista vuotta sitten paikalliset asukkaat ja kesälomailijat leiriytyivät joen rannoilla.

Cortés on paikallisen juomavesiohjelman johtaja.

Kunta rahoittaa jätevesilaitoksen korjaamisen noin 100 000 euroa vastaavalla summalla. Korjaamisen jälkeen myös kyläläisten kaivot ovat paremmin turvassa saastumiselta.

Díaz huomauttaa, ettei Chilessä ole lakia käsitellyn jäteveden uusiokäytöstä.

– Kuivuuden vuoksi maaseudulla jo käytetään uudestaan jätevettä. Niin tapahtuu oli lakia tai ei. Veden tarve on niin suuri, että yhteisöt hyväksyvät puhdistetun jäteveden käytön.

Huatulamen jätevedenkäsittelylaitosta korjataan kunnan avustuksella. Vesitiivis muovipeite ja kivet ovat jo paikallaan, ja kunhan sahanpuru ja kastemadot on lisätty, laitos on valmis ottamaan vastaan paikallisten asukkaiden käytetyt talousvedet ja muuttamaan ne jälleen käyttökelpoisiksi.

Huatulamen jätevedenkäsittelylaitosta korjataan kunnan avustuksella. Vesitiivis muovipeite ja kivet ovat jo paikallaan, ja kunhan sahanpuru ja kastemadot on lisätty, laitos on valmis ottamaan vastaan paikallisten asukkaiden käytetyt talousvedet ja muuttamaan ne jälleen käyttökelpoisiksi. Kuva: IPS/Orlando Milesi

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään