Rakentajat vaihtoivat pikaruuan kasviksiin
Suomen Kuluttajaliiton ja Rakennusliiton yhteinen Hyvät eväät -projekti onnistui muuttamaan rakennusalalla toimivien ruokavalintoja.
Projektin keulakuvina kiertäneet Eväsmiehet kävivät kahden vuoden aikana noin 700 rakennusalan oppilaitoksessa ja noin 700 rakennustyömaalla kaikkialla Suomessa. Eväsmiehet tapasivat yli 25 000 rakentajaa. Luennoilla he puhuivat syömisen ja liikunnan tärkeydestä työssä jaksamiselle. Lisäksi puhuttiin hyvistä ja helpoista ruokavalinnoista, ateriarytmistä sekä piilosokerista, – suolasta ja -energiasta.
Koulukäynneillä Eväsmiehet arvuuttelivat opiskelijoita sokerin määristä juomissa, jogurteissa ja makeisissa. Tuotteiden pakkausmerkintöjä luettiin ja omaa kuntoa testattiin pikatesteillä.
Palautekyselyn perusteella Eväsmiesten tapaamisella oli suuri vaikutus omiin ruokavalintoihin. Vastaajista 84 prosenttia kertoi muutoksia tapahtuneen. Yleisin muutos oli kasvisten, hedelmien ja marjojen käytön lisääminen, jonka kertoi tehneensä 59 prosenttia vastaajista. Lähes yhtä moni (58 %) oli vähentänyt pikaruuan syöntiä.
Yli puolet vastaajista oli alkanut syödä entistä säännöllisemmin ja puolet vähensi limsan ja energiajuomien kulutusta.
Pakkausmerkintöjä oli tutkinut joka kolmas ja Sydänmerkki-tuotteita valinneita oli vajaa viidennes vastaajista.
Kyselyyn vastasi 511 rakennustyöläistä ja alan opiskelijaa, jotka olivat tavanneet Eväsmiehet kahdesti.
Lämmin ateria
jäi usein väliin
Hyvät eväät -projekti oli osa Suomen Kuluttajaliiton Kuluttajat elintarvikeviidakossa -projektia, jonka yhtenä tavoitteena oli elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen lukutaidon parantaminen. Vuonna 2006 tehdyn ruuankäyttöselvityksen mukaan rakennusalalla opiskelevien ja työskentelevien ongelma oli syömättömyys työpäivän aikana ja epäsäännöllinen syöminen yleensäkin. Kymmenesosa vastaajista ei ollut syönyt yhtään lämmintä ateriaa koko työviikon aikana.
Rakennusalalla tyypillinen piirre oli työpäivän aikainen omien eväiden syöminen tai kaupan valmisruokien käyttäminen. Kasvisten syönti oli yleisesti vähäistä.
Hyvät eväät -projekti sai keväällä 2008 Suomen Sydänliiton sydänterveyden edistämisen valtakunnallisen tunnustuspalkinnon. Vertaisvalistajan käyttö osoittautui toimivaksi keinoksi viestiä kohderyhmälle aiheesta, johon ei alalla aikaisemmin oltu kiinnitetty juurikaan huomiota. (KU)