”Lakimuutos poikii riitoja”
Heinäkuussa voimaan tullut asunto-osakeyhtiölaki ei näytä ainakaan vielä vilkastuttaneen uusien hissien rakentamista. Laki muutti hissiremontin kustannuksia niin, että ylemmät kerrokset maksavat hissistä alempia kerroksia enemmän.
– Avustushakemuksia uusien hissien rakentamiseen ei ole tullut sen enempää kuin ennenkään, kertoo kuntapalvelupäällikkö Jorma Lauronen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta.
ARA myöntää avustusta noin parille sadalle uudishissin rakennushankkeelle vuodessa.
Laurosen mukaan on vielä vaikea sanoa, tuleeko laki lisäämään hissien rakentamista.
– Ongelmana on, suostuvatko yläkerrosten asukkaat maksamaan hissistä niin paljon enemmän kuin alakertalaiset.
Riitoja on luvassa”
Helsingin kaupungin hissiasiamies Erkki Holappa pitää selvänä sitä, että jotkut hissihankkeet pitkittyvät ja mahdollisesti kaatuvat asukkaiden riitoihin.
– Taloyhtiöissä on niitäkin, jotka vievät asioita lakitupaan asti. Yleensä tähdätään juuri kielteiseen rakennuspäätökseen.
Holapan mukaan hissikustannuksista on vallalla väärää tietoa. Monet luulevat remontin maksavan neljä kertaa aiempaa enemmän.
– Uuden lain myötä ylimmän kerroksen asukkaat maksavat kyllä nelinkertaisen hinnan alakerran asukkaaseen nähden. Vanhaan lakiin verrattuna kustannukset nousevat tällöin noin 50-60 prosenttia. Alimmassa kerroksessa päästään vastaavasti saman verran edullisimmilla kustannuksilla, hän selventää.
Ainakin pääkaupunkiseudulla uusi laki on otettu silti positiivisesti vastaan.
– Taloyhtiöissä vastustus on vähentynyt huomattavasti. Pidetään oikeudenmukaisena sitä, että alakerran väki maksaa vähemmän, koska myös hyötyy vähemmän.
Muualla Suomessa saattaa silti olla toisin. Tämä johtuu Holapan mukaan siitä, ettei ole tahoa, joka kertoisi osakkaille ymmärrettävästi kustannuksista.
– Ei ole hissiasiamiehiä eivätkä isännöitsijät ehdi ja halua paneutua näihin asioihin riittävästi.
Enemmistö päättää
Uuden lain mukaan kustannukset jaetaan sen mukaan, kuinka hissin rakentaminen nostaa huoneiston arvoa. Hankkeesta päätetään yhtiökokouksessa enemmistöllä.
Mikäli hissi rakennetaan vain osaan porrashuoneita, hissikustannuksiin osallistuvat vain niissä asuvat osakkaat. Ehtona on, että myös kyseisessä porraskäytävässä asuvien enemmistö kannattaa hanketta yhtiökokouksessa.
– Aiemmin hissin rakentaminen edellytti yksimielistä päätöstä. Se teki päätösten läpisaamisesta erittäin hankalaa, Kiinteistöliiton lakimies Jaana Sallmén toteaa.
Nyt kun enemmistö päättää, taloyhtiön kokouksen asialistan sanamuotoihin on syytä kiinnittää huomiota.
– Täytyy varmistaa, että ihmiset ymmärtävät, että kyseessä on päätöskokous. Silloin he eivät voi vedota siihen, että eivät tienneet asiasta, Erkki Holappa korostaa.
Suomen hissikannan keski-ikä on yli 30 vuotta. Hissittömiä vähintään kolmikerroksisia porraskäytäviä on noin 40 000.