KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Chile asettaa sotilaat siirtolaisvirtoja vastaan

Eliana ja Carla, venezuelalaiset siskokset tulivat Chilen vailla laillisia asiakirjoja Colchanen rajakaupungin kautta. Papereiden puute aiheuttaa monenlaista harmia, ja lisäksi harmittaa se, ettei virallisen siirtolaisaseman saamiseen ole selkeää reittiä.

Eliana ja Carla, venezuelalaiset siskokset tulivat Chilen vailla laillisia asiakirjoja Colchanen rajakaupungin kautta. Papereiden puute aiheuttaa monenlaista harmia, ja lisäksi harmittaa se, ettei virallisen siirtolaisaseman saamiseen ole selkeää reittiä. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Santiago – IPS/Orlando Milesi
14.4.2023 14.00

Chile on tiukentanut valvontaa pohjoisrajallaan rajoittaakseen siirtolaisten virtaa Boliviasta ja Perusta. Tulijat ovat ennen muuta venezuelalaisia. Kolmen kuukauden ajaksi poliisit saavat rinnalleen 600 sotilasta.

Maaliskuun puolivälissä presidentti Gabriel Boric vieraili pienessä Andien ylängön rajakaupungissa Colchanessa. Kaupungissa on noin 1 800 asukasta, useimmat alkuperäiskansa aymaroihin kuuluvia.

Useimmat vailla asiakirjoja maahan saapuvat siirtolaiset tulevat Colchanen kautta. Se kiristää sosiaalisi jännitteitä paikallisyhteisöissä ja lisää muukalaisvihan ilmauksia, mutta myös solidaarisuutta ja tukea.

Rikollisjärjestöjä vastaan

Chilen pohjoisten rajojen yli tuleva siirtolaisuus on presidentin sanoin ”absoluuttisen hallitsematonta”. Chilen siirtolaisten kokonaismäärä on jo 1,4 miljoonaa eli seitsemisen prosenttia maan väestöstä.

Sadat venezuelalaiset kokoontuvat joka päivä Venezuelan konsulaatin eteen anoakseen asiakirjoja, jotka mahdollistavat siirtolaisstatuksen saannin. Virallisesti hyväksytty siirtolainen voi laillisesti tuoda maahan perheenjäseniään.

Sadat venezuelalaiset kokoontuvat joka päivä Venezuelan konsulaatin eteen anoakseen asiakirjoja, jotka mahdollistavat siirtolaisstatuksen saannin. Virallisesti hyväksytty siirtolainen voi laillisesti tuoda maahan perheenjäseniään. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Poliiseja avustavilla sotilailla on käytössään lämpökameroita ja satelliittiviestintäjärjestelmiä, joilla rajaa partioivien joukkojen havaintokyky kaksinkertaistuu.

– Tarkoitus on hallita ja rajoittaa sääntelemätöntä siirtolaisuutta, mutta varsinkin taistella näitä ihmisvirtoja ja ihmisten tarpeita hyväksikäyttäviä rikollisjärjestöjä vastaan, taistella ihmisten, huumeiden ja aseiden salakuljetusta vastaan, Boric sanoi.

Boric sanoi myös, että on tärkeää olla avaamatta ovea vihapuheelle. Varoitus johtui muukalaisvihan leimahduksesta muutamaa päivää aiemmin. Venezuelalaista nuorta miestä syytettiin rattijuoppoudesta ja poliisin yliajosta, ja tämä synnytti raivoa.

Ennennäkemätön muuttoliike

Lisäksi presidentti ilmoitti Chilen laativan uuden maahanmuuttopolitiikan, jossa otetaan huomioon maan vuosikymmenien ajan kasvanut suosio bolivialaisten, perulaisten, kolumbialaisten, haitilaisten ja etenkin venezuelalaisten siirtolaisuuden kohteena.

Suunnitteilla on parikin lakia, jotka nopeuttaisivat rikoksista tuomittujen siirtolaisten karkottamista. Sisäisen ja julkisen turvallisuuden ministeri Carolina Tohá vahvistaa, että ministeriössä on yli 20 000 paperittoman, karkotettavan maahanmuuttajan lista. Listan ihmiset odottivat karkotustaan jo presidentin astuessa virkaansa runsas vuosi sitten.

 Chilen siirtolaisvirasto kertoo, että vuonna 2022 maasta karkotettiin 1 070 ihmistä, 19 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Virallista siirtolaisstatusta haki viime vuoden ja tämän vuoden tammikuun aikana lähes 500 000 ihmistä, joista yli 365 000 sai sen.

– Tämän tasoista muuttoliikettä ei ole aiemmin koettu tällä alueella missään maassa, Jesuiittojen siirtolaispalvelu SJM:n johtokunnan puheenjohtaja Macarena Rodríguez huomauttaa.

Erika Vargas ja José González tulivat Venezuelasta Chileen laillista reittiä, eikä heidän tarvitse enää muuta kuin saada lapsilleen kansalaisuus. He sanovat kärsineensä vain ajoittaisista väärinkäsityksistä, sillä heidän käyttämänsä sanat ja sanonnat joskus eroavat chileläisistä.

Erika Vargas ja José González tulivat Venezuelasta Chileen laillista reittiä, eikä heidän tarvitse enää muuta kuin saada lapsilleen kansalaisuus. He sanovat kärsineensä vain ajoittaisista väärinkäsityksistä, sillä heidän käyttämänsä sanat ja sanonnat joskus eroavat chileläisistä. Kuva: IPS/Orlando Milesi

Armeijan läsnäolo raja-alueella mietityttää Rodríguezia. Sen on tarkoitus estää rikollisten ja aseiden saapumista maahan, mutta se ei ratkaise varsinaista ongelmaa. Sotilaiden on määrä ratkoa turvallisuuskriisiä, eikä muodostua osaksi muuttoliikkeiden sääntelymekanismia.

Paperittomuus tekee elämästä vaikeaa

Rodríguez korostaa, etteivät epävirallisesti maiden rajoja ylittävät yleensä pakene lain kouraa, vaan kotimaansa surkeita olosuhteita ja kehnoja tulevaisuudennäkymiä.

Venezuelalaiset siskokset Eliana, 36, ja Carla, 33, käyvät esimerkeistä. He haluavat kertoa vain etunimensä. Kumpikin tuli Chileen maata pitkin Colchanen kautta. Elianan seurueen kaappasi viikonajaksi Bolivian raja-alueella toimiva aseellinen joukko. Carlan matka yhdessä kahdeksanvuotiaan Eduardo-pojan kanssa oli muuten raskas.

Nyt siskokset työskentelevät ja elävät Santiagossa. He jakavat pienen vuokrahuoneen Quinta Normalin kaupunginosassa.

– Koulun löytäminen oli vaikeaa. Luulin, että se kävisi kuin Venezuelassa, jossa vain rekisteröit lapsesi tämän syntymätodistuksella. Täällä vaaditaan henkilötodistus ja koulutodistuksia, Carla sanoo.

Monista eri maista tulleet siirtolaiset jonottavat päivittäin siirtolaisviraston toimistoon, jossa heitä palvellaan, jos ovat tehneet netissä varauksen

Monista eri maista tulleet siirtolaiset jonottavat päivittäin siirtolaisviraston toimistoon, jossa heitä palvellaan, jos ovat tehneet netissä varauksen Kuva: IPS/Orlando Milesi

Siskot ovat sopeutuneet, mutta he kaipaavat selvyyttä tilanteeseensa. He haluaisivat saada virallisen siirtolaisaseman, maksaa veroja ja päästä nauttimaan terveydenhoitojärjestelmästä.

– Haluaisin jäädä. Yritän saada tuotua tänne myös Venezuelaan jääneen tyttäreni, mutta se on hyvin vaikeaa, sillä minulla ei ole papereita, Carla kertoo.

– Chile on ovensa avannut maa. Täällä on paljon työtä. Me emme ole koskaan nähneet täällä nälkää tai jääneet vaille yöpaikkaa, Eliana lisää. Hän haluaisi tuoda maahan kolme lastaan ja toisenkin siskonsa.

Asiakirjojen puute kuitenkin tekee elämästä vaikeaa, eikä paperittoman ole helppo löytää tietä ulos turvattomasta asemastaan.

Siirtolaisvirasto kertoo, että se suunnittelee viisumianomusten käsittelyn ja kansallisen työnvälityspalvelun yhdistämistä. Maataloudessa, liikenteessä ja rakennusalalla on aina työpaikkoja, ja näin siirtolaisvirtoja hallittaisiin paremmin ja samalla tehtäisiin siirtolaispolitiikasta taloudellisesti järkevää, virasto selittää.

 Englanninkielinen versio

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään