Jämsän ammattiopistossa on alkamassa tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto, joka pyrkii antamaan eväitä yrittäjille ja yritysten henkilöstölle keksintöjen jalostamiseen.
Keksintöjen ja ideoiden saattaminen valmiiksi tuotteeksi tai palveluksi on pitkä polku, jonka läpiviemiseen tarvitaan erityistä osaamista. Hyvästä keksinnöstä tulee hyvä tuote, kun sitä jalostetaan asiakkaiden ja heidän tarpeidensa mukaan.
Tuotteistamalla hyvä keksintö saadaan myyntiin, kaupan hyllylle tai toimivaksi palveluksi. Tätä tuotteistamistaitoa kehitetään Jämsän ammattiopistossa järjestettävässä tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnossa.
– Suomalaiset ovat varsin eteviä keksimään uusia ideoita, mutta tuotteiden kaupallistaminen on monelle kompastuskivi, projektipäällikkö Marko Maja Jämsän ammattiopistosta arvioi.
Pöytälaatikosta muiden puntaroitavaksi
Keksintöjä ei ole järkevää pitää salassa, eikä idean varastamista kannata turhaan pelätä. Hyviä ideoita ei kannata jättää pöytälaatikkoon tai autotallin nurkkaan odottelemaan ihmettä, vaan ne kannattaa tuoda muiden puntaroitavaksi.
– Asiakastarpeen tunteminen on aivan ensisijaisen tärkeää. Ilman sitä mikään keksintö ei voi tuotteena menestyä. Hyvistä ideoista saataisiin myös paljon enemmän irti, jos niitä palloteltaisiin enemmän toisten kanssa, Keski-Suomen ELY-keskuksen keksintöasiamies Jouni Hynynen opastaa.
Huhtikuun 15. päivä alkava tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto tähtää ammatissa tai yrittäjinä toimivien opiskelijoiden omien ideoiden laajentamiseen ja menetelmien valmentamiseen.
Puolestatoista kahteen vuoteen kestävässä opiskelussa pyritään ennakoimaan myös kansainvälisiä trendejä sekä tulevaisuuden yhteiskunnallisia haasteita ja mahdollisuuksia. Tutkinnon voi suorittaa oppisopimuskoulutuksena työpaikalla tai omaehtoisena koulutuksena.