Ruualla on yhteys keski-ikäisten ja sitä iäkkäämpien miesten masennusriskiin, osoittaa terveystieteiden maisteri Anu Ruususen väitöstutkimus. Masentuneiden ruokavalio on usein laadultaan terveiden ruokavaliota heikompi ja yksipuolisempi. Tähän asti on kuitenkin ollut epäselvää, onko terveiden ruokavalion laadulla, ruoka-aineiden käytöllä ja ravintoaineiden saannilla yhteyttä riskiin sairastua masennukseen.
Anu Ruususen väitöskirja Diet and depression – An epidemiological study (Ruokavalio ja masennus – epidemiologinen tutkimus) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa perjantaina.
Kasvikset ja hedelmät suojaavat
Terveellisten ruokailutottumusten eli kasvisten, hedelmien, marjojen, täysjyväviljan, kanan, kalan ja vähärasvaisten juustojen syömisen havaittiin olevan yhteydessä vähentyneeseen masennusoireiden esiintyvyyteen ja pienentyneeseen masennusriskiin seurannan aikana.
Vastaavasti epäterveellisemmän ruokavalion eli makkaroiden, lihavalmisteiden, sokeroitujen jälkiruokien, sokeripitoisten juomien, valmisruokien, vaalean vehnäleivän ja perunavalmisteiden syöminen oli yhteydessä lisääntyneeseen masennusoireiden esiintyvyyteen.
Tutkimuksen mukaan etenkin folaatin saanti näytti suojaavan masennukselta. Masennuksen riski oli yli kaksinkertainen niillä, joilla ruokavalion folaatin saanti oli vähäisintä, verrattuna folaattia eniten saaviin. Folaatin merkittävimmät lähteet ovat kasvikset, hedelmät, marjat, täysjyvävilja, liha ja maksa.
Lisäksi kahvin juomisen havaittiin olevan yhteydessä alentuneeseen masennusriskiin.
Miehet seurannassa 20 vuotta
Aikaisemmin rasvaisesta kalasta saatavat omega-3-rasvahapot on yhdistetty vähäisempään masennusriskiin, mutta tässä tutkimuksessa yhteyttä ei havaittu.
Väitöskirjatutkimus perustuu pääasiassa Sepelvaltimotaudin vaaratekijätutkimuksen seuranta-aineistoon, joka käynnistyi Kuopion alueella 1980-luvun alkupuolella. Tutkittavat olivat keski-ikäisiä miehiä joita on seurattu näihin päiviin asti. Tutkittavia oli tämän väitöskirjan osatutkimuksissa mukana yli 2 000 ja heitä seurattiin lähes 20 vuoden ajan.
Melkein joka kymmenes sairastuu
Vuosittain 7–9 prosenttia suomalaisista sairastuu masennukseen, länsimaissa yleensäkin joka kuudes. Masennuksen hoidon kehittämisen lisäksi nyt haetaan keinoja masennuksen ennaltaehkäisyyn. Ruokavaliota ja muita elämäntapatekijöitä on hyödynnetty yhtenä vaihtoehtona vasta vähän.
Tutkimuksen tulokset tukevat oletusta, että terveellinen, monipuolinen ja runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sisältävä ruokavalio on pitkällä aikavälillä hyväksi myös mielelle. Terveellisistä ruokailutottumuksista voi olla hyötyä masennuksen ennaltaehkäisyssä.