Elintarviketeollisuuden työntekijät lähestyvät kovaa vauhtia sopimuksetonta tilaa, jolloin lakot ja lakkovaroitukset ovat laillisia. Alan sopimukset umpeutuvat kuun viimeinen päivä.
Suomen elintarviketyöläisten liitto (SEL) ja työnantajia edustava Elintarviketeollisuuden liitto (ETL) käyvät säännöllisesti neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta, mutta neuvottelut vaikuttavat takkuisilta.
Työnantajat esittävät niin sanottua työaikajoustomallia. Työntekijät ovat hylänneet mallin jokaisella neuvottelukierroksella vuodesta 1994 lähtein.
SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen on paheksunut työnantajien tapaa käydä neuvotteluja julkisuudessa.
– Poikkeuksellisesta tällä kierroksella näyttää olevan se, että työnantajapuoli haluaa käydä neuvotteluja mieluummin mediassa kuin SEL:n neuvottelijoiden kanssa, Kuntonen kirjoittaa blogissaan.
ETL perustelee uutta työaikamallia kauppojen sunnuntaiaukiolon laajentumisella. ETL kutsuu mallia 3/6/36-työaikamalliksi. Tiedotteissaan ETL kehuu, että malli palvelee niin työntekijöitä kuin teollisuuttakin. Työaikamalliesitys ei koskisi meijeriteollisuutta.
SEL:n liittovaltuusto oli koolla maanantaina. Omien sopimusneuvottelujen sijaan se keskittyi julkilausumassaan ahtaajien neuvottelutilanteen läpikäymiseen.