Ehdotuksia joukkoruokailun kehittämisestä laatinut työryhmä esittää, että julkiset ruokapalvelut avataan työelämän ulkopuolella oleville ja niille, joilla ei ole mahdollisuutta työpaikkaruokailuun. Työryhmän mielestä laadukasta ruokaa täytyy tukea hinta- ja veropolitiikalla.
Työryhmä katsoo, että ruokapalvelujen ja elintarvikkeiden hankinnassa tulee valintakriteeriksi ottaa ruuan ravitsemuslaatu. Tarjouksia ei tule hyväksyä, mikäli laatukriteerit eivät täyty.
Joukkoruokailussa tarjottavien aterioiden laadussa on selvitysten mukaan kehitettävää. Tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa on runsaasti, kun taas kasvisten ja kuidun saanti on niukkaa. Esimerkiksi vuonna 2007 ruokahuollosta vastaaville tehty kysely osoitti, että vaikka ravitsemuslaatu koetaan tärkeänä, hankintapäätöksissä painotetaan edelleen eniten hintaa.
Työryhmä on määrittänyt jokaiselle aterianosalle (pääruoka ja sen lisäkkeet, leipä, rasva, maito, salaatti, salaatin kastike) omat ravitsemukselliset kriteerinsä, joiden täyttyminen varmistaa suositellun kokonaisuuden. Näitä määritettäessä on huomioitu ravitsemussuositusten lisäksi myös markkinoilla olevat tuotteet ja suurkeittiöiden mahdollisuudet toteuttaa kriteereitä ruoanlaitossa.
Raporttinsa peruspalveluministeri Paula Risikolle keskiviikkona luovuttanut työryhmä ehdottaa, että ruokaloissa on päivittäin oltava tarjolla ainakin yksi ateria, joka täyttää sen määrittämät ravitsemukselliset kriteerit. (KU)