KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Nyt on oikea hetki: Kesän makuja purkkiin ja lautaselle

Vaniljatanko sopii hyvin mansikkahilloon.

Vaniljatanko sopii hyvin mansikkahilloon. Kuva: Piia Rantala-Korhonen

Paras tapa säilöä kesän sato on nauttia se tuoreeltaan. Osa marjoista ja muusta sadosta kannattaa kuitenkin säilöä talven varalle tuomaan vitamiinitervehdyksen menneeltä kesältä. Itse säilömällä voi olla varma raaka-aineiden laadusta ja säästyy kertakäyttöpakkauksilta, rasiat ja tukevat pussit voi pestä ja käyttää useita kertoja.

Piia Rantala-Korhonen
28.7.2018 12.09

Vitamiinit talteen pakastamalla

Pakastaminen on yksinkertainen ja ravintoaineita säästävä tapa säilöä marjat, raparperit, yrtit ja kasvikset. Muista kytkeä pakastimen superteho päälle useita tunteja ennen pakastamista äläkä pakasta liian paljon kerralla, ettei pakastimen sisältö lämpene.

Marjat pakastetaan kokonaisina tai viipaloituina rasioihin tai pusseihin. Tuoreen veroinen mansikkasose syntyy vain hieman sulaneista kokonaisista mansikoista ja sokerista – jostain syystä näin valmistettu sose maistuu raikkaammalta kuin soseena pakastettu mansikka.

Raparperit, paprikat ja purjot pakastetaan ohuina viipaleina kypsentämättöminä.

Yrtit voi silputa tuoreena isoon rasiaan ja raaputtaa jäistä yrttisilppua ruokiin tarpeen mukaan. Raparperit, paprikat ja purjot pakastetaan ohuina viipaleina kypsentämättöminä.

Kasvikset ryöpätään ennen pakastamista viitisen minuuttia kiehuvassa vedessä, jäähdytetään huuhtomalla kylmässä vedessä ennen niiden jakamista annospakkauksiin.

Marjoista hilloa herkkuhetkiin

Marjojen keittäminen hilloksi vaatii ennen kaikkea hygieenisyyttä. Hillot säilyvät suuren sokerimäärän ja mahdollisen säilöntäaineen ansiosta. Yleisimmässä säilöntäaineessa Atamonissa on samaa natriumbentsoaattia kuin puolukassa luonnostaan.

Käytä enemmän sokeria, jos et halua käyttää säilöntäainetta tai säilytystila on lämpimämpi kuin 5-asteinen.

Hillopurkeiksi kannattaa kerätä kauneimmat kaupan elintarvikkeiden pakkauksina käytetyt purkit, tyhjät hillopurkit ovat yllättävän hintavia.

Laske yhteen marjojen ja sokerin paino, niin osaat arvioida tarvittavien purkkien määrän: 1 kg marjoja + sokeria = 1 litra hilloa.

Pese purkit kuumalla vedellä, keitä metalliset kannet kattilassa. Lasipurkit voi panna pesun jälkeen 100-asteiseen uuniin, jotta ne ovat puhtaita ja kestävät kuuman hillon purkittamisen.


Marjahillon perusohje

1/2 – 1 kg sokeria

1 kg marjoja

(Atamonia pakkauksen ohjeen mukaan)

Pane marjat ja sokeri kerroksittain kattilaan, anna niiden mehustua muutaman tunnin ajan. Hilloja voi myös maustaa: vaniljatanko sopii mansikkahilloon, kardemummalla maustettu mustikkahillo on taivaallista jäätelön kanssa. Kuumenna hilloa hitaasti, keitä miedolla lämmöllä. Heiluttele kattilaa, vältä sekoittamista, jos haluat marjojen pysyvän kokonaisina. Keitä hilloa hiljalleen 20-30 minuutin ajan, pehmeät marjat hilloontuvat nopeammin. Sekoita Atamon valmiiseen hilloon. Kauho kuuma hillo kuumiin purkkeihin, sulje purkit välittömästi keitetyillä kansilla.
Säilytä hillopurkit kylmässä.


Yrttisuola kotikonstein

Yksinkertainen yrttisuola valmistuu näin: pane tehosekoittimeen 1/5 litraa yrttisilppua (lipstikkaa, ruohosipulia, persiljaa), 2 dl karkeaa suolaa ja 1 dl vettä. Jauha hienoksi ja levitä puhtaalle pellille kuivumaan – aurinkoisella säällä suola kuivuu purkitettavaksi päivässä tai kahdessa. Tämä korvaa kaupan liemikuutiot mennen tullen!


Hellepäivän vanukkaat neljälle

1/2 litraa vadelmia ja mustikoita

1 prk kondensoitua maitoa

1 prk vaniljatuorejuustoa

2 dl turkkilaista jugurttia

4 limen mehu + yhden raastettu kuori

Sekoita kondensoitu maito, juusto ja jugurtti keskenään. Lisää limemehu ja kuoriraaste. Jaa neljään jälkiruoka-astiaan, anna hyytyä kylmässä 3-4 tuntia. Koristele vanukkaat marjoilla ennen tarjoilua.

[digilehti pvm=20180727 sivu=13]

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
04

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään