Elintarvikealan tilanne kuumentuu entisestään. Suomen elintarviketyöläisten liiton SEL on julistanut kolmipäiväisen lakon 21.4 – 23.4., jos sitä ennen alalle ei synny työehtosopimusta. Lakon piirissä olisi 57 tuotantoyksikköä ja 9 300 työntekijää.
Työnantajat ovat puolestaan päättäneet vaikeuttaa kansalaisten vapun juhlintaa. Elintarviketeollisuusliitto ETL on julistanut työsulun kaikissa liha-alan yrityksissä 26.4. kello 18 alkaen. Sulku päättyy 28.4. kello 24 lukuunottamatta lihavalmiste- ja valmisruokaosastoja, joissa lakko päättyy vasta 1.5. kello 24.
Aiemmin työnantajaliitto on julistanut Olvi Oy:n ja Hartwallin Tornion panimon työsulkuun 21.4. – 23.4. väliseksi ajaksi. Sulussa ihmetyttää se, että Olvi ainoa suomalainen panimoyritys ja Tornion panimo taas lopetetaan syksyllä.
SEL:n puheenjohtajan Veli-Matti Kuntosen mukaan työsuluista ei ole syytä provosoitua, mutta toki se liiton jatkosuunnitteluun vaikuttaa.
Toimihenkilöillä eri sopimus
ETL ja Toimihenkilöunioni hyväksyivät sunnuntaina valtakunnansovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen, jolla vältettiin maanantaina uhannut kolmipäiväinen elintarvikealan toimihenkilölakko.
Kaksivuotisen sopimuksen mukaan palkkoja korotetaan tänä vuonna kahdessa erässä yhteensä 1,3 prosenttia. Toisen vuoden korotuksista sovitaan erikseen. Lisäksi muutosturvaa lisätään viidellä päivällä ja isyysvapaata kuudella päivällä.
Kuntosen mukaa toimihenkilösopimuksella ei ole vaikutusta työntekijäsopimukseen. Jokainen liitto neuvottelee omat sopimuksensa.
– Lisäksi toimihenkilöpöydässä ei ollut työnantajan työaikaesityksiä. Se tarkoittaa, että siellä ei sovittu mistään työaikakysymyksestä.
Työaika ongelmana
Kiistan keskeinen ongelma koskee työnantajan uutta työaikamallia. SEL:n mukaan se mahdollistaisi 10-tuntisen työpäivän ja 6-päiväisen työviikon. SEL ei myöskään hyväksy, että työajoista päätettäisiin paikallisesti.
– Työaikakysymys on sellainen, josta väännetään tosissaan kättä. Siinä emme ole missään nimessä antamassa periksi, vakuuttaa Kuntonen.
Työnantajan mukaan uutta työaikamallia tarvitaan kaupan vapautetun aukiolon johdosta. Kuntosen mukaan asia voidaan hoitaa nykyisenkin työaikamallin pohjalta.
Elintarvikealan sovittelua jatketaan seuraavan kerran maanantaina 19. huhtikuuta.
Lonka on jo antanut yhden sovintoesityksen, jonka SEL kaatoi, koska siinä oli mukana työnantajan työaikamalli. Lisäksi sopimuksen palkkalinja oli liian niukka neljän vuoden mittaiseksi sopimukseksi.