Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL vaatii, että seuraavaan hallitusohjelmaan on saatava kotimaisen ruuan aseman turvaaminen.
– Yksi keinoista on muuttaa lakia niin, että elintarvikkeessa on aina mainittava tuotantomaa. Meillä on oltava oikeus tietää, missä maassa ruokamme on valmistettu. Tällöin kuluttaja voi valita hyllystä kotimaassa tehdyn elintarvikkeen, sanoo SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.
– Samalla kuluttaja voi valita kotimaisen työn puolesta, sillä kotimainen elintarviketeollisuus on tärkeä työllistäjä, ja sen merkitys voisi tulevaisuudessa vielä kasvaakin. Tätä kuluttajat haluavat. Kotimaista ruokahuoltoa ei voi ulkoistaa.
Jotkut suomalaisista elintarviketeollisuuden yrityksistä ovat kuitenkin siirtäneet tai suunnittelevat parhaillaan siirtävänsä kotimaisten tuotemerkkien valmistusta ulkomaille.
– Tällainen tuontituotteiden kotimaiseksi pesu on äärimmäisen tuomittavaa. Se asettaa uhatuksi kuluttajan uskon kotimaisiin tuotteisiin, Kuntonen sanoo.
Veli-Matti Kuntonen puhui lauantaina SEL:n valtakunnallisilla Talvipäivillä Vierumäellä Heinolassa, jossa on koolla 550 SEL:n jäsentä. KU