Luonnonmukainen tuotanto on lisääntymässä Keski-Suomessa. Kuluvan vuoden aikana on aloittanut seitsemän uutta luomutilaa.
Keski-Suomen 3 400 maatilasta luomutuotantoa harjoittaa nyt lähes 160 tilaa. Pinta-alaa luomutiloilla on yhteensä 5 600 hehtaaria.
– Myös luomutilojen koko on kasvanut, ja joukossa on keskisuomalaisittain suhteellisen isoja tiloja. Uusien tilojen keskikoko on 77 hehtaaria, kertoo tarkastaja Aili Heinonen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.
Luonnonmukainen tuotanto on lisääntynyt myös muualla Suomessa. Luomutuotannossa periaatteena ovat tuotteet, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle eivätkä ihmisten, kasvien tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille.
Luomutila on maa- tai puutarhatila, joka viljelee luomusääntöjen mukaisesti. Luomueläimet ovat kotieläimiä, joita hoidetaan ja ruokitaan luomusääntöjen mukaisesti. Luomutilalla otetaan huomioon eläinten hyvinvointi, esimerkiksi ulkoilu. Eläinten ruokinta perustuu luonnonmukaiseen rehuun.
Tehokasta valvontaa
Luomuelintarvikkeiden raaka-aineet on tuotettu luonnonmukaisessa maataloustuotannossa tai kerätty luomuhyväksytyiltä alueilta. Niiden valmistuksessa on rajoitettu muun muassa sallittujen lisäaineiden ja valmistuksen apuaineiden määrää vain välttämättömimpiin. Esimerkiksi keinotekoisten väriaineiden ja makeutusaineiden käyttö on kielletty.
Kuluttajat voivat luottaa luomutuotantoon, sillä tuotantoa ja tuotteiden alkuperää valvotaan läpi koko tuotantoketjun pellolta pöytään. Toimijat tarkastetaan vähintään kerran vuodessa. Valvontatulokset osoittavat, että markkinoilla olevat luomutuotteet on tuotettu vaatimusten mukaisesti.