Maa- ja metsätalousministeriö julkisti tänään linjauksiaan hallituksen luomuohjelmaa varten sekä tuoreen selvityksen luomualan kehittämiskeinoista.
Ministeriö on linjannut luomutuotannon tavoitteen: 20 prosenttia luomuun vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteena on siis luomualan reipas kasvu.
Tällä hetkellä peltopinta-alasta on luomuviljelyssä kahdeksan prosenttia eli 184 000 hehtaaria.
Luomutuotteiden osuus vähittäiskaupan elintarvikemyynnistä on 1,3 prosenttia ja ammattikeittiöiden raaka-aineista arviolta puoli prosenttia. Luomutuotteiden kysyntä sekä luomuraaka-aineiden käyttäminen joukkoruokailussa ovat vahvassa kasvussa.
Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa toistakymmentä toimenpidettä, joilla luomun kasvua tuetaan. Kasvua haetaan muun muassa koulutuksen ja neuvonnan tehostamisella sekä alan investointien tukemisella.
Luomuelintarvikkeiden tarjonnan monipuolistamisen ja luomun kulutuksen kasvun mahdollistamiseksi tavoitellaan luomupeltoalan kasvua 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.
Kysyntä ja tarjonta
Suuntaviivoja hallituksen luomuohjelmaan ja alan kehittämiseen on saatu useista selvityksistä. Tänään julkistettiin luomualan toimijat yhdistävän ProLuomu ry:n tekemä suunnitelma, jossa on kehittämisehdotuksia luomualalle.
Suunnitelmassa on eritelty 11 pullonkaulaa, jotka liittyvät luomualan pienuuteen ja hitauteen reagoida kysyntään, puutteelliseen tietoon ja tiedonkulkuun alan sisällä sekä epävarmuuteen kuluttajien maksuhalukkuudesta.
– Luomun suurin haaste on kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen. Tässä raportissa haettiin niitä asioita, jotka ovat tämän kohtaamisen tiellä, sanoo ProLuomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.
– Luomualan kehittämistoimien avainsanoja ovat parempi koordinointi ja tehokkaampi yhteistyö.
Julkisia luomuhankintoja
Hallitus on jo sitoutunut toteuttamaan luomualan kehittämisohjelman, jonka avulla kotimaista luonnonmukaista tuotantoa monipuolistetaan ja lisätään kysyntää vastaavaksi sekä kehitetään koko luomuruokaketjua.
Kehittämisessä painotetaan luomukotieläintuotannon houkuttelevuutta ja kasvatetaan luomuruoan osuutta julkisista hankinnoista Suomessa.
Monissa Euroopan maissa on voimakkaasti ohjattu joukkoruokailun julkisia hankintoja kohti luomua.