Ympäristöjärjestö WWF haastaa perjantaina alkaneella kampanjallaan koko Suomen mukaan maailman kalakantojen suojeluun.
Kampanjan tavoitteena on, että Suomessa olisi vuonna 2015 tarjolla vain kestävästi kalastettua tai tuotettua kalaa. Jo yli 40 suomalaista alan keskeistä toimijaa – kaupan keskusliikettä, kauppaa, ravintolaa, kalatukkua ja kalastusalan järjestöä on vastannut WWF:n haasteeseen ja sitoutunut edistämään kampanjan tavoitetta.
Tähän mennessä tehdyt kampanjasitoumukset ovat luettavissa kampanjan verkkosivuilla .
Sivuilla myös kerätään kuluttajilta tietoja myynnissä olevista uhanalaisista kaloista. Sieltä löytyy myös WWF:n Kuluttajan kalaopas.
Järjestön mukaan on syytä välttää näitä uhanalaisia tai voimakkaasti ylikalastettuja lajeja: ankerias, hait ja rauskut, hoki, katkarapu (trooppiset), kirjolohi (asvatettu chileläinen ja turkkilainen), kissakala, kultaotsa-ahven, lohi (Itämeren villi ja kasvatettu chileläinen), meriantura (pohjatroolattu), meribassi, merikrotti, miekkakala ja marliini, molva (pohjatroolattu), mustekala (pohjatroolattu), niilinahven, piikkikampela (pohjatroolattu), puna-ahven, punakampela (pohjatroolattu), ruijanpallas, sampi, siika (villi vaellussiika), sinisimpukka (villi), taimen (villi meritaimen ja järvitaimen), tilapiat, tonnikala (tuore, sini-, keltaevä- ja isosilmätonnikala), turska (Pohjanmeri) ja haimonni eli pangasius
Suomen kalastus kestävällä pohjalla
WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohwederin mukaan Suomessa kalastus on pääsääntöisesti kestävällä pohjalla.
– Yleisesti ei kuitenkaan tiedetä, että Suomessa voi aivan laillisesti pyytää ja myydä myös äärimmäisen uhanalaista kalaa. Uskomme, että jo pelkkä tiedon lisääminen näistä asioista auttaa toimimaan kalatiskillä oikein.
Yksi WWF:n kampanjan tärkeä tavoite on kotimaisen, kestävästi kalastetun kalan käytön lisääminen. Nykyään yli 70 prosenttia suomalaisten käyttämästä kalasta tulee ulkomailta.
Kuluttajia WWF pyytää vaatimaan sekä kaupoissa että ravintoloissa kestävästi kalastettua ja tuotettua kalaa. Valinnoissa kuluttajaa auttaa WWF:n Kuluttajan kalaopas, jossa Suomessa tarjolla olevat kalat on luokiteltu liikennevaloin niiden pyynnin ekologisen kestävyyden mukaan.