Helsingin senaatintorin laidalle rakennetaan panimoravintolaa. Uusi Rakuuna Olut Oy:n ravintola avataan ensi vuoden kesäksi.
Helsingin kaupungin kehittämis- ja kauppapaikkajohtajan Kari Tohmon mukaan Senaatintorin ja Kauppatorin väliset korttelit ottavat uutta roolia Helsingin hengen vahvistamisessa.
– Torikorttelit haluaa olla tulevaisuudessa se paikka, jossa luodaan ja eletään uutta Helsinkiä. Uusi panimoravintola toteuttaa tätä roolia omalta osaltaan paikkana, jossa helsinkiläiset voivat tavata toisiaan rennosti Helsingin sydämessä, Tohmo sanoo.
Rakuuna Oluen toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen toivoo, että uusi ravintola saadaan avattua ennen ensi vuoden vappua.
– Tavoitteenamme on elvyttää Helsingin pitkää oluenvalmistuksen perinnettä. Sitä tuodaan esille panimon tuotteissa, ravintolan tarjonnassa ja sisustuksessa.
Kääriäinen lupaa, että paikan päällä valmistetaan suomalaista käsityö- ja lähiolutta. Ravintola satsaa hänen mukaansa olueen sopivaan ruokaan. Tarkoitus on rakentaa myös myymälä, josta myydään ulos alle 4,7 prosenttisia oluita.
Ravintola rakennetaan kahteen kerrokseen, katutasolle ja kellariin.
– Kupariset panimolaitteet rakennetaan tilojen keskelle niin, että ne näkyvät sekä ylä- että alakertaan ja terassille.
Etelärannan perintöä
Uuden panimon suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitu Kääriäisen ja Tohmon mukaan historiallinen miljöö.
Tunnettuun kauppiassukuun kuulunut Johan Sederholm perusti liikemiestovereidensa kanssa Stora Bryggeri -panimon nykyisen Eteläranta 10:n kohdalle vuonna 1765.
Vuotta myöhemmin valmistui Senaatintorin kulmaan Sederholmin kauppiastalo, jota pidetään Helsingin vanhimpana kivitalona.
– Oluenvalmistamisen perinnöllä on tärkeä paikkansa Senaatintorin ympäristössä, Kääriäinen sanoo.