Kodit ovat ruuan hukkaajia.
– Kotitalouksissa syntyy ruokajätettä kaksi kertaa enemmän kuin kaupoissa. Hukkaan menevää ruuan määrää voidaan vähentää, kunhan asiaan kiinnitetään huomiota, sanoo kehityspäällikkö Niina Rantakari Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta.
Keskus on yhdessä maa- ja metsätalousministeriön kanssa toteuttanut hankkeen ruuantähteiden hyödyntämiseksi.
Kotitalouksissa syntyy ruokajätettä kaksi kertaa enemmän kuin kaupoissa.
Älä ruoki hukkaa -hankkeella pyritään vähentämään kotitalouksien ruokahävikkiä. Alkuvuoden aikana Maa- ja kotitalousnaiset on järjestänyt infotilaisuuksia, joissa on herätelty suunnittelemaan ruokaostoksia ja ruuan valmistusta sekä annettu käytännöllisiä ohjeita tähteiden hyödyntämiseen.
Lapsiperheillä iso hävikki
Kampanjan ykköskohderyhmä on lapsiperheet.
Järjestön mukaan hävikin taloudellinen merkitys on erityisen suuri nuorissa lapsiperheissä, joissa samaan aikaan ruuan hankintaan käytettävissä olevat varat ovat usein rajalliset.
– Lapsiperheet ovat hyvä kohderyhmä kampanjalle myös siksi, että monet käyttäytymismallit opitaan jo lapsuudessa ja nuoruudessa.
Infotilaisuudet ovatkin tavoittaneet liki 2 700 perheenäitiä tai -isää. Tilaisuuksia on järjestetty muun muassa MLL:n perhekahviloissa sekä muissa lapsiperheiden kokoontumispaikoissa.
Tilaisuuksissa hämmästystä on synnyttänyt kotitalouksissa syntyvän ruokahävikin suuri määrä sekä käyttämättä jääneen ruuan taloudellista arvo.
– Monissa perheissä heitetään herkästi ruokaa pois parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua mutta ruokaa menee hukkaan myös suoraan lautaselta, järjestöstä kerrotaan.
Ruokaa ei osata säilyttää
Tilaisuudet ovat osoittaneet, että käytännön taidoissa on paljon vaihtelua. Toiset vähentävät tietoisesti roskiin menevän ruuan määrää hyödyntämällä tähteet. Toisilla taas on puutteita jo esimerkiksi ruokien säilyttämiseen ja säilymiseen liittyvissä tiedoissa.
– Ruokahävikki ja sen pienentäminen koettiin kuitenkin hyvin tärkeäksi asiaksi ja konkreettiset vinkit ja ohjeet otettiin ilomielin vastaan, kotitalousneuvoja, Mervi Kukkonen kertoo.
Hävikkiä voi pienentää suunnittelemalla ruokaostokset ja ruuan valmistus huolellisesti, kiinnittämällä huomiota elintarvikkeiden laatuun, pakkausmerkintöihin ja säilytykseen sekä hyödyntämällä tähteet.
Hanke jatkuu vuoden loppuun.
Näin vähennät ruokajätettä
Maa- ja kotitalousnaiset antavat käytännön ohjeita siitä, miten vähentää ruokahävikkiä:
– Varmista, että kylmäketju säilyy kotiinkuljetuksissa. Kylmälaukku ja -kallet ovat tarpeen kaupassa käydessä etenkin kesällä.
– Tarkista päiväykset jo kaupassa. Käytä pikaisesti ruoka, jonka parasta ennen -päiväys on tulollaan. Voit myös pakastaa tällaisia tuotteita.
– Osta vain tarpeeseen. Helposti pilaantuvia elintarvikkeita ei kannata ostaa varalle. Hanki vain sellaista, joka tulee varmasti syötyä.
Pari vinkkiä kasviksista
– Ruukkuyrtin, purjon tai chilin voi pilkkoa kerralla, vaikka ruokaan tarvittaisiinkin vain osa. Pakasta ylijääväosa pienissä pusseissa tai rasioissa kerta-annoksina ja lisää jäisenä ruokaan.
– Tee salaattia vain se määrä, joka syödään. Valmis salaatti säilyy kylmässä seuraavaan päivään.
– Hiukan nahistuneen jäävuorisalaatin tai keräsalaatin saa rapeaksi laittamalla salaatin kulhoon ja kaatamalla päälle jääkylmää vettä tai jääpaloja. Anna salaatin seistä vedessä jääkaapissa noin puoli tuntia ennen käyttöä.
– Ylijääneet raasteet sopivat uuniruokiin, kastikkeisiin tai sämpylätaikinaan.