Jyväskylän kaupunki pyrkii lisäämään järjen käyttöä yhdessä Sitran kanssa erityisellä resurssiviisaus-hankkeella.
Kehitysjohtaja Timo Rusasen mukaan järjen käyttö ei ole aikaisemminkaan ollut kiellettyä kaupunkiorganisaatiossa, mutta hän pitää erittäin tarpeellisena ja tärkeänä hanketta, jonka tavoitteena on luoda luonnonvaroja säästävä ja kestäviä elämäntapoja mahdollistava alueellinen toimintamalli.
Osana resurssiviisaus-hanketta Sitra ja kaupunki järjestivät kokeiluideoiden haun, joka tuotti kaikkiaan 210 ideaa.Kaikkien ideoiden tarkoituksena on säästää luonnonvaroja, mahdollistaa kestäviä elämäntapoja ja lisätä hyvinvointia Jyväskylässä.
Haun runsaasta annista on nyt valittu 15 ideaa, jotka on tarkoitus jalostaa tämän vuoden aikana toteutettaviksi kokeiluiksi.
Ruoka suihin, ei jätteeksi
Monet kokeilun ideoista ovat hyvin käytännönläheisiä, kuten kaupungin ruokapalveluista vastaavan Kylän Kattauksen idea ruokahävikin vähentämiseksi.
Kokeilun aikana Kylän Kattaus tarjoaa Keljon palvelutalon lounaalta ylijäänyttä ruokaa euron hintaan alueen asukkaille ja palvelutalon vierailijoille.
Palvelupäällikkö Paula Puikkosen mukaan tähteeksi jäänyt lämmin ruoka on ollut pakko laittaa biojätteeseen, koska ruuan jäähdyttäminen, edelleen myyminen ja uudelleenkäyttö on lain mukaan kiellettyä.
– Kokeilun aikana biojätteen määrä on vähentynyt selvästi ja mikä tärkeintä, ruualle on ollut kysyntää. Ruokailijat ovat olleet pääosin omaisia, jotka ovat käyneet hoitamassa lähimmäisiään.
Keljon palvelutalon malli on Puikkosen mukaan helposti monistettavissa myös muualla käytettäväksi.
– Jos vastaava toiminta laajentuisi kaikkiin palvelutaloihin ympäri Jyväskylää, voisimme vähentää ruokahävikkiä jopa yli 13 000 aterian verran vuodessa. Kouluilla vastaava tähderuokatarjoilu vähentäisi biojätettä kaatopaikoilla noin 20 000 annoksella.
Yrittämistä kokeilemaan ilman suurta riskiä
Jatkotyöstöön valitut ideat tähtäävät lisäksi muun muassa joukkoliikenteen edistämiseen, maa-ainesten siirron ja käytön tehostamiseen, sekä erilaisten tavaroiden eliniän pidentämiseen korjaustoiminnan kautta.
Yhtenä osana hanketta Jyväskylässä toteutetaan myös uudenlaista yrittäjyyttä ja työllistämisen mallia, jonka myötä esimerkiksi nuoret ja työttömät voivat kokeilla yrittäjäksi ryhtymistä ilman suurta taloudellista riskiä ja suuria perustamiskustannuksia.