Teollisuusliitto kertoi tiistaiaamuna tehneensä tutkintapyynnön poliisille UPM Plywood Oy:n toiminnasta. Tutkintapyyntö koskee epäilyjä työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaamisesta ja työsyrjinnästä.
Epäilyjen taustana ovat jo kaksi kuukautta jatkuneet Teollisuusliiton lakot UPM Plywoodissa.
Liitto on saanut jäseniltään tietoja, joiden mukaan UPM Plywood on painostanut työntekijöitään luopumaan lakosta uhkauksilla ja muilla epäasiallisilla toimilla. Teollisuusliitto katsoo, että metsäyhtiön toteuttamat painostustoimet täyttävät rikoslain edellä mainitut tunnusmerkistöt.
”UPM on aloittanut systemaattisen painostuskampanjan, jonka kohteena ovat yhtiön omat työntekijät.”
– UPM on aloittanut systemaattisen painostuskampanjan, jonka kohteena ovat yhtiön omat työntekijät. Painostustoimien tarkoituksena on pelotella lakossa olevat työntekijät irtisanomisuhan ja muiden seuraamusten varjolla töihin, Teollisuusliiton puutuotesektorin sektorijohtaja Katariina Stoor sanoo.
Uhkailua ja pelottelua
Teollisuusliiton tietojen mukaan UPM Plywoodin johdon edustajat ovat muun muassa uhanneet Teollisuusliiton lakossa olevia jäseniä ja neuvottelijoita tehtaiden sulkemisilla, ellei työtaistelutoimista luovuta.
– Tällaisten uhkausten käyttäminen työtaistelun aikana on äärimmäisen vakavaa. Se osoittaa tietoista pyrkimystä rajoittaa työntekijöiden järjestäytymisvapautta, joka on perustuslain suojaama oikeus, Stoor sanoo.
Yhtiö ilmoitti 3. päivä huhtikuuta, että se aloittaa muutosneuvottelut Joensuun ja Savonlinnan tehtaiden lomautuksista ja Pelloksen tehtaiden työntekijöiden irtisanomisista. Samana päivänä työntekijöille pidettiin tiedotustilaisuudet, joissa työntekijöitä yritettiin houkutella palaamaan töihin lupauksilla rahasta.
Teollisuusliitto kertoo lisäksi, että tiedotustilaisuuksien jälkeen työnantaja soitti työntekijöille henkilökohtaisesti ja yritti houkutella heitä palaamaan töihin. Joissain tapauksissa työntekijöille kerrottiin heidän nimensä kirjattavan ylös, kun he ilmoittivat, etteivät tule töihin. Iso osa työntekijöistä koki puhelut painostavina.
– Työnantajan keskitetysti organisoimat puhelut, jotka tapahtuvat samana päivänä, kun ilmoitetaan mahdollisista lomautuksista ja irtisanomisista, ylittävät hyväksyttävän työnantajakäyttäytymisen rajat. Tämä on räikeä esimerkki painostamisesta, Katariina Stoor sanoo.
Epäasiallista käytöstä ja painostusta
Teollisuusliitto ihmettelee sitä, että muutosneuvotteluista ilmoitettiin poikkeuksellisen varhain ennen niiden aloittamista. Normaalisti yhteistoimintaneuvotteluista ilmoitetaan vähintään viisi vuorokautta ennen niiden alkua. Nyt ilmoitukset tehtiin lähes kuukautta ennen neuvottelujen alkua, mikä liiton mukaan oli harkittu toimi työntekijöiden painostamiseksi lakon aikana.
– Arviomme mukaan työnantaja laski, että uhka työpaikan menettämisestä ja ylimääräiset taloudelliset kannustimet saavat työntekijät palamaan sankoin joukoin työpaikalle, Stoor toteaa.
– UPM:n viesti tuntuu olevan: Palatkaa töihin tai teille ei ole välttämättä työpaikkaa, johon palata.
Lisäksi Pelloksen tehtailla työnantaja on toistuvasti yrittänyt lakon aikana teettää suojelutyössä työskenteleville työntekijöille myös lakon alaisia töitä. Kieltäytymisiin on vastattu epäasiallisella käytöksellä ja painostuksella.
Teollisuusliitto korostaa, että järjestäytymisvapaus ja työtaisteluoikeus ovat suojattuja oikeuksia, joita ei saa loukata painostuksella tai uhkailulla.
– Työntekijöillä on oikeus taistella reilujen työehtojen puolesta ilman pelkoa irtisanomisista, uhkailuista tai muusta painostuksesta. Tästä emme tingi. Siksi pyydämme, että poliisi tutkii metsäyhtiön ja sen edustajien toimet, Stoor sanoo.