Työnantajat: Yksi joustavan työskentelyn muoto.
Työnantaja voi nollatyösopimuksella kiertää esimerkiksi koeaikaan, sairausajan palkkaan, lisätyöoikeuteen, lomautukseen ja irtisanomiseen liittyviä määräyksiä.
Nollatyösopimuksiin liittyviä kysymyksiä tarkastellut työ- ja elinkeinoministeriön kolmikantainen työryhmä julkisti erimielisen selvityksensä tiistaina.
Työryhmässä palkansaajia edustaneet Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL vaativat nollatyösopimuksiin liittyvien epäkohtien poistamista lainsäädäntöä muuttamalla.
Palvelualoilla nollatyösopimuksilla viitataan usein tarvittaessa töihin kutsuttaviin, ja teollisuudessa niillä tarkoitetaan vaihtelevaa työaikaa, joka on sopimuksen mukaan esimerkiksi 0-40 tuntia viikossa.
Laki ei tunne koko sopimusta
– Ei voi olla niin, että solmimalla sopimus, jota lainsäädäntö ei edes tunne, voidaan ohittaa työntekijän suojaksi säädettyjä työlainsäädännön keskeisiä määräyksiä, huomauttaa nollatyösopimustyöryhmän jäsen, PAMin neuvottelupäällikkö Juha Ojala.
Keskeisintä palkansaajien mukaan olisi varmistaa, että työsopimusta solmittaessa työaika vastaa mahdollisimman paljon todellista toteutuvaa työaikaa. Toisaalta jo toteutuneen työajan tulee vakiintua työsuhteen ehdoksi tietyn ajan kuluttua työsuhteen alusta. Myöskään työtuntien vähentäminen ei saa olla yksipuolisesti mahdollista ilman työsopimuslaissa ja yhteistoimintalaissa mainittuja edellytyksiä.
Selvityksiä jo tarpeeksi
PAMin ja SEL:n mukaan nollatyösopimuksiin liittyvät epäkohdat ovat ristiriidassa työoikeudellisen lainsäädännön keskeisen työntekijän suojelun periaatteen kanssa. Liittojen mielestä nollatyösopimuksia on jo selvitetty tarpeeksi ja tarvittavat lainsäädäntömuutokset epäkohtien poistamiseksi on toteutettava viipymättä kolmikantaisesti.
– Asiassa on toimittava viivyttelemättä. Nollatyösopimukset aiheuttavat työntekijöille epävarmuutta, työsuhteeseen ja sosiaaliturvaan liittyvien etuuksien menetystä sekä toimeentulo-ongelmia, SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen listaa.
”Väylä kokoaikaiseen työhön”
Työnantajien mielestä ongelmia ei ole. Kyseessä on väylä kokoaikaiseen työhön, hyvä tapa varsinkin nuorille kerryttää työkokemusta ja pitkään työmarkkinoilta poissa olleille tapa palata sinne takaisin.
Työnantajat pitävät nollatyösopimuksia yhtenä joustavan työskentelyn muotona.
”Sellaisia työsopimuksia tarvitaan työelämässä, jossa kaikki työ ei ole pakotettavissa toistaiseksi voimassa olevan ja kokoaikaisen työsuhteen muottiin.”
Työnantajien näkemyksen mukaan ”työsuhteiden moninaisuus on voimavara sekä työntekijöiden että työnantajien kannalta.” Heidän mukaansa jatkoselvittelyä tarvitaan nollasopimusten käytön laajuudesta ja siitä, missä määrin tarvittaessa töihin kutsuttavat siirtyvät kokoaikaisiksi työntekijöiksi.
Lakimuutoksia työnantajat eivät halua.