Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto hämmästelee kainuulaisen marjayrittäjän suhtautumista thaimaalaisiin marjanpoimijoihin. Hän ottaa SAK:n verkkosivuilla kantaa Saarijärvellä syntyneeseen kiistaan poimijoiden ja yrittäjän välillä. Poimijat ovat tyytymättömiä pieniksi jääneisiin tuloihin, mistä yrittäjä syyttää poimijoita itseään.
– Suomalaiset luonnonmarja-alan yrittäjät rekrytoivat ahkerasti poimijoita ulkomailta, mutta eivät sovella heihin työsuhteen ehtoja vaan pitävät heitä yksityisyrittäjinä. Jos näin on, miksi marjanostajana oleva yritys arvostelee nyt marjanpoimijoiden ”laiskuutta” ja ”tehottomuutta”? Anu-Tuija Lehto ihmettelee.
Hän pitää Saarijärven tapausta vain yhtenä surullisena esimerkkinä siitä, miten turvaton ulkomailta tulevien marjanpoimijoiden asema Suomessa on. Poimijoiden asemaa parantaisi, jos heihin sovellettaisiin normaalin työsuhteen ehtoja.
– Ulkomailta tulevilla luonnonmarjojen poimijoilla on yleensä vain yksi toimeksiantaja, jolla on mahdollisuus johtaa ja valvoa heidän työntekoaan. Poimijoihin pitäisi siksi soveltaa työlainsäädännön ja työehtosopimuksen määräyksiä palkasta, työajasta, vuosilomasta ja muista työehdoista, hän vaatii.
Rikosilmoitus ihmiskaupasta
Yle Uutisten mukaan noin 50 thaimaalaista marjanpoimijaa teki keskiviikkona Saarijärvellä rikosilmoituksen ihmiskaupasta.
Thaipomijoiden edustajana toimivan ihmisoikeuslakimies Ville Hoikkalan mukaan poimijat ovat siinä käsityksessä, että he ovat lainanneet sotkamolaiselta Ber-Ex Oy:ltä Thaimaassa rahaa korkealla korolla voidakseen tulla Suomeen poimimaan marjoja ja kuitatakseen velan marjanmyynnillä.
Ber-Ex:in toimitusjohtaja Kari Jansa kiistää rahanlainaamisen.
Marjanpoimijoita Keski-Suomessa avustava Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson viestitti keskiviikkona Facebookissa Suomen näyttävän kauneimmat ja inhimillisimmät puolensa. ”Suolahdessa järjestyi ruokaa ja majoitus viidellekymmennelle hengelle vapaaehtoisvoimin pikavauhtia, vastaanotto lämmin.”