Vasemmistoliitto vaatii valtiolta vahvempaa omistajaohjausta.
Valtion on keskiviikkona kokoontuneen Vasemmistoliiton puoluehallituksen mielestä käytettävä täysimääräisesti mahdollisuudet ajaa omaa etuaan, kuten muutkin omistajat tekevät. Valtionyhtiöiden pitää toimia pitkäjänteisesti ja katsoa suhdanteiden yli, eikä irtisanoa ensimmäisten joukossa työntekijöitään.
Vasemmisto pitää hyvänä, että hallitus muutti valtionyhtiöiden palkitsemiskäytäntöjä vuosi sitten, kun se muutti palkitsemisperusteita avoimemmiksi ja kohtuullisemmiksi. Ylimääräisten lisäeläkkeiden ja perusteettomien bonusten jakamisen lopettaminen on tervehdyttänyt yritysten toimintaa.
– Ryhtiliike jäi kuitenkin kesken. Valtion omistamilta yrityksiltä on edellytettävä kestävämpää toimintaa muutenkin kuin palkitsemisten osalta.
Omistajan ääntä käytettävä
Johdon kohtuuttomien palkitsemisten ja lyhytnäköisten joukkoirtisanomisten jälkeen valtion toimettomuutta on perusteltu muiden omistajien oikeuksilla. Vaikka valtio häviää valtavat summat rahaa tuhansien joutuessa työttömiksi, ei se ole muiden omistajien murhe. Tästä syystä Vasemmisto peräänkuuluttaa valtion kokonaan omistamien yhtiöiden säilyttämistä kokonaan valtion omistuksessa.
Tämä on puolueen mielestä paras keino turvata sekä työpaikat että yhtiöiden pitkäjänteinen kehittäminen. Myös valtion osaksi omistamien yhtiöiden hallinnossa on uskallettava käyttää omistajan ääntä.
Vasemmistoliiton mielestä malliesimerkki markkinoiden toimivuuden ja työllisyyden kannalta tärkeästä valtionyhtiöstä on Destia, jolle edellinen hallitus ja eduskunta ovat antaneet myyntiluvan.
– Teiden rakentamista ei kannattaisi kokonaan luovuttaa yksityisiin käsiin ja luoda siten veronmaksajien lypsyautomaattia helposti keskittyvälle ja kartellisoituvalle alalle.
Valtion on Vasemmiston mielestä oltava aktiivinen myös sellaisen uuden omistamisen suhteen, jolla Suomeen luodaan työpaikkoja.
– Telakoilla, kaivoksilla ja esimerkiksi ympäristö- sekä bioteknologiassa valtion kannattaa olla tarvittaessa mukana mahdollistamassa investointeja.