Raportti ehdottaa keinoja työelämästä syrjäytyvien nostamiseksi
Pohjoismaisen työelämän haasteita selvittänyt Poul Nielsen esittää pakollista aikuis- ja täydennyskoulutusta kaikkiin Pohjoismaihin. Koulutuksen tarkoitus olisi vähentää pudokkaiden määrää, joilla on haasteita työelämässä esimerkiksi digitalisaation vuoksi.
Poulsen on Tanskan entinen ministeri ja EU-komissaari. Hän laati strategisen selvityksen Pohjoismaiden ministerineuvostolle. Raportti luovutettiin oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps.) tiistaina.
Lindström toimii tänä vuonna Pohjoismaiden työelämäalan ministerineuvoston puheenjohtajana.
Lindström sanoi suhtautuvansa pakolliseen aikuis- ja täydennyskoulutukseen varauksellisesti. Hänen mielestään koulutusvelvoite olisi parempi kuin pakko.
– Joskus ihmisiä voidaan pakottaa tekemään jotakin, mikä on heidän omaksi edukseen, Poulsen vastasi Lindströmille.
Poulsen muistutti, että Pohjoismaissa on lapsille järjestetty pakollista koulutusta jo yli sata vuotta ja tulokset ovat olleet hyvät Pohjolan yhteiskunnille. Sama voisi hänen mukaansa toimia myös aikuisten kohdalla.
Poulsenin mielestä koulutuksen tasoa Pohjoismaissa pitää nostaa vastaamaan nykyajan ja tulevaisuuden vaatimuksia. Tason nostamiseksi pitää mennä työelämän sisälle ja luoda sinne koulutusportaita.
Maahanmuutto voimavaraksi
Poulsenin raportti sisältää 14 ehdotusta pohjoismaisten työmarkkinoiden kehittämiseksi. Niihin kuuluvat mm. rajaesteiden poistaminen, huomion kiinnittäminen fyysisen lisäksi myös psyykkisen työympäristöön sekä yhteisen tilastoinnin kehittäminen lainsäädännön, tutkimuksen ja ”yleensäkin kaiken järkevän toiminnan” hyväksi.
Poulsenin mielestä maahanmuuttoon tulisi reagoida vankemmalla panostuksella pohjoismaiden arvojen pohjalta. Maahanmuutto tulisi muuttaa myönteiseksi voimavaraksi. Avainasemassa on nopea työllistyminen ja kotoutuminen.
Raportti nostaa tasa-arvon yhdeksi kehittämistavoitteeksi pohjoismaisessa työelämässä. Erityisen tärkeää se on maahanmuuttajanaisille.
Poulsenin mielestä Pohjoismaiden hallituksia pitää patistaa aktiiviseen yhteistyöhön Pohjoismaisen mallin puolustamiseksi EU:ssa. Nyt unionista tuleviin aloitteisiin lähinnä vain reagoidaan ja kukin maa omalla tavallaan.
Poulsenin mielestä Pohjoismailla on annettavaa unionille ja niiden kädenjäljen tulisi näkyä paremmin EU-direktiivien valmistelussa. Pohjoismaiden yhteistyötä tulisi raportin mukaan lisätä myös kansainvälisessä työjärjestössä ILOssa ja OECD:ssä.