Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry. korjaa Iltalehden uutisoimaa tietoa, jonka mukaan suomalaisten lihankulutus olisi kolminkertainen ravitsemussuosituksiin nähden.
Järjestöstä kerrotaan, että tosiasiassa suomalaisten lihankulutus on syödystä, kypsennetystä lihamäärästä laskettuna hyvin lähelle ravitsemussuositusten mukainen. Ravitsemussuositusten mukaan meidän tulisi syödä punaista lihaa, eli sikaa, nautaa, lammasta sekä lihavalmisteita enintään 500 grammaa viikossa.
Luonnonvarakeskuksen uusimman ravintotaseen ennakkotietojen mukaan suomalaisten keskimääräinen lihankulutus viime vuonna oli ruhokiloina laskettuna 79,4 kiloa. Tähän lukuun on laskettu mukaan kaikki liha. Ravitsemussuositukset koskevat kuitenkin vain punaista lihaa. Siipikarjanlihan kulutukselle ei anneta määräsuosituksia.
Punaisen lihan todellisuudessa kulutettuun lihan määrään päästään vähentämällä ruhokiloista (57,8 kg) luut, joka on keskimäärin 20 prosenttia, kypsennyshävikki, joka on keskimäärin 30 prosenttia sekä teollisuudessa, kaupassa ja kotona syntyvä ruokahävikki, joka on keskimäärin 13 prosenttia.
Todellisuudessa suomalaiset kuluttavat keskimäärin 507 grammaa punaista lihaa viikossa ja ravitsemussuositus ylittyy vain puolikasta lihapullaa vastaavalla määrällä lihaa viikossa, MTK tiedottaa.
Lihan kulutus kasvoi Suomessa viime vuonna kolme prosenttia. Silti suomalaiset kulutusluvut ovat hyvin maltillisia kansainvälisessä vertailussa. Esimerkiksi Tanskassa lihan kulutus ilman riistaa vuonna 2013 oli 114 kiloa , joka on 47 prosenttia yli Suomen tason , Ranskassa 94 kg ( eli 21 % yli Suomen tason), Saksassa 88 kg (eli 14 % yli Suomen tason) ja Ruotsissa 80 kg (eli3 % yli Suomen tason).