Ammattiliitto Pardian puheenjohtajan Niko Simola vaatii turvaamaan valtionhallinnon resurssit myös julkisen talouden leikkauspaineissa.
– Ei pitäisi antaa valtaa sellaiselle populistiselle ajatukselle, että valtionhallinto on byrokratiaa, josta sopii aina leikata.
Ammattiliitto Pardia on valtionhallinnon palkansaajien STTK:lainen noin 40 000 jäsenen etujärjestö. Pardian 23 jäsenjärjestöä edustavat palkansaajia valtion virastoissa ja laitoksissa, liikelaitoksissa, yrityksissä, yliopistoissa ja Kelassa.
Simola huomauttaa valtionhallinnon olleen leikkauskuurilla jo pitkään. Henkilöstö on 25:n viime vuoden aikana vähentynyt alle puoleen.
Vuonna 2010 valtion palkkalistoilla oli vajaat 86 400 henkeä ja tänä vuonna henkilöstömäärä laskee 73 000:een.
– Meillä on edelleen toimiva valtionhallinto, mutta nyt ollaan riskirajoilla. Lisäsupistuksiin ei ole enää varaa.
Simola korostaa, että toimiva hallinto on maalle kilpailuetu, josta ei pidä tinkiä.
– Se ei olisi sen enempää kansalaisten kuin yritystenkään etu.
EU:n tehokkain hallinto
Valtionhallinnossa on Simolan mukaan Suomessa niin pieni määrä henkilöstöä, ettei sen karsimisella ratkaista valtiontalouden ongelmia.
Suomen työvoimasta valtiolla työskentelee kaikkiaan 4,5 prosenttia, mikä on vähemmän kuin missään muussa EU-maassa. EU:n keskiarvo on 6,9 prosenttia.
Simola muistuttaa EU-komission tutkimuksesta, joka arvioi Suomen julkisen hallinnon unionimaiden tehokkaimmaksi.
– Komission raportissa vuodelta 2014 käytetään Maailman pankin Government effectiveness -mittaria. Se tarkastelee hallinnon laatua, sääntelyjärjestelmää, puolueettomuutta sekä hallinnon tuottamien palvelujen laatua.
Riskiraja häämöttää
Edellisellä hallituskaudella valtionhallinnon tehostamisohjelma oli nimeltään Vaikuttavuus ja tuloksellisuusohjelma. Sitä Simola pitää edeltäjiään parempina, jotka olivat suoranaisia väen vähentämisohjelmia.
– Vaikuttavuus ja tuottavuusohjelmassa asioita tarkasteltiin tehtävistä käsin ja saatiin paljon hyvää aikaa. Loppujen lopuksi syntyi noin 400 miljoonan euron säästöt.
Juha Sipilän hallituksella ei ole edeltäjiensä tavoin erityistä valtionhallinnon säästöohjelmaa. Säästötavoitteita kuitenkin on ja Simolan mukaan kasautuneita säästöpaineita on yhä toteuttamatta.
Simolaa huolestuttaa, milloin tullaan taitepisteeseen, jossa väen vähentäminen alkaa syödä valtionhallinnon tehoa ja toimivuutta. Taitepiste ei hänen mielestään ole enää kaukana.
Simolan mukaan tehtäviä tulee edelleenkin kehittää ja mm. hyödyntää digitalisaation mahdollisuuksia.
– Kuitenkin ensin pitää miettiä, mitä tehtäviä hoidetaan ja miten. Ei niin, että päätetään ensin säästöt ja sitten ihmetellään miten hommat hoidetaan, Simola sanoo.