Keskusta lähtee kuntavaaleihin alenevan kannatuksen (19.0 prosenttia) siivittämänä. Kokoomukseen on eroa enää vajaa prosenttiyksikkö.
Tällä menolla pääministeripuolue tippuu vielä ennen kuntavaaleja kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Tältä näyttävät Ylen julkistamat tuoreet kannatusluvut.
Hallitukselle tulossa lisää vaikeuksia
Odotettavissa on, että sanasota hallituspuolueiden kesken kiihtyy.
Keskustan kannatus säilyi korkealla pitkään, vaikka epäilyt pääministerin Juha Sipilän (kesk.) sukulaisten kytköksistä Terrafameen nostettiin esiin. Tammikuussa puhutti Sipilän vienninedistämismatka Intiaan. Matkalle osallistui hänen lastensa osittain omistama yritys.
Keskustan ja perussuomalaisten kannatuksen lasku tietää vaikeuksia hallitukselle. Noin kahden ja puolen kuukauden kuluttua pidetään kuntavaalit.
Aivan kuten vasemmiston puheenjohtaja Li Andersson on todennut: kuntavaaleissa mitataan myös puolueiden valtakunnallinen kannatus.
Odotettavissa on, että sanasota hallituspuolueiden kesken kiihtyy. Jo nyt kokoomus ja keskusta ovat nokitelleet lisäsäästöjen tarpeesta. Perussuomalaiset ja kokoomus taas olivat kaatamassa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) hanketta.
Sipilä vaaraksi keskustalle ja Suomen maineelle
Sipilän pelätään tahraavan Suomen maineen ulkomailla. Transparency Internationalin johtaja Anna-Maija Mertens arvioi Helsingin Sanomissa (26.1.), että ”Nyt olisi tuhannen taalan paikka yrittää varmistaa, ettei Sipilän tapaus tuhoa Suomen mainetta.”
Suomi on tippunut kolmannelle sijalle korruptiota mittaavalla listalla. Mertensin arvion mukaan Sipilän tapaus näkyy Suomen sijoituksessa korruptiolistalla jatkossa. Sipilän tapaus voi heikentää sijoitusta.
Sipilän ja koko hallituksen arvovaltaa syö Bernerin yksityisajattelu liikenneverkkouudistuksen valmistelussa. Sipilä sitoutui sataprosenttisesti Bernerin hankkeeseen. Hanke eli torstaista maanantaihin eli reilun viikonloppuloman verran.
Ison yhteiskunnallisen muutoksen ajaminen karille vain muutaman päivän ”kansalaiskeskustelun” jälkeen jätti syvän epäluottamuksen Berneriä kohtaan. Ei voi kehua myöskään Sipilän eikä hänen avustajakaartinsa poliittista hoksnokkaa.
Vasemmistoliiton ja vihreiden kannatus nosteessa
Vihreät ovat kasvattaneet kannatustaan viime eduskuntavaalien jälkeen. Puolue on myös melko vakaasti pitänyt kohonneen kannatuksensa mielipidemittauksissa, vaikka kannatus on sahannut. Mikä on kerran mennyt ylös voi tulla alaskin.
Vasemmiston kannatus on nyt 8,3 prosenttia. Puolue on käynyt mittauksissa puoluekokouksen jälkeen viime kesänä yli yhdeksän prosentin paremmalla puolella. Nyt kannatus on joulukuun notkahduksen jälkeen taas nousussa.
Vasemmistoliiton kannatus ylittää sekä kuntavaalien 2012 että eduskuntavaalien 2015 luvut.
Kokoomus piristynyt, SDP laskuun
Kokoomus on saanut paikallaan polkeneen kannatuksensa nousuun. Puolueelle mitattiin prosenttiyksikön nousu ja 18,4 prosentin kannatus. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne koki ikävän yllätyksen juuri ennen puoluekokousta. Puolueen kannatus kääntyi alaspäin ollen 20,4 prosenttia.
Rinne on ollut vahvoilla haastajiinsa kansanedustajiin Timo Harakkaan ja Tytti Tuppuraiseen verrattuna. Kaikkien puoluekokousedustajien kantoja ei tiedetä.
Puoluekokousväen dynamiikka saattaakin muuttaa kisaa tiukempaan suuntaan. Rinteelle pikaisesti tuleva kokous saattaa olla pelastus, jos kannatus kääntyi jälleen pysyvään alamäkeen.
Paluu kolmen suurimman taisteluun
Kolme suurinta puoluetta – SDP, keskusta ja kokoomus – ovat palanneet vuoden 2011 eduskuntavaalien jytkyä vallinneeseen normaaliin.
Puheenjohtaja Timo Soinin (ps.) ”vanhoiksi puolueiksi” haukkumat puolueet ovat ottaneet niskalenkin jytkystä.
Kaksi vuotta sitten toiseksi suurimmaksi kiilanneella perussuomalaisilla on muistona jytkystä neljä paikkaa Audin takapenkillä, Soinin ja kolmen muun ministerin pestit hallituksessa.
Puolue on tippunut viidenneksi suurimmaksi puolueeksi samaan sarjaan oppositiossa nimittämiensä ”takiaispuolueiden” vihreiden ja vasemmiston kanssa.
Ylen Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan puolueelleen selkänsä kääntäneiden perussuomalaisten onkin kaikkein vaikeinta löytää mitään kiinnostavaa puoluetta.
Perussuomalaiset ovat saaneet mitä ovat tilanneet: puolue on seisonut uskollisesti sosiaaliturvan leikkausten, työelämän heikennysten ja suurituloisia suosivan politiikan takana.
Juttua korjattu 11.32. Perussuomalaisilla on jytkystä muistona neljä ministerinpestiä, ei kolmea, kuten jutussa virheellisesti väitettiin.