Näyttämöalan taiteilijajärjestöt ja eri taideyhteisöjen edustajat vetoavat turvapaikkapolitiikan inhimillistämisen ja vainoa paenneen irakilaisen teatteritaiteilijan Rajab Bakir (Bakr) Hassanin puolesta.
Ylen mukaan hänen kanssaan Irakissa töitä tehnyt ohjaaja murhattiin ja yksi näyttelijätovereista katosi. Yle uutisoi myös muusikko Ali Alawadin kielteisestä turvapaikkapäätöksestä.
Järjestöjen mukaan turvapaikkasääntöjen tulkinnoissa ei ole ymmärretty nykyteatteria tekevän taiteilijan ammatin luonnetta eikä ilmaisu- ja sananvapauden merkitystä taiteilijan luovalle työlle.
Hakemusten käsittelyprosessia on lyhennetty ja kriteereitä tiukennettu.
Ylen uutisissa Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo==http://areena.yle.fi/1-3825146, että ”Eihän meidän erikseen tarvitse olla muusikkoja, ei meidän tarvitse olla kirjailijoita, ei meidän tarvitse olla taidemaalareita, jotta me kykenemme tämmösen taustan omaavan hakijan asiaa selvittämään.”
Uutisten katsojalle viesti kuulosti tosi ylimieliseltä ja vähättelevältä.
Järjestöjen edustajat kertovat tutustuneensa Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen perusteisiin. Viraston hakemusten käsittelystä eivät anna hyvää kuvaa taiteilijajärjestöjen esiin nostamat yksityiskohdat.
Tuntuu, ettei taiteilijan – tässä tapauksessa Rajab Bakir (Bakr) Hassanin – työn luonne ja sen suhde paikalliseen kulttuuriin ole tullut kovin hyvin ymmärretyksi.
Järjestöt tulkitsevat, että virasto ”kuvaa ammattitaiteilijan työtä satunnaiseksi puuhasteluksi, josta luopumisen edellytetään olevan yhtä helppoa kuin minkä tahansa ammatin vaihtamisen yleensä. Bakrin edellytetään Irakissa hankkivan elantonsa ”muulla tavalla kuin esittämällä julkisesti sellaisia näkemyksiä, joiden vuoksi voisit joutua vaaraan”. Maahanmuuttoviraston mukaan ammatista voi siis kohtuudella luopua.
Repo kiisti Ylen uutisissa tulkinnan, että he edellyttäisivät ammatin vaihtamista.
Ulkopuolisena ei voi arvioida, miten perusteellisesti Maahanmuuttovirasto on käsitellyt Rajab Bakir (Bakr) Hassanin tilanteen. Kuvatut epätarkkuudet herättävät kuitenkin epäilyn, että näinköhän prosessi on kaikella perusteellisuudella hoidettu.
Maahanmuuttovirastossa uskotaan, että taiteilijoiden hakemukset osataan käsitellä oikein. Tätä uskoa ei ole syytä epäillä, mutta tapahtuuko näin on arvailujen varassa.
Hakemusten käsittelyprosessia on lyhennetty ja kriteereitä tiukennettu. Maahanmuuttovirastoon kohdistuu myös poliittisia paineita. Viime päivinä on keskusteltu perussuomalaisten aloitteesta maahanmuuttopolitiikan kiristämisestä.
Tammikuun puolivälissä Maahanmuuttovirasto päivitti maatietotilannettaan. Sen mukaan ”Irakin turvallisuustilanne vaihtelee eri puolilla maata”. Turvallisuuden arviointi on tehty toisaalta toisaalta -periaatteella.
Turvallisuustilanteen myönnetään monin paikoin heikentyneen, myös Bagdadissa, mutta sinne voidaan palauttaa. Lisäksi on haettu sisäisen pakolaisuuden reittejä.
Tavoitteena näyttää olevan, että mahdollisimman moni turvapaikanhakija saadaan palautettua. Maksaa mitä maksaa.