KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Yli miljoona ateriaa päivässä

Tietoyhteiskunta ei ole muuttanut keittiötyön luonnetta: siihen tarvitaan yhä ihmisiä, käsipareja ja fyysistä työtä. Näin rauhallisia hetkiä kuuluu kuitenkaan harvoin tämän päivän keittiötyöläisen päivään.

Tietoyhteiskunta ei ole muuttanut keittiötyön luonnetta: siihen tarvitaan yhä ihmisiä, käsipareja ja fyysistä työtä. Näin rauhallisia hetkiä kuuluu kuitenkaan harvoin tämän päivän keittiötyöläisen päivään.

Television miespuoliset julkkiskokit antavat ammattikokkaamisesta väärän kuvan. Todellisuudessa fyysisesti raskasta keittiötyötä tekevät pääosin naiset, vähäisin resurssein ja pienellä palkalla.

ANNA PAJU
31.5.2009 8.30

Julkinen joukkoruokailu täyttää sadat tuhannet vatsat joka päivä

Suurin osa keittiötyöstä ei tapahdu trendiravintoloiden keittiöissä, vaan kouluissa, sairaaloissa, päiväkodeissa ja vanhustentaloissa, varuskunnissa. Näille, pääasiassa kuntien ja kuntayhtymien keittiöille, ei jaeta Michelin-tähtiä eivätkä ravintolakriitikot niitä kiittele.

Kuitenkin julkisten laitosten keittiöissä valmistuu yli miljoona ateriaa joka päivä. Se on melkoinen ihme, kun samaan aikaan kuntien talous on ollut kuralla jo vuosia.

Tuula Jauhiainen-Ridell Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta lataa faktoja pöytään:

ILMOITUS
ILMOITUS
Kuka on todellinen ammattilainen? Se, joka valmistaa 65 sentillä maittavan ja terveellisen aterian päivästä toiseen? Vai se, joka 100 eurolla tekee gourmet-aterian, joka näyttää lähinnä likaantuneelta lautaselta; pari kastikeviirua ristissä?

– Vuonna 2007 julkisissa palvelulaitoksissa oli noin 5000 valmistuskeittiötä, joissa valmistettiin 431 miljoonaa ruoka-annosta.

Se on aivan älytön määrä ruokaa. Jauhelihavuoria, porkkanakasoja, monta pellollista perunaa. Ja kaikki tämä kulkee pöytiin naisten käsien kautta.

– Ala on naisvaltainen erityisesti julkisella sektorilla, sanoo itsekin pitkään keittiössä työskennellyt Tuula Jauhiainen-Ridell.

Television kokkiohjelmat ovat houkutelleet alan opintoihin enemmän nuoria. Keittiöiden karu arki saattaa kuitenkin yllättää; työ kuormittaa sekä fyysisesti että henkisesti.

Karu yllätys voi olla myös palkkapussin sietämätön keveys.

Raskas työ,
tiukka talous

– Informaatioyhteiskunta ja tietotekniikka eivät ole muuttaneet keittiötyön luonnetta, se on yhä hyvin fyysistä, sanoo Tuula Jauhiainen-Ridell.

– Ravitsevaa ja maittavaa ruokaa ei valmisteta Facebookissa.

Fyysisyys tarkoittaa, että keittiötyö on raskasta. Suurien koneiden käyttö, ruoka-astioiden nosteleminen ja siirtäminen ja tavaralastien purkaminen rasittavat tuki- ja liikuntaelimiä. Kuumuus, melu ja kiire kuormittavat nekin.

Kunnissa ruokapalvelua on 1990-luvulta lähtien ”tehostettu”, siis kiristetty muun julkisen sektorin tuottavuuden tavoin äärimmilleen. Jatkuva säästökuuri, työn tehostaminen ja kilpailutus stressaavat työntekijöitä.

Silti koko ajan olisi valmistettava maistuvia aterioita, yhä pienemmin henkilöresurssein ja yhä halvemmalla.

Ruoanlaitto ja syöminen kotona on muuttunut joukkoruokailuksi päiväkodeissa, kouluissa, työpaikoilla ja laitoksissa. Kun jokainen suomalainen on jossain elämänsä vaiheessa julkisen ruokailun piirissä, on sillä merkittävä osuus kansanterveyteen.

Näin ollen joukkoruokailussa säästäminen on lyhytnäköistä. Kuitenkin tällä hetkellä kunnissa säästetään ihan kaikesta, totesi Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman.

– Kunnissa on 2 000 miljoonan euron rahoitusvaje.

Aivan kuten julkisen hammashoidon tai lastenpsykiatrian rapauttaminen teettää yhteiskunnalle ison laskun tulevaisuudessa, on ruoalla leikkiminen yhtä lailla vaarallista.

Päiväkodeissa ja kouluissa tarjottava terveellinen ja monipuolinen ruoka on terveyden perusta vielä aikuisenakin, sillä suuri osa kroonisista sairauksista voitaisiin ehkäistä oikealla ravinnolla.

Ennaltaehkäisy, tässä tapauksessa vaikkapa ylipainon ja sydän- ja verisuonisairauksien, on huomattavasti halvempaa kuin tuhojen korjaaminen.

Miina Sillanpää -seminaarissa kuultiin lukuisia esimerkkejä hyvän ruoan ja mukavan ruokailutilanteen hyvää tekevästä – ja rahaakin säästävästä – vaikutuksesta.

Ruokailu muutakin
kuin tankkausta

Ikääntyvien ravitsemuksesta väitöskirjan tehnyt tutkija Merja Suominen esitteli Hollannissa tehtyä kokeilua.

Vanhainkodin asukkaiden olo koheni kaikin puolin, kun ruokailutilanne muutettiin kodinomaisemmaksi. Muovilautaset vaihtuivat posliinisiin, ruokailutilanne rauhoitettiin ulkopuolisilta häiriöiltä ja ruokaa ei annosteltu valmiiksi, vaan vanhuksilla oli valinnan mahdollisuuksia.

Yksinkertaisilla ja halvoilla konsteilla vanhusten omatoimisuus lisääntyi, kipu ja yksinäisyys vähenivät ja energiansaanti ja fyysinen kunto paranivat.

Seminaarivieraat pohtivat, kuinka tämän viestin saisi vietyä päättäjille. Ettei ruokailu ei ole pelkkää tankkausta eikä kaikkea voi mitata euroissa.

Miina Sillanpää Säätiön hallituksen puheenjohtaja, psykologi Pirkko Lahti muistutti ruokailun olevan psykologinen tapahtuma.

Hyvä ruoka on enemmän kuin parempi mieli. Se on monien käsiparien työn tulos, terveyden perusta ja parhaimmillaan myös sosiaalista mielihyvää lisäävää.

Nam.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

Tuomitsemme kaikki toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo.

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

Uusimmat

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Sisältöä ei löytynyt!
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään