Maidosta keskusteltaessa näyttävät suurtuottajat Valio ja Arla Ingman napanneen julkisuudesta yliotteen. Mutta kannattaa muistaa, että maidon jalostuksessa on runsaasti muitakin toimijoita. Niiden osuus koko Suomen maitotuotteiden valmistuksessa on pieni, mutta merkittävä; esimerkiksi nestemäisissä maitovalmisteissa yhteensä noin 10 prosenttia.
Pienet meijerit pystyvät myös valmistamaan tehokkaasti erikoistuotteita, joiden markkinat ovat pienet ja joiden valmistus ei ole kannattavaa isoissa laitoksissa.
Tällaisia lehmänmaidon ostajia ja nestemäisten maitotuotteiden purkittajia on Valion ja Ingmanin ohella kolme. Kaikki ne ovat tuottajien omistamia osuuskuntia: Satamaito Porissa, Maitokolmio Toholammilla sekä Ilmajoen Osuusmeijeri.
Yli 80 miljoonaa litraa
Aikanaan itsenäisiä osuusmeijereitä oli paljon. Historiallinen nimi on säilynyt vain Ilmajoella. Muutkin mainitut tuottajat ovat läntisessä Suomessa. Ne ostavat maitoa yhteensä noin 450 maatilalta.
Yhden vuoden aikana maitoa ostetaan yli 80 miljoonaa litraa. Se tarkoittaa, että Satamaidon, Maitokolmion ja Ilmajoen Osuusmeijerin maitotuotteita varten lypsetään päivittäin noin 12 300 lehmää. Tiloilla työskentelee lähes tuhat henkeä. Lisäksi kuljetukset, rehuhuolto, rakentaminen ja muut tehtävät työllistävät arviolta noin 2 000 henkeä.
– Maito tulee 47 jäseneltämme Etelä-Pohjanmaan alueelta, ja olemme täällä lähimaidon jakelussa todella iso tekijä, Ilmajoen Osuusmeijerin toimitusjohtaja Matti Lähdesmäki sanoo
Useita juuston tuottajia
Muiden maitotuotteiden valmistajia on Suomessa monia, mutta ne eivät osta maitoa tiloilta pakatakseen sitä purkkeihin. Juustojen valmistajista merkittäviä ovat Juustoportti sekä muiden muassa Riitan Herkku Mustasaaressa ja Kosken Kotijuusto Kosken kunnassa.
Monet juustolat valmistavat vain leipäjuustoa, jotkut moniakin eri laatuja – lähinnä erikoisjuustoja. Felix Abba valmistaa Lahdessa maidosta vanukkaita ja jugurtteja.
Juustoportin toiminta alkoi 1965 Keski-Kasarin tilalla Jalasjärven Hirvijärvellä. Tilalle hankittu friisiläishieho ja sen jälkeläiset tuottivat pian miljoonia litroja maitoa, josta valmistettiin leipäjuustoa.
Juustoportti on perheyritys. Se työllistää nyt noin 70 henkilöä, kesäsesongin aikaan tuplamäärän. Maitoa Juustoportilla käytetään lähes 20 miljoonaa litraa vuodessa. Lehmänmaidon lisäksi jalostetaan vuohenmaitoa, jota saapuu eri tiloilta jopa 300 kilometrin etäisyydeltä.
Juustoloiden markkina-alueena on yleensä koko Suomi, sen sijaan mainitut kolme pientä nestemäisten maitojen pakkaajaa myyvät tuotteensa lähinnä omiin maakuntiin eli Satakuntaan ja Pohjanmaalle. Mutta on toki ”vientiäkin”:
– Satamaidon tuotteita voi asiakas löytää myös esimerkiksi Viking Linen aluksilta, kertoo toimitusjohtaja Jarmo Oksman.