Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL valmistautuu nostamaan kanteen käräjäoikeudessa Elintarviketeollisuusliiton julistamia työsulkuja vastaan. SEL:n puheenjohtajan Veli-Matti Kuntosen mukaan työsulut ovat laittomia, koska ne poikkeuksellisesti kohdistuvat vain SEL:n jäseniin. Kyse on siten syrjinnästä.
Työnantajaliitto on julistanut työsulut koko lihalle, leipomoihin, makeisteollisuuteen, valmisruokateollisuuden, kalateollisuuteen ja pienemmille yksittäisille aloille. Sulut alkavat 26.4. kello 18 ja päättyvät 28.4. kello 24. Poikkeuksena on lihatuoteteollisuus, jonka työsulku päättyy vasta 1.5. kello 24.
SEL:n kolmipäiväisen lakon 21.–23. huhtikuuta piirissä on 57 tuotantoyksikköä ja 9 300 työntekijää. Työnantajaliitto oli julistanut samaksi ajaksi työsulun Olvin tuotantolaitoksiin ja Hartwallin Tornion-panimoon.
Valtakunnansovittelija Esa Lonka sovittelee lakonuhkia ensi maanantaina. Keskeinen erimielisyys koskee työnantajien vaatimaa uutta työaikamallia, joka SEL:n mukaan mahdollistaisi kymmentuntisen työpäivän ja kuusipäiväisen työviikon. Työnantaja perustelee vaatimustaan kaupan aukioloaikojen vapautumisella.
SEL:n puheenjohtajan Veli-Matti Kuntosen mukaan kaupan vapaan aukiolon tuomat muutokset voidaan hoitaa nykyisenkin sopimuksen puitteissa.