Äskettäin julkaistu yhdysvaltalaistutkimus kasvisten ja hedelmien syönnin ja syöpien yhteyksistä uutisoitiin laajasti suomalaislehdissäkin. Viesti kuului, että vihannekset ja hedelmät eivät autakaan torjumaan syöpää.
Syövän ja ravinnon yhteyksiin perehtynyt tutkija Anne-Maria Pajari Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteen laitokselta sanoo ymmärtävänsä populaarilehtien otsikot, sillä on ajateltu, että kasviksilla ja hedelmillä olisi vahva syövältä suojaava vaikutus.
– Mutta tutkimuksessa selvitettiin kokonaissyöpäkuolleisuutta, ja sitä ei tuloksen mukaan voida reilusti vähentää kasviksilla ja hedelmillä.
Silti tutkimus tuki Pajarin mukaan sitä näkemystä, että suojavaikutus on olemassa. Se on vain lievempi kuin ennen on ajateltu.
Pajari korostaakin, että Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus syödä viisi annosta hedelmiä ja kasviksia päivässä on yhä voimassa ja perusteltu.
The Journal of National Cancer Institute -lehden esittelemässä vuosina 1992–2000 toteutetussa seurantatutkimuksessa oli mukana yli 400 000 ihmistä läntisen Euroopan maista.
Kaikkien erityyppisten syöpien ilmaantumisen ja vihannesten ja hedelmien syömisen välillä havaittiin heikko tilastollinen yhteys. 200 grammaa enemmän päivässä hedelmiä ja vihanneksia nauttineet ihmiset sairastuivat neljä prosenttia vähemmän syöpään kuin vähän kasvikunnan tuotteita nauttineet.
Suojaa tietyiltä syöviltä
Pajarin mukaan tutkimus ei kuitenkaan todista, etteikö hedelmillä ja kasviksilla olisi suojavaikutusta tietyntyyppisiin syöpiin.
Hän viittaa tuoreen tutkimuksen luonteeseen. Väestötutkimuksen heikkous on se, että suuria ihmismääriä ei voida tutkia kovin tarkkaan.
– Toisekseen hedelmien ja vihannesten käytön ja kulutuksen mittaaminen on aika hankala asia, koska niitä on monen tyyppisiä ja siellä on monia yhdisteitä, joilla voi olla suojavaikutus. Mutta tutkimuksessa ei mennä ollenkaan näihin yhdisteisiin eikä mennä edes erityyppisiin vihanneksiin.
Tutkimuksesta on esimerkiksi jätetty kokonaan pois palkokasvit.
– Kokeellisella tutkimuksella laboratorio-oloissa esimerkiksi koe-eläimillä tai syöpäsolulinjoilla on todettu, että palkokasvit ovat yksi potentiaalinen kasviryhmä, jolla voisi olla syövältä suojaavia vaikutuksia.
Tomaatti ja parsakaali
Paljon on Pajarin mukaan tutkimustuloksia esimerkiksi siitä, että tomaatin syönnillä voi ehkäistä eturauhassyöpää ja kaalikasveilla, erityisesti parsakaalilla, paksusuolen syöpää.
Tuore tutkimus on keskittynyt mittaamaan kokonaissyöpäkuolleisuutta ja kasvisten ja vihannesten kokonaiskäyttöä.
– Kyse on siis aika yleisistä mittareista, tutkija toteaa.
Hän muistuttaa, että samasta aineistosta on tutkittu myös kasvisten vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin.
– Tuloksen mukaan niillä, jotka käyttävät noin viisi annosta päivässä, riski saada sydän- ja verisuonitauteja on vähintään 30 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka käyttävät noin yhden annoksen päivässä.
Pajari muistuttaa, että juuri sydän- ja verisuonitaudit ovat suurin yksittäinen kuolinsyy suomalaisessa väestössä.
Kasvikset puhtaita
Kuluttajat murehtivat usein kasvisten mukana saamiensa torjunta-aineiden vaikutusta. Erityisen huonossa maineessa ovat vaikkapa espanjalaiset tomaatit. Lisäävätkö nämä syöpäriskiä?
Tutkija Pajari tyrmää pelot niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin kasvisten osalta.
– Torjunta-ainemäärät ovat niin pieniä. Näin on varsinkin Suomessa, jossa talvella niitä ei tarvitse käyttää ollenkaan ja jossa kesälläkin selvitään paljon pienemmillä myrkkymäärillä kuin lämpimämmissä maissa.
Ruuan mukana tulevien torjunta-aineiden aiheuttama syöpävaara on Pajarin mukaan marginaalinen.
– Se on muutama prosentti, kun taas huonojen elintapojen kautta tuleva syöpävaara voi olla 50 prosenttia korkeampi.
Ulkomaisiin kasviksiinkin Pajari suhtautuu luottavasti, koska tuontia valvotaan.
– Tokihan sinne voi sattua jokin erä, josta voi saada suuremman annoksen, mutta se ei juurikaan lisää syöpävaaraa.