Suomeen tuodaan vuosittain yli 60 miljoonaa kiloa lihaa ulkomailta. Yhtä kansalaista kohden se tekee yli 10 kiloa, mikä on melko paljon. Yllättävän helposti tuotu liha katoaa suomalaisten suihin, vaikka yhä suurempi osa kuluttajista puhuu kotimaisen ruuan puolesta.
Mihin tämä tuontiliha oikein menee? MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan julkisia ruokapalveluja tarjoavat käyttävät pääasiassa ulkomailta rahdattua lihaa.
– Suuret määrät tuontilihaa ”pestään” suomalaiseksi ja sen jälkeen sitä myydään suomalaisilla tuotemerkeillä, kertoi tiistaina SuomiAreenan paneeliin Kokemäellä osallistunut Marttila.
Monet lihantuotantoon kohdistuvat vaatimukset ovat Suomessa huomattavasti kireämmät kuin muualla Euroopassa. Erityisen tiukkoja meillä ollaan sianlihan tuotannossa. Tuontilihan suhteen ei sitten enää niin tarkkoja ollakaan. Julkisissa ruokapalvelupaikoissa tuontilihaa tarjoillaan ahkerasti lapsille ja vanhuksille.
– Miten me voimme vaatia eettisiä pelisääntöjä kansalaisilta, jos julkinen sektori rikkoo niitä omalla toiminnallaan, Marttila kysyi.
Hän vaatikin kuntia ja kaupunkeja ryhdistäytymään ja suosimaan hankinnoissaan kotimaista lihaa. Marttila kehotti myös yksittäistä kansalaista olemaan tarkkana tilauksensa kanssa, kun ravintolassa ruokailee. Valistunut kuluttaja varmistaa aina etukäteen tilaamansa lihan alkuperän.