Ruoka oli vuonna 2012 Suomessa reilun kymmenyksen kalliimpaa kuin vanhoissa EU-maissa keskimäärin. Hintaerosta 60 prosenttia selittyy Suomen korkeammalla arvonlisäverolla, kertoo Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -lehti perjantaina.
Vanhojen EU-maiden ruuan keskimääräinen arvonlisävero on 5,7 prosenttia. Englannissa ja Irlannissa veroprosentti on nolla ja Tanskassa 25. Suomen 14 prosenttia on toiseksi korkein. Saksassa vero on 7 ja Ruotsissa 12 prosenttia.
Kaikkien EU-maiden ruuan keskimääräinen arvonlisävero on 6,7 prosenttia.
Suomessa ruokaa verotetaan lisäksi makeisverolla ja virvoitusjuomaverolla. Jos näiden verojen tuotto kerättäisiin vaihtoehtoisesti kaikilta elintarvikkeilta arvonlisäveron muodossa, ruuan arvonlisävero olisi meillä noin 15,3 prosenttia.
Suomea kalliimpaa ruoka oli viime vuonna vanhoista EU-maista Tanskassa, Ruotsissa ja Itävallassa.
Kaikkien 27 EU-maan vertailussa ruoka oli Suomessa 19 prosenttia keskimääräistä kalliimpaa.
Ostovoima on eri asia
Etelä-Euroopassa ja Baltian maissa ruoka on halpaa, mutta käytettävissä oleviin tuloihin suhteutettuna kuva muuttuu. Luxemburgilaisten ostovoima ruokamarkkinoilla on paras, Hollanti on kakkossijalla EU:ssa. Sen jälkeen tulevat lähes tasoissa Tanska, Suomi, Ranska, Belgia, Ruotsi, Saksa ja Itävalta.
Halvat Portugali ja Kreikka ovatkin kalleimpia, samoin Espanja ja Italia ovat keskiarvoa kalliimpia.
Suomen ruuan arvonlisäveroprosentti oli vuosi sitten 13 ja nyt 14 prosenttia. Elintarvikkeiden hinnat ovat vuoden aikana nousseet lähes kaksinkertaisesti verrattuna muihin vanhoihin EU-maihin ja 11,7 prosenttia vuodesta 2011 kesäkuuhun 2013.