Heinäkuussa on koettu Suomen kuumin viikko 50 vuoteen, eikä helle ole aivan heti loppumassa.
Työsuojeluinsinööri Sirkku Lehtimäki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että viranomaisille alkaa tulla soittoja, kun lämpötilat työpaikoilla nousevat yli 30 asteen.
Eniten yhteydenottoja kuumuudesta on tullut keittiötyöläisiltä, pienistä myymälöistä ja pikaruokaketjuista. Toimistotyöläisiltä tai rakennustyömailta ei juuri ole soiteltu.
Jos työpaikan lämpötila nousee helteen vuoksi yli 28 asteen, työtä on tauotettava.
Työntekijöitä neuvotaan pitämään taukoja, juomaan vettä ja keskustelemaan työnantajan kanssa esimerkiksi mahdollisuudesta vaihtaa viileämmälle osastolle.
Jos kuumuus alkaa haitata terveyttä, Lehtimäki kehottaa ottamaan yhteyttä työterveyshuoltoon, joka pystyy arvioimaan lämpötilan vaikutuksia.
SAK:n, STTK:n ja Akavan kesäduunari-infopuhelimesta kerrotaan, että helteet ovat herättäneet kysymyksiä erityisesti työn tauottamisesta, kun työnteko on kuumalla raskaampaa.
”Vettä kittaamalla selviää”
Pukinmäen ravintola Kaari 18:ssa baarimikkona ja tarjoilijana työskentelevä Kristian Valkonen kertoo, että helle häiritsee työntekoa lähinnä sähkökatkosten ja kuumuuden aiheuttaman unettomuuden kautta.
Aurinko tuo ravintoloihin lisää asiakkaita ja kiirettä, mutta Valkonen nauraa sen vain parantavan työntekoa. Asiakkaat ovat iloisempia ja baaribisnes rullaa hyvin.
– Totta kai lämpö pistää kropan koville, kun on meikäläisen kokoinen, mutta siitä selviää, kun kittaa vettä koko ajan.
Sisälämpötila ravintolassa vaihtelee 27 ja 33 asteen välillä, ja keittiössä on parhaimmillaan 45 astetta. Toisaalta työpisteeltä voi siirtyä vilvoittelemaan, kun asiakasvirta taukoaa.
Laki ei anna raja-arvoja
Lain mukaan työntekijän altistumista lämpöolosuhteille on rajoitettava niin vähäiseksi, ettei lämmöstä aiheudu vaaraa terveydelle tai turvallisuudelle. Laki ei mainitse lämpötilasta lukumääräisiä raja-arvoja.
Käytännöksi on vakiintunut työnantajan velvollisuus huolehtia siitä, että lämpötila pysyy alle 28 asteessa, kun ulkona on alle 25 astetta.
Jos työpaikan lämpötila nousee helteen vuoksi yli 28 asteen, työtä on tauotettava. Kevyessä ja keskiraskaassa työssä on muodostunut käytännöksi pitää joka tunti kymmenen minuutin tauko yli 28 asteessa. Jos lämpötila ylittää 33 astetta, tauko on vartin.
Suuremmissa lämpötiloissa ja raskaammassa työssä on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin, kuten useammin toistuviin taukoihin ja erityisten suojavarusteiden käyttämiseen.
Ensisijaisesti lämpö tulee pitää kurissa ilmanvaihdolla ja lämpölähteiden eristämisellä. Työsuojeluviranomainen muistuttaa silti, että työntekijä voi itsekin vähentää lämpörasitusta pukeutumalla väljästi ja juomalla riittävästi. Juoda pitäisi esimerkiksi vettä tai laimeaa mehua 1–2 desiä kerrallaan 3–4 kertaa tunnissa.
Jos hikoilemalla menetettyä nestettä ei korvata juomalla, elimistö kuivuu. Kuivuminen kuormittaa verenkiertoa ja nostaa sisäelinten lämpötiloja. Pahimmillaan kuumatyöstä voi seurata kouristuksia, pyörtyminen ja lämpöhalvaus.