Kuntien elintarvikevalvojat soveltavat elintarvikelakia hyvin kirjavasti. Lain ehdoton tulkinta voi viedä leivän mikro- ja pienyrittäjiltä, liian löperö linja vaarantaa kuluttajien turvallisuuden.
Ranskassa saa myydä luolissa kypsytettyä juustoa, Suomessa juustontuottajille on asetettu tiukempia ehtoja.
Kesällä keskustelua käytiin mm. tyrnimarjamehun tuotannosta. Tyrnimarjamehun pieneenkin tuotantoon vaadittiin kylmä elintarvikehuone. Kylmäkaapit eivät riittäneet, ja tuotanto päättyi.
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi kertoo, että toisinaan mikroyrittäjän ja elintarviketarkastajan erimielisyydet saattavat johtua ihan henkilökemiasta. Kumpikin voisi katsoa itseään peiliin.
– Onhan se kumma, että verohallinto on saatu toimivaksi, mutta elintarvikevalvontaa ei.
Syväniemi muistuttaa, että byrokratian piti vähentyä vuoden 2011 elintarvikelain myötä.
– Ongelma on oikeastaan siinä, että mikroyrityksiltä vaaditaan samaa turvallisuustasoa kuin suuryrityksiltä. Vuoden 2011 elintarvikelaissa todetaan kuitenkin, että kaikki elintarviketuotanto on riskiperusteista.
Jos selviä hygienia- tai tartuntariskejä eikä kylmäketjun ongelmia näytä olevan, tuotannon pitäisi saada jatkua.
Eviralta haluttaisiin neuvontaa
Myös elintarvikekuljetuksissa on huomattu kuntien elintarvikeviranomaisten vaihteleva politiikkaa. Yksi kunta vaatii yhtä ja toinen toista. Kun kuljetus ylittää monta kuntarajaa, on vaikea tietää mitä neuvoa noudattaa.
MTK:n Syväniemi toivoo, että elintarvikevalvonnan yli viranomainen Evira pystyisi neuvomaan kuntien elintarvikeviranomaisia nykyistä enemmän.
Evira irtisanoo väkeään, peräti 86 henkilöä.
– Se huolestuttaa, koska nyt kenttä odottaa neuvovampaa otetta, joka vaatii resursseja. Kun neuvonnan mahdollisuus pienenee, pelko on, että pahimmassa tapauksessa kuntien viranomaistoiminta muuttuu entistä kirjavammaksi.
Kuluttajien edusta huolehdittava
Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi sanoo, että sekä liiallinen että toisaalta liian vähäinen elintarvikevalvonta haittaavat kuluttajia.
– Kuluttajien etu pitää taata. Eri kysymys on, kuinka paljon siihen tarvitaan valvontaa.
Marniemi huomauttaa, että kuluttajien terveyttä ei saa vaarantaa. Ilman valvontaa tuotevalikoima saattaisi olla ”aika villi”.
– Toisaalta kuluttajien etu ei ole sekään, etteivät tuotteet pääse markkinoille liiallisen paperinpyörityksen takia.
Suomen Elintarviketyöläisten Liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen kertoo, että osa elintarviketuotantoon liittyvistä määräyksistä haittaa jossain määrin työtä.
– Elintarviketyöläiset kuitenkin ymmärtävät, jos kyse on ruokaturvallisuudesta.
Hän toteaa, että säädöksissä ja niiden tulkinnoissa voi olla ristiriitaa.
– Jos säädöksiä karsitaan, meille tärkeää elintarviketurvallisuuden tasoa ei saa vaarantaa.
Minisarjassa käydään läpi pyrkimyksiä, toiveita ja ongelmia, joita liittyy hallinnollisen taakan purkamiseen.