KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Hyvä suunnittelu voi vähentää ruokahävikkiä

Suomessa heitetään pois 20–25 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa henkilöä kohden.

Suomessa heitetään pois 20–25 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa henkilöä kohden. Kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Jokainen voi supistaa ruokahävikkiään sekä kotona että ravintoloissa.

Johannes Jauhiainen
19.7.2020 8.00

Koronaviruspandemian puhjettua moni alkoi hamstrata elintarvikkeita ja hallitus suositteli välttämään tarpeetonta oleskelua julkisissa tiloissa. Ruuanlaitto kotona onkin lisääntynyt ja K-ryhmä saa nykyään verkon kautta 60 000 tilausta viikossa, kun tammikuussa tilauksia tuli noin kymmenen tuhatta.

Kauppojen välttelyn ja suurempien satsien ostamisen takia moni joutui pohtimaan parasta ennen -merkintöjä ja suunnittelemaan ruuanlaittoaan entistä kauaskatseisemmin.

Luonnonvarakeskusten mukaan Suomessa heitetään kuitenkin pois 20–25 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa henkilöä kohden.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Kun ruokaa heittää pois, niin heittää samalla pois koko ruuan tuotantoketjun työn ja resurssit, ja syntynyt tuotannon ympäristövaikutus on syntynyt täysin turhaan, muistuttaa luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Kylmäketju ja suunnitelmallisuus

Parasta ennen -merkintöjen säntillinen noudattaminen voi olla yksi syy kotitalouksien ruokahävikkiin. Merkintä kertoo kuitenkin vain tuotteen vähimmäissäilyvyysajan.

Kuluttaja voi haistamalla ja maistamalla arvioida elintarvikkeen syömäkelpoisuutta vielä päiväyksen umpeuduttua.

Jos tuotteeseen on merkitty viimeinen käyttöpäivä, ei sitä tule käyttää enää päiväyksen jälkeen, vaikka se olisi aistinvaraisesti kunnossa. Viimeinen käyttöpäivä merkitään kaikkiin helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin.

Jos tuotteen päiväysmerkintä on lähestymässä, voi elintarvikkeen vielä pakastaa myöhempää käyttöä varten, kunhan sen käyttää pian sulattamisen jälkeen, muistuttaa Ruokaviraston ylitarkastaja Annika Pihlajasaari.

– Toinen tapa ennaltaehkäistä elintarvikkeiden pilaantumista on varmistaa, että tuotteet pysyvät kylminä matkalla kaupasta kotiin. Tämä onnistuu pakkaamalla kylmät tuotteet yhteen kassiin tai käyttämällä kylmälaukkua, Pihlajasaari sanoo.

Myöskään kotona valmistettua ruokaa ei tarvitse heittää pois vain siksi, että se on seissyt pari päivää jääkaapissa. Pihlajasaaren mukaan esimerkiksi keiton kiehauttaminen kauttaaltaan tappaa suuren osan elimistölle vaarallisista bakteereista.

Annoksen toistuva kuumentaminen saattaa tosin aiheuttaa ruokamyrkytyksen, jos myöhemmin syötäväksi valmistettu annos jäähdytetään liian hitaasti. Lisäksi kannattaa lämmittää vain se minkä aikoo syödä eikä koko ruokasatsia.

Pelkkä kampanjointi ei riitä

Kotitalouksien lisäksi 20 prosenttia ruokaketjun kaikesta hävikistä syntyy ravintoloissa. Tosin ylijäämäruokaa myyvä ResQ-sovellus voisi vähentää ravintoloiden ruokahävikkiä. Lisäksi Helsinkiin on viime vuosien aikana perustettu muutamia ruokahävikkiravintoloita.

Myös Euroopan komissiossa on havahduttu ruokahävikkiin. Se on asettanut tavoitteekseen puolittaa hävikki asukasta kohden vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen edistämiseksi komissio vaatii jäsenmaiden raportoivan vertailukelpoista elintarvikejätettä ja ruokahävikkiä koskevaa tietoa jokaisesta jäsenmaasta vuodesta 2020 lähtien.

– Suomessa tai missään muuallakaan elintarvikejätteen puolittaminen ei todennäköisesti tule onnistumaan – ainakaan komission määritelmän mukaan, koska se laskee elintarvikejätteeseen mukaan myös syömäkelvottoman ruuan, sanoo erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Toistaiseksi komissio ei asetakaan jäsenvaltioille suoria velvoitteita tavoitteiden saavuttamiseksi, muuta kuin tutkimustiedon toimittaminen. Yleisellä tasolla Katajajuuri suhtautuu kuitenkin varovaisen optimistisesti ruokahävikin vähentämiseen, koska asian eteen tehdään töitä koko ajan.

– Suomalaiset ovat koronaepidemian aikana sopeutuneet ansiokkaasti uuteen arkeen ja moni on varmasti suunnitellut ruuanlaittoaan entistä enemmän. Tämä voi jo itsessään vähentää ruokahävikkiä, Katajajuuri toteaa.

Nykyisen tutkimustiedon valossa ei tosin tiedetä, onko ruokahävikin määrä Suomessa viime vuosina laskenut. Asiasta on keskusteltu paljonkin erilaisten kampanjoiden yhteydessä, mutta vertailukelpoista tietoa ei aiemmilta vuosilta ole olemassa.

– Ison mittakaavan vähentäminen on myös haastavaa, ruokahävikki kun koostuu monista pienistä puroista eikä sen vähentämiseen auta mitkään yksittäiset vippaskonstit. Sen sijaan jokaisen tulisi miettiä ruuan kulutustaan ja käyttöä kokonaisvaltaisesti, Juha-Matti Katajajuuri summaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Camilla Grebe ei ole saanut hyytävää tunnelmaa Pimeyden polkuihin.

Camilla Grebe on niin hyvä, että häneltä lukee sujuvasti huonommankin kirjan

Hallituksen veronkevennykset painottuvat selvästi kaikkein suurituloisimmille.

Hyvätuloisten veronkevennykset voivat heikentää kasvun perustaa, varoittaa tutkija

Naisten ja miesten välinen palkkaero kutistuu 0,2 prosenttia vuodessa

Pinja Vuorisen seuraaja valitaan huomenna lauantaina.

Vasemmistonuoret on määrittänyt Pinja Vuorista: ”Haikeaa”

Uusimmat

Camilla Grebe ei ole saanut hyytävää tunnelmaa Pimeyden polkuihin.

Camilla Grebe on niin hyvä, että häneltä lukee sujuvasti huonommankin kirjan

Hallituksen veronkevennykset painottuvat selvästi kaikkein suurituloisimmille.

Hyvätuloisten veronkevennykset voivat heikentää kasvun perustaa, varoittaa tutkija

Naisten ja miesten välinen palkkaero kutistuu 0,2 prosenttia vuodessa

Pinja Vuorisen seuraaja valitaan huomenna lauantaina.

Vasemmistonuoret on määrittänyt Pinja Vuorista: ”Haikeaa”

varaa joulutervehdys

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Honkasalo Juusolle: Miksi perussuomalaiset ja oikeistohallitus haluavat irtisanoa lisää suomalaisia hoitajia?

 
02

Velkajarrusta tulee työntekijöille palkkajarru, varoittaa Teollisuusliiton Lehtonen

 
03

Optimisti Orpolle taas kylmä suihku: Elpyminen ei alkanutkaan, vaan tuotanto laski

 
04

Vasemmistoliiton kannatus on ulottunut kaikkiin väestöryhmiin

 
05

Potkulaki lisää irtisanomisia ja kiistoja työpaikoilla, uskovat sak:laiset luottamushenkilöt

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Kun todellisuus ei taivu Orpon toiveisiin, hallitus haluaa silotella sitä viestinnällä

30.10.2025

Katja Syvärinen valittiin eurooppalaisen ay-liikkeen naiskomitean varapuheenjohtajaksi

30.10.2025

Helsingin Vasemmisto budjettisovusta: Eriarvoisuuden torjuntaa ja panostuksia liikuntaan

30.10.2025

Verottajan tehovalvonta paljasti 11 miljoonaa maksamattomia veroja ravintola-alalla

30.10.2025

Minja Koskela: Oikeisto haluaa ideologisista syistä maksimoida rikkaiden käteenjäävät tulot

30.10.2025

Optimisti Orpolle taas kylmä suihku: Elpyminen ei alkanutkaan, vaan tuotanto laski

30.10.2025

Potkulaki lisää irtisanomisia ja kiistoja työpaikoilla, uskovat sak:laiset luottamushenkilöt

29.10.2025

Pöytäkirja vahvistaa: SDP ja kokoomus korottavat HSL:n lippujen hintoja seuraavat neljä vuotta

29.10.2025

Oikeuskansleri näpäytti oikeusministeriä – Lohikoski: Tärkeä muistutus

29.10.2025

Eroa Kaisa Juuso, Lapin Vasemmisto vaatii

29.10.2025

Hyvätuloisten verot kevenevät ensi vuonna ”ennätyksellisesti”, kertoo Labore

29.10.2025

Velkajarrusta tulee työntekijöille palkkajarru, varoittaa Teollisuusliiton Lehtonen

29.10.2025

Törkeää helsinkiläisten sumutusta, vasemmistoliitosta kommentoidaan HSL:n lippujen hintojen korotusta

28.10.2025

Li Andersson Juuso-gatesta: Häpeävätkö Suomen hallituksen ministerit omaa politiikkaansa?

28.10.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Velkajarru sementoi kurjistamisen tien

15.10.2025

On aika keskustella siitä, mitä tapahtuu Palestiinan valtion tunnustamisen jälkeen

26.09.2025

Kenen käsissä on Euroopan huoltovarmuus?

09.09.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään