KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Tilaajapalvelu
  • Yhteystiedot
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Hanna Sarkkinen: Trump antanut yhden oppitunnin vasemmistolle – ”Vakiintuneita ajattelumalleja voidaan kyseenalaistaa ja muuttaa hyvin nopeasti”

Hanna Sarkkisesta tulee ensi vuonna sosiaali- ja terveysministeri, kun hän nousee ennalta sovitusti Aino-Kaisa Pekosen tilalle ministeriksi.

Hanna Sarkkisesta tulee ensi vuonna sosiaali- ja terveysministeri, kun hän nousee ennalta sovitusti Aino-Kaisa Pekosen tilalle ministeriksi. Kuva: Jussi Joentausta

KU kysyi vasemmistoliiton Hanna Sarkkiselta ja SDP:n Matias Mäkyseltä, miten oikeistopopulismiin tulisi vastata.

Jussi Virkkunen
13.11.2020 7.30

Yhdysvaltain juuri käydyt presidentinvaalit osoittivat jälleen yhden tämän päivän suurista jakolinjoista. Kaupungit ovat äänestyskäyttäytymisen perusteella huomattavasti liberaalimpia kuin niitä ympäröivät pienemmät paikkakunnat. Demokraattien Joe Biden keräsi huomattavasti enemmän ääniä suurissa kaupungeissa kuin istuva presidentti Donald Trump. Ja vastaavasti pienemmillä paikkakunnilla tilanne oli toinen, niissä Trump oli selvästi suositumpi.

Vastaava kehitys on havaittavissa myös Euroopassa. Esimerkiksi Saksassa maahanmuuttovastainen AfD-puolue saa eniten kannatusta pienillä paikkakunnilla ja Englannissa työväenpuolue Labour oli suuresta vaalitappiosta huolimatta selvästi konservatiiveja suositumpi isoissa kaupungeissa. Suomessakin puhuttiin viime eduskuntavaalien jälkeen alueiden kostosta. Sillä viitataan oikeistopopulistien – Suomessa perussuomalaisten – tapaan kerätä ääniä kasvukeskusten lähellä olevilla paikkakunnilla.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen huomauttaa, että nykyinen talouden ja kulttuurin vaihe suosii yliopistokaupunkeja ja metropoleja.

ILMOITUS
ILMOITUS
”Trump on osoittanut sen, että isoja muutoksia voidaan tehdä”

– Kehitys jättää syrjään pienempiä paikkakuntia ja vaikuttaa väestökehitykseen, tulee syrjään jäämisen tunne. Ihmiset haluavat palata johonkin entiseen, Sarkkinen pohtii.

Ei perussuomalaiset sattumalta käytä vaalisloganinaan ”Äänestä Suomi takaisin”. Tuo lupaus ei vain sisällä mitään konkreettista.

– Eihän heillä ole juuri mitään konkreettista annettavaa, ei heillä ole mitään kuntapoliittista linjaa. Heillä on ainoastaan syrjään jäämisen tunteen valjastaminen vihaksi ja vastakkainasetteluksi sekä rasismin käyttäminen pelivälineenä siinä, Sarkkinen sanoo.

Sarkkinen hymähtää, että tyytymättömyyden kanavoituminen maahanmuuttokysymykseen tuntuu välillä erikoiselta.

– Onhan siinä ironiaa, että maahanmuuttovastainen oikeisto ja rasistiset ajatukset elävät usein muuttotappioalueilla, joissa ei juuri maahanmuuttajia ole.

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Matias Mäkynen nostaa esiin oman Vaasan vaalipiirinsä pohtiessaan ilmiötä. Mäkysen mukaan Pohjanmaan rannikolla on paljon pieniä kuntia, joiden väestö kasvaa ja samalla niissä on Manner-Suomen korkein työllisyysaste. Mutta Etelä-Pohjanmaalla väestö keskittyy vahvasti Seinäjoelle muiden paikkakuntien menettäessä asukkaitaan.

– Rakennemuutos kohtelee hirveän eri tavalla alueita. Vaikutus poliittiseen ilmapiiriin on merkittävä, Mäkynen sanoo.

Joissakin pienissä ruotsinkielisissä kunnissa, kuten Närpiössä, on väestöön nähden paljon maahanmuuttajia. Oikeistopopulismille ei kuitenkaan ole minkäänlaista kysyntää. Toisaalta Etelä-Pohjanmaalla ollaan helposti Sarkkisen kuvaamassa tilanteessa. Maahanmuuttajia on vähän, silti maahanmuuttovastainen puhe uppoaa.

Ja jälleen sama ilmiö on havaittavissa eri puolilla Eurooppaa. Saksassa AfD:n suurin suosio on alueilla, missä on vähiten maahanmuuttajia.

Populistien vaihtoehdot esiin

Miten oikeistopopulisteihin sitten pitäisi suhtautua? Kysymys jakaa paitsi puolueita ja poliitikkoja myös tiedotusvälineitä. SDP:n Mäkynen painottaa, ettei usko ulossulkemiseen, mutta kehottaa samalla kiinnittämään katseen muuhun.

– Sen sijaan, että tuijotetaan, mitä populistit tekevät, katsotaan ihmisiä, jotka hakevat populisteilta vastauksia.

Yksi oikeistopopulistien käyttämä keino on maalata heistä tavallisen kansan puolustajia ja sanoa muiden puolueiden edustavan eliitin näkemyksiä. Yhdysvalloissa Trump onnistui erityisesti vuonna 2016 saamaan monet äänestäjät kokemaan, että demokraatit eivät arvosta heitä. Tästä on Sarkkisen mukaan syytä oppia.

– Ihmisellä on tarve kokea itsensä arvostetuksi. Miten me annamme ihmisille arvokkuutta? Se on asia, joka pitää ottaa vakavasti.

Mutta samalla oikeistopopulisteilta pitää vaatia vastauksia, sanovat niin Sarkkinen kuin Mäkynen. Sarkkinen painottaa tiedotusvälineiden roolia. Sen sijaan, että takerrutaan yksittäisen poliitikon möläytyksiin, pitäisi Suomessa perussuomalaisilta vaatia näkemyksiä laajemmista pyrkimyksistä.

– Pakotettaisiin heidät kertomaan, mihin he pyrkivät.

Matias Mäkynen nousi eduskuntavaalien jälkeen varasijalta eduskuntaan. Syyskuussa hänet valittiin SDP:n varapuheenjohtajaksi.

Matias Mäkynen nousi eduskuntavaalien jälkeen varasijalta eduskuntaan. Syyskuussa hänet valittiin SDP:n varapuheenjohtajaksi. Kuva: Jarno Mela

Mäkynen nostaa esiin talouspolitiikan.

– Talouspoliittinen keskustelu on se, missä heidän kanssaan kannattaa matsi ottaa. Samaan aikaan vastaukset pitää olla olemassa kaikkeen, mitä he haastavat. On kyse sitten ilmastopolitiikan tehokkuudesta tai oikeudenmukaisuudesta tai maahanmuuttopolitiikan toteutumisesta.

Vihan ja suuttumuksen voima

Sarkkinen kehottaa myös pohtimaan, mitä oikeistopopulisteilta voi mahdollisesti oppia. Esimerkiksi sanoman yksinkertaistamisessa – hyvässä ja huonossa – perussuomalaiset ovat taitavia. Sarkkinen huomauttaa, että oikeistopopulistit käyttävät paljon hyödykseen ihmisten vihaa ja suuttumusta.

– Viha ja suuttumus liikuttaa ihmisiä. Ihmiset muistavat negatiivisia asioita paremmin kuin positiivisia.

Britanniassa Jeremy Corbynin johtama Labour pyrki hyvin vastakkainasettelevalla politiikalla nostamaan kannatusta.

– Kuinka paljon sitä tietä voi kulkea tiedostaen sen tien vaarat, Sarkkinen pohtii.

Sarkkinen kehottaakin edistämään positiivista muutosta.

– Tämä asia suututtaa sinua, mitä voimme sille yhdessä tehdä? Ei jätetä negaatiota leijumaan.

Trumpin oppitunti

Kaikesta huolimatta Donald Trump on antanut ainakin yhden oppitunnin vasemmistolle, Sarkkinen sanoo.

– Trump on osoittanut sen, että isoja muutoksia voidaan tehdä ja vakiintuneita ajattelumalleja voidaan kyseenalaistaa ja muuttaa hyvin nopeasti. Globaalin vasemmistoliikkeen pitää ottaa uskonvahvistusta siitä oman positiivisen muutosagendan muotoilulle ja ajamiselle.

Ja samalla Trump on muiden oikeistopopulistien tapaan hyökännyt demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta vastaan. Vaalituloksetkin joutuvat hyökkäysten kohteeksi, kun tulos on väärä.

– Onko niin, että on aika paljon ihmisiä, joita demokratia ei valitettavasti kovin paljon kiinnosta, Sarkkinen pohtii.

Vasemmiston identiteetti

Sarkkinen pohtii lopuksi identiteettiä. Perussuomalaisilla ja muilla oikeistopopulisteilla identiteetti rakentuu helposti nationalistisen identiteetin varaan. Vasemmistolle kysymys on vaikeampi, Sarkkinen sanoo.

– Kysymys kuuluu, mikä vasemmistoa kokoava identiteetti tänä päivänä on. Yhteiskunta on fragmentoitunut niin voimakkaasti.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Jari Myllykoski

Kansanedustaja vaatii: Varmuusvarastointi turvaamaan kotimaista viljanviljelyä

Pelastustoimeen toivotaan lisää koulutuspaikkoja.

Palomiehistä on jatkuva vaje – Korjattavissa yhdeksällä miljoonalla

Pia Lohikoski

Vasemmiston Lohikoski vaatii työmatkavähennyksiin kohtuullisuutta: ”Julkisilla kuluu jopa pari tuntia työmatkaan, joka omalla autolla taittuu reilusti alle tunnissa”

Li Andersson puhui vasemmistoliiton ministeriryhmän kesäkokouksen toritapahtumassa Tampereen Keskustorilla tiistaina.

Työntekijöiden sosiaaliturvamaksuja esitetään palautettavaksi työnantajille, pääministeri tyrmäsi kesäkuussa – Li Andersson: Olisin aika yllättynyt, jos tämä olisi SDP:n linja

Uusimmat

Jari Myllykoski

Kansanedustaja vaatii: Varmuusvarastointi turvaamaan kotimaista viljanviljelyä

Pelastustoimeen toivotaan lisää koulutuspaikkoja.

Palomiehistä on jatkuva vaje – Korjattavissa yhdeksällä miljoonalla

Tervedenhuollon työntekijät osallistuivat seksuaalista väkivaltaa käsittelevään koulutukseen Holovanivskissa, Ukrainassa.

Lääkärit Ilman Rajoja kouluttaa Ukrainassa hoitohenkilökuntaa hoitamaan seksuaalista väkivaltaa kokeneita

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Li Andersson kommentoi kokoomuksen verolinjaa: ”Gallupjohdossa on puolue, jonka talouspoliittinen ohjelma ensi vaalikaudella on leikata sosiaaliturvasta”

 
02

Presidentti Zelenskyi jäi kiinni veroparatiisiyhtiöistä – Ukrainan haaveet sortuvat korruptioon

 
03

Li Andersson ihmettelee kokoomuksen kyvyttömyyttä asettua nykytilanteeseen: ”Surullista”

 
04

Kommentti: ”Nuorten suojeleminen ei kiinnosta moniakaan, kunhan ahdistelija ei ole ulkomaalainen”

 
05

Sunnuntaivieras: Suomi on puolustuspoliittinen kaksinaismoralisti

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Vasemmiston Lohikoski vaatii työmatkavähennyksiin kohtuullisuutta: ”Julkisilla kuluu jopa pari tuntia työmatkaan, joka omalla autolla taittuu reilusti alle tunnissa”

17.08.2022

Työntekijöiden sosiaaliturvamaksuja esitetään palautettavaksi työnantajille, pääministeri tyrmäsi kesäkuussa – Li Andersson: Olisin aika yllättynyt, jos tämä olisi SDP:n linja

16.08.2022

Saramo tarjoaa vasemmistoliittoa seuraavaan hallitukseen: ”Maailmaa ei saada yhdessä hallituskaudessa valmiiksi”

16.08.2022

Olisiko jo aika sitoa lapsilisä indeksiin? Ministeri Sarkkinen ehdottaa tätä

16.08.2022

Li Andersson ihmettelee kokoomuksen kyvyttömyyttä asettua nykytilanteeseen: ”Surullista”

16.08.2022

35 miljoonan euron ehdotus budjettiriiheen: Toimeentulotukeen määräaikainen lisäys

16.08.2022

Vasemmistoliitto nimesi lisää eduskuntavaaliehdokkaita Pirkanmaalla ja Helsingissä

15.08.2022

PAMin jäsenet arvioivat tilannettaan: Töitä riittää, mutta oma talous sakkaa

15.08.2022

Teollisuusliitossa ihmetellään veroalepuheita: ”Kokoomuksella pettää logiikka”

15.08.2022
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään