Eduskunta keskustelee tänään iltapäivällä julkisen talouden suunnitelmasta. Vasemmistoliiton kansanedustaja Minja Koskela esittää omassa puheenvuorossaan vaihtoehtoja hallituksen kolmen miljardin kehysriihipäätöksille, joita hän kutsuu näivettäviksi.
– Hallitus on päättänyt näivettää pienituloisimpien ihmisten arkea korottamalla arvonlisäveroa jopa 1,5 prosenttia, Koskela toteaa.
– Tällaisen regressiivisen veron korottaminen vaikuttaa eniten pienituloisimpien pärjäämiseen, ja korotus on leikkauksiin yhdistettynä kohtuuton. Siitä kärsivät myös pienyrittäjät, joiden puolella kokoomus on ainoastaan näennäisesti.
Ei vain vasemmisto
Koskela muistuttaa siitä, että vasemmistoliitto on syksyn vaihtoehtobudjettikeskustelusta saakka tuonut pöytään konkreettisia vaihtoehtoja. Ne eivät ole kuitenkaan hallitukselle kelvanneet.
– On aivan puppua väittää, että esimerkiksi listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksen kritiikki olisi pelkästään vasemmiston esittämää, hän sanoo.
– Myös esimerkiksi valtiovarainministeriö, IMF ja valtiontalouden tarkastusvirasto ovat ehdottaneet tähän nimenomaiseen veroetuun puuttumista, Koskela muistuttaa.
”Loput puuttuvat noin 300 miljoonaa euroa saadaan perumalla hallituksen päättämiä tehottomia tukia ja verohelpotuksia.”
Koskela nostaa omassa puheenvuorossaan esiin vaihtoehtoja kolmen miljardin euron edestä, eli saman verran kuin hallitus päätti kehysriihessä lisäsopeutuksista.
– Valitettavasti yhteen puheenvuoroon eivät kaikki vasemmiston ehdotukset mahdu, mutta koska hallitus jatkuvasti peräänkuuluttaa vaihtoehtoja, niin varmasti heitä on syytä muistuttaa, että vaihtoehtoja on, hän sanoo.
– Jo tähän saakka on ollut noloa väittää, että vaihtoehtoja ei olisi esitetty. Kyllä on, mutta hallitus ei kuuntele.
Kolmen miljardin vaihtoehdot
Koskela esitti puheenvuorossaan pitkän listan vasemmistoliiton syksyn vaihtoehtobudjetista ja kehysriihtä edeltäneestä neljän miljardin esityksestä löytyviä toimia.
Niitä ovat esimerkiksi ympäristölle haitalliset tuet ja ympäristöhaittoja kitkevät verot, kuten sadan miljoonan arvoinen kaivostoiminnan rojaltiveron uudistus, 30 miljoonan euron maankäytön muutosmaksu, maatalouden energiaveronpalautus (40 miljoonaa euroa), turpeen verotuen poisto (30 miljoonaa euroa), energiaverojen reaalitason säilyttäminen (500 miljoonaa euroa) ja kansallinen lentovero (100 miljoonaa euroa).
Myös harmaa talouden torjunnasta vasemmistoliitto löytää kymmenien miljoonien eurojen potin. Se saataisiin kokoon esimerkiksi pakollisen veronumeron laajentamisella, väliyhteisölainsäädännön uudistuksella ja korkovähennysoikeuden rajoittamisella.
Lisää rahaa saataisiin suurten omaisuuksien, sijoitusten ja tulojen verottamisella listaamattomien yhtiöiden osinkoverouudistuksen keinoin, pääomatuloveroasteikon progression lisäämisellä, miljonääriverolla, suurten perintöjen ja lahjojen veronkiristyksellä ja pankkien ja rahoituslaitosten toiminnan verolla. Näistä vasemmistoliitto laskee kertyvän 1 miljardin ja 800 miljoonaa euroa.
– Loput puuttuvat noin 300 miljoonaa euroa saadaan perumalla hallituksen päättämiä tehottomia tukia ja verohelpotuksia, kuten yksityisen hoidon kela-korvausten tukeminen, osakesäästötilin laajentaminen ja solidaarisuusveron alarajan nosto, Koskela sanoo.
Eduskunnan istunto alkaa kello 14.