Vasemmistoliiton kansanedustajat Mai Kivelä ja Pia Lohikoski esittelivät maanantaina eduskunnan Kansalaisinfossa toimenpiteet kasvisruokamurroksen edistämiseksi.
Heidän mukaansa tiedeyhteisön viesti tarpeesta muuttaa ruokajärjestelmä kestäväksi on kirkas.
Ruokajärjestelmän tulee olla kestävä monella tasolla. Ilmaston, maankäytön, luonnon monimuotoisuuden, eläinten hyvinvoinnin ja ruokaturvan näkökulmat kaikki osoittavat samaan suuntaan: ruokajärjestelmän on perustuttava jatkossa vahvasti kasvipohjaisuuteen.
Samalla uusi geopoliittinen aikakausi alleviivaa omavaraisuusasteen ja huoltovarmuuden parantamisen merkitystä esimerkiksi viljoissa ja kasviproteiinien tuotannossa.
– Harva asia vie niin monella tapaa oikeaan suuntaan kuin kasvisruoka. Se on hyväksi niin luonnolle, ilmastolle, eläimille kuin ihmisten terveydellekin. Reilun siirtymän täytyy tietenkin koskea myös ruoka-alaa, ja meidän tulee varmistaa, että ihmiset ovat muutoksessa mukana, toteaa Mai Kivelä.
Vasemmistoliitto haluaa rakentaa kestävää ruokajärjestelmää kaikille, ei harvoille. Tämä koskee paitsi elintarvikealan työntekijöitä, myös erilaisia ihmisiä erilaisine ruuantarpeineen.
– Haluamme, että kasvipohjaisia proteiinivalmisteita kehitetään allergiat huomioiden ja monelle ruokavaliolle, sanoo Pia Lohikoski.
– Tämä on huomioitava tuissa, joita haluamme suunnata tuotekehitykseen.
Kansanedustajien toimenpidelistassa on 20 kohtaa.
Kestävän tuotannon tukemiseksi tulisi esimerkiksi ottaa käyttöön Tanskan ja Kanadan jalanjäljissä 200 miljoonan euron investointipaketti kasvipohjaisen elintarvikkeiden arvoketjun kasvattamiseksi ja ohjata TKI -rahaa järjestelmällisesti kasviproteiinien ja jalosteiden tuotekehitykseen.
Maataloustuissa painotuksen pitäisi kansanedustajien mielestä siirtyä eläinperäisistä tuotteista kohti kokonaan kasviperäistä tuotantoa. Samalla maataloustuottajille luodaan siirtymätuki eläinperäisestä tuotannosta kasviperäiseen tuotantoon.
Kulutuksen ohjaamiseksi Kivelä ja Lohikoski asettaisivat selkeän valtakunnallisen tavoitteen ja aikataulun, jolla vähennetään lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden kulutusta. Julkisissa hankinnoissa ja joukkoruokailuissa siirryttäisiin pääosin kasvipohjaiseen ruokaan. Verotuksella kasvisruuasta tehtäisiin suhteellisesti edullisempaa.
Reilun siirtymän varmistamiseksi kansanedustajat ehdottavat muun muassa kansallista kestävän ruuantuotannon strategiaa, eläinten hyvinvointiin liittyvän lainsäädännön tiukentamista ja kasviperäisten ruokien valmistuksen sisällyttämistä ruokapalvelualan koulutukseen sekä nykyisen työvoiman täydennyskouluttamista.