Tuula Kärki
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toteaa, ettei tiedä, pitäisikö itkeä tai nauraa, kun Anna-Maja Henriksson RKP:n puheenjohtajana Ylen vaalitentissä ilmoittaa, että hän Euroopan tasolla ei ole valmis yhteistyöhön laitaoikeistolaisen ECR-ryhmän kanssa.
Henriksson esiintyi Ylellä maanantai-iltana.
”Ilman RKP:n siunausta ja ääniä tämä Orpon hallitus Suomessa ei olisi voinut syntyä.”
– RKP ilmoittaa siis vastustavansa Euroopan tasolla juuri sitä poliittista yhteistyötä, mitä he olivat Suomeen synnyttämässä, Andersson ihmettelee facebook-kirjoituksessaan tiistaina iltapäivällä.
Hän hämmästelee myös Henrikssonin logiikkaa EU-politiikan suhteen.
– Viime viikon A-talkissa Henriksson kehui RKP:n mepin työtä ennallistamisasetukseen liittyvissä neuvotteluissa, vaikka hänen oma hallituksensa pysäytti koko asetuksen etenemisen, Andersson kirjoittaa.
RKP:llä on vastuu
Andersson painottaa RKP:n vastuuta hallituksen päätöksissä, jotka ovat heikentäneet pienituloisten asemaa.
– On syytä muistuttaa vielä kerran siitä tosiasiasta, että ilman RKP:n siunausta ja ääniä tämä Orpon hallitus Suomessa ei olisi voinut syntyä. Ilman RKP:n ääniä ei Orpon hallituksella olisi enemmistöä heidän rajusti eriarvoisuutta lisäävälle politiikalle, Andersson toteaa.
– Meillä ei tosiaankaan ole varaa siihen, että sama linja laajenee koko Euroopan tasolle, mutta RKP:n uskottavuus tämän kehityksen estämisessä on Suomessa tehtyjen valintojen jälkeen valitettavasti nolla.
”Kyseenalainen oikeistoliittouma”
Andersson toteaa, että kuluneen vuoden aikana Suomessa on nähty ja koettu, mitä kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien liittouma ihmisten kannalta tarkoittaa. Hän kutsuu sitä kyseenalaiseksi oikeistoliittoumaksi.
– Pienituloisten asemaa on heikennetty ennennäkemättömällä tavalla samalla, kun hyvätuloisille on annettu uusia veroetuja. Pohjoismaista työmarkkinamallia murskataan ajamalla läpi pysyviä heikennyksiä työntekijöiden työehtoihin ja ammattiyhdistysliikkeen asemaan lainsäädännöllä, Andersson luettelee.
– Ilmastopäästöjä kasvatetaan ja luonnonsuojelusta leikataan, Suomeen muuttaneiden asemaa heikennetään ja julkisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ajetaan alas, samalla kun yksityisille terveydenhuollon palveluihin ohjataan merkittävästi lisärahoitusta.