– Riittää jo selitykset, ettei rikollisille voida mitään. Tälle toheltamiselle on aivan pakko tehdä jotain ja äkkiä, vetosi Tea Vikstedt kaupunginvaltuuston käsitellessä keskiviikkona Helsingin tilinpäätöstä ja viime vuoden tarkastuskertomusta.
Vasemmistoliitto pitää hyvänä, että arviointikertomuksessa esitetään investointien tarkastelua muuttuneessa taloustilanteessa, mutta vieläkin tärkeämpää sen mielestä on rakennusalalla rehottavaan talousrikollisuuteen puuttuminen.
– Harmaassa taloudessa ja talousrikollisuudessa liikkuvan rahan arvioitu määrä on tyrmäävä. Viimeisen arvion mukaan verotuloja jää saamatta 5–6 miljardia euroa.
Myös Helsingin kaupungin huonosta laadusta ja paikallisen työvoiman työttömyydestä kärsimät tappiot tulisi Vikstedtin mielestä arvioida.
Töölön ala-aste esimerkkinä
Vikstedt otti Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa lukuisista ongelmista kaupungin rakennustyömailla yhden esimerkin.
Töölön ala-asteen miljoonan euron julkisivuremontissa hääri hänen mukaansa virolainen työnjohtaja, joka ei tiennyt mitään lähetettyjä työntekijöitä koskevista säännöistä.
– Työntekijät olivat puolalaisia, ilman asianmukaisia työvarusteita, laittomilla telineillä, ilman tapaturmavakuutusta, ilman tunnistekortteja. Palkat maksetaan heidän mukaansa Puolaan, ehkä joskus myöhemmin. Työmaalla ei ollut henkilö- eikä aliurakoitsijaluetteloa.
– Tämä on törkeää ja häpeällistä verovarojen tuhlausta. Kaupunki maksoi miljoonan jollekin veijarille, veroja ei maksanut kenties kukaan ja työntekijät saattoivat jäädä ilman palkkaa riskeerattuaan henkensä Helsingin kaupungin työmaalla.
Alibudjetointi jakaa kaupunkilaisia
Kaupungin taloustilanne on heikentynyt muutamien hyvin vuosien jälkeen, mutta Vasemmistoliiton mielestä se ei ole hälyttävänä. Kantaa perustellaan muun muassa sillä, että kaupungin omavaraisuusasteen lasku on ollut vähäistä ja verotulot eivät ole jääneet alle vuoden 2007 tason.
Valtuustolle tuodusta tilinpäätöksestä on nähtävissä, että oli tarpeetonta ja vahingollista tavoitella taas turhaan peruspalvelujen vähentämistä budjetoimalla sosiaali- ja terveyspalvelut noin 77 miljoonaa euroa alle toteutuneiden menojen.
– Alibudjetointi ei hyödytä kaupunkia mutta syventää kaupunkilaisten jakautumista huono- ja hyväosaisiin. Edellisten vuosien ylijäämä on olemassa tällaisia vuosia varten, katsoo Tea Vikstedt.
Vasemmistoliitto kannattaa hankkeita, joilla pyritään laskemaan kaupungin hallintokustannuksia.