Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski on huolissaan korkeakouluihin kohdistuvista leikkauksista, joihin parin viikon takainen pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman oikeistohallituksen puoliväliriihi lisäsi 120 miljoonaa euroa.
Lohikoski pitää lisäksi hämmentävänä sitä, että samaan aikaan opetusministeri Anders Adlercreutzin (r.) lupasi 100 miljoonan euron kertaluonteisesta panostuksesta korkeakoulujen uusiin aloituspaikkoihin.
Lohikoski jättää asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.
”Hallituksen leikkauksilla kuopataan tavoite siitä, että nuoresta ikäluokasta 50 prosenttia on korkeakoulutettuja.”
Ei herätä luottamusta
– Nyt onkin selvinnyt, että nämä määrärahat eivät sisälly kehyspäätökseen, joten aloituspaikkojen rahoitus on näiltä osin täysin auki, Lohikoski kommentoi opetusministerin lupausta.
– Tämäkään ei kyllä varmasti herätä luottamusta korkeakouluissa, joiden pitäisi nyt selvitä keskellä leikkauksia samalla kun niihin kohdistuu yhä enemmän odotuksia.
Hän arvioikin, että Orpon hallitus jatkoi puoliväliriihessään koulutusleikkausten tiellä, ja tällä kertaa oli erityisesti korkeakoulujen vuoro.
– Hallituksen korkeakoulupolitiikka on kyllä varsinainen sekametelisoppa, josta puuttuu suunnitelmallisuus ja logiikka, hän toteaa.
– Toisella kädellä annetaan parlamentaarisen sovun mukaisesti rahoitusta tutkimus- ja kehittämistoimintaan, mutta toisella kädellä leikataan korkeakoulujen pysyvästä perusrahoituksesta. Tässä kyllä lisärahoituksen vaikutus poistuu kokonaan.
Tavoite karkaa
Yhteensä lähes 120 miljoonan euron uudet leikkaukset korkeakoulujen pysyvään perusrahoitukseen osoittavat Lohikosken mukaan, että hallitukselta puuttuu halua ymmärtää sitä, kuinka tärkeää korkeakoulujen pitkäjänteinen ja pysyvä perusrahoitus on. Hän painottaa, että sitä ei voi paikata kertaluonteisilla lisäyksillä.
– Riittävä perusrahoitus on aivan olennaisessa asemassa siinä, että korkeakoulut voivat antaa laadukasta ja riittävää opetusta, jota ilman ei ole tulevaisuuden osaajia ja kasvua, Lohikoski sanoo.
– Jo nyt korkeakoulujen henkilöstön voimavarat ovat heikentyneet ja opiskelijat tarvitsevat lisää tukea opinnoissaan. Hallituksen leikkauksilla kyllä kuopataan lopullisesti tavoite siitä, että nuoresta ikäluokasta 50 prosenttia on korkeakoulutettuja.