Thomas Mannin novellissa Mario ja taikuri(1930) hypnotisoija murtaa yleisönsä tahdon. Vastoin moraaliaan lomakeskuksen herrasväki tanssii lavalla irvokkaasti typerä hymy kasvoillaan. Nobel-palkittu saksalainen kirjailija ennusti novellissaan järjenvastaisuuden ja joukkohysterian nousun Euroopassa. Vuoden 1933 jälkeen sivistynyt Saksa tanssikin jo Hitlerin pillin tahtiin.
Meidänkin ajassamme itää järjen rappion oireita. Poliitikot eivät ajattele itse vaan tilaavat ajatukset konsulttifirmoilta ja vallan kanssa flirttailevilta filosofeilta. Viime vuonna hallitus tilasi amerikkalaiselta McKinsey & Company -konsulteilta paperin siitä kuinka nostaa tuottavuutta yksityisellä ja julkisella sektorilla. Siinä jenkkien bisnesketut luonnostelevat Suomen seuraavan hallituksen ohjelmaa?
Seuraavaksi filosofi Pekka Himanen kirjoitti hallitukselle Kukoistuksen käsikirjoituksen, näkemyksen Suomen hyvinvoinnista 2010-luvulla. Onkin sanottu, että yhteiskunnallinen ajattelu on ulkoistettu Suomessa. Mikä on tämän ostetun ajattelun ideologia? Outo sekasotku kaiken kapitalisointia ja positiivista ajattelua, ilon filosofiaa. Mistä viimeksi mainitussa on kyse?
Poliitikot eivät ajattele itse vaan tilaavat ajatukset konsulttifirmoilta ja vallan kansa flirttailevilta filosofeilta.
Himasen evankeliumina on ”kukoistuksen” nousu, kaikenlaisen ”ruikuttavan masennuksen sijaan”. Ei masentavasta hahmosta Himaselle kelpaa esimerkiksi Mannerheim. Suomessa tätä oppia on saarnannut Jari Sarasvuo. Hänen opeillaan ei ole mitään tieteellistä perustaa, mutta firmojen keskiluokka steppaa niiden tahtiin tossukumi käryten kuten Mannin novellin taikurin uhrit.
Myös SDP:n puoluesihteeri Mikael Junger julistaa omaa ilon ja rakkauden sanomaansa ja kehuu Sarasvuota. Junger tuomitsee ”ankeuttajat” ja ylistää Paavo Lipposta ja Eero Heinäluomaa rakkautta pursuavina hahmoina. Tietenkin moiset ilopillerit säteilevät onneaan myös meille huono-osaisille, mutta tosiasia on että Suomessa noin 400 000 ihmistä syö masennuslääkkeitä ja 44 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeistä myönnetään mielenterveydellisistä syistä, joista masennus on yleisin sairaus.
Jos murjotuksen poistolla tarkoitetaan masennuksen kitkemistä, tässä himastelussa ja jungeroinnissa syyllistytään puoskarointiin. Sairaudeksi luokiteltu depressio ei moisella verbaaliakrobatialla tokene. Psykologiassa tunnetaan polyannismi eli teeskennelty iloisuus. Eleonora Parkerin kirjan Polyanna iloinen tyttö on antanut diagnoosille nimen. Teoksen tyttö teeskentelee iloista, mutta on todellisuudessa vihaa ja surua täynnä.